Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
„Nu cu fraze si cu maguliri ... 
se iubeste si se creste natia adevarata.”
(Mihai Eminescu)


ARTICOLE

Sectiune actualizata / dec 2014

 

 

 


STIRI, INFORMATII, ACTUALITATI EDITORIALE CE PRIVESC VIAȚA ROMÂNILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA, PREZENTATE PRIN PARTENERIAT CU ROMÂNIA BREAKING NEWS www.rbnpress.info

 

Reunirea României cu Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene, până în 2018-2019, este un obiectiv strategic pentru Guvernul proeuropean de la Chișinău și pentru Guvernul României, a declarat premierul Ponta, adăugând că se bucură când este criticat de la Moscova pentru acest lucru

El a insistat asupra faptului că vorbește despre reunirea României cu Republica Moldova strict în cadrul Uniunii Europene.

“Mă bucur când sunt criticat de la Moscova pentru faptul că îmi doresc, alături de prim-ministrul Iurie Leancă, ca Moldova să fie în Uniunea Europeană până în 2018-2019. Poate că este un obiectiv prea ambițios, dar dacă nu ai obiective ambițioase, nu le atingi. Eu cred că reunirea României cu Moldova în cadrul Uniunii Europene – atenție! nu în alt fel – este un obiectiv strategic pentru Guvernul proeuropean de la Chișinău și pentru Guvernul României și pentru toți cei care văd un viitor european pentru Republica Moldova. Așa încât asemenea critici este în regulă dacă primesc, le susțin. Da, chiar asta vreau, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene și am totală încredere că un guvern proeuropean, așa cum este cel condus de domnul Leancă, este cel care duce Moldova în direcția bună”, a spus Ponta în ședința de miercuri a Guvernului, în fața presei.

Vineri, premierul Ponta a afirmat, în discursul rostit în cadrul Congresului PSD, reunit la Alba Iulia, că angajamentul său și apelul adresat românilor este acela de a face împreună, pentru a doua oară, marea unire a României.

“Vreau să ne asumăm cu toții un angajament: în 1918, aici, la Alba Iulia, după ce sute de mii români și-au dat viața în primul Război Mondial, am obținut cel mai important obiectiv național: Marea Unire. Vreau și vă rog să fiți alături de mine pentru ca, la o sută de ani, să fim acea țară mândră, puternică, respectată, pe care strămoșii noștri aflați aici în urmă cu 96 de ani și-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu către toți românii, să facem împreună a doua oară Marea Unire a României”, a afirmat Ponta.

El a precizat că profilul viitorului președinte al României trebuie să aibă o caracteristică importantă, respectiv aceea de a uni.

“Vreau să spun un lucru important, care ține de profilul prezidențial, de ceea ce trebuie să facă președintele. Vă rog să mă credeți că știu foarte bine cât de greu este să fii prim-ministru cu un președinte care te sabotează tot timpul. Și vreau să-mi iau angajamentul, așa cum mi l-am luat și la Craiova, și voi spune tot timpul că voi lucra ca președinte cu Guvernul pe care românii îl aleg pentru binele României și pentru a fi într-adevăr uniți în România”, a spus Ponta.

El a arătat că rolul președintelui nu este de a lupta cu Guvernul, cu Parlamentul sau cu Justiția, ci, dimpotrivă, este cel de a-i uni, de a-i pune ca împreună să lucreze pentru România.

Marți, Ministerul rus de Externe a transmis un comunicat în care apreciază ca iresponsabile și inacceptabile declarațiile premierului Victor Ponta privind “eventualitatea unirii Republicii Moldova cu România”, cerând o reacție din partea Uniunii Europene.

“Rusia este preocupată de afirmațiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activiști ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia”, anunță Ministerul rus de Externe.

“După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidențial din Romania în sensul realizării “celei de-a doua mari uniri” până în 2018, unele cercuri politice de la București continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile și inacceptabile declarații de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova”, precizează diplomația de la Moscova.

“Așteptăm ca autoritățile de la Chișinău să analizeze în mod adecvat aceste declarații. Sperăm, de asemenea, că va exista o reacție corespunzătoare din partea Bruxellesului și a capitalelor statelor europene”, încheie Ministerul rus de Externe


 

 

Guvernul României sprijin masiv și palpabil pentru Chișinău! Concret în ce constă ajutorul ?

Concret în ce constă ajutorul…

*Un milion de euro pentru continuarea lucrarilor de restaurare a cladirii Muzeului National de Arta al Republicii Moldova

* 25.000 de volume donație pentru Biblioteca Municipală “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chișinău și alte biblioteci si scoli din Republica Moldova.

* 15 din cele 50 de Dustere pe care Guvernul Romaniei le doneaza Guvernului Republicii Moldova.

* 20 milioane de euro pentru refacerea sau modernizarea a peste 860 de gradinite.

* Guvernul Romaniei va cauta o solutie financiara pentru a sprijini restaurarea cladirii Teatrului din Cahul.

* Cinci ambulanțe noi, dotate cu echipamentul necesar efectuării misiunilor SMURD pentru centrul-pilot SMURD din orașul Bălți

Premierul Victor Ponta si membrii delegatiei oficiale de la Bucuresti care au vizitat Republica Moldova cu ocazia sarbatoririi la 27 august a Zilei Independentei au depus miercuri buchete de flori la monumentul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant din Chisinau.

Alaturi de prim-ministrul roman au depus coroane presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, presedintele Parlamentului Moldovei, Igor Corman, si prim-ministrul Iurie Leanca.

La Chisinau, Victor Ponta a vizitat Muzeul National de Arta al Moldovei, context in care a fost anuntata donatia de catre Guvernul Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, a unui milion de euro pentru continuarea lucrarilor de restaurare a cladirii.

“E o zi speciala pentru Moldova, Ziua Independentei, dar dincolo de asta trebuie sa facem lucruri pentru cultura, educatie, arta. Lucrarile de restaurare aveau nevoie de un mic sprijin si acest sprijin vine din toata inima din partea Romaniei. (…) Sprijinul pentru cultura pe ambele parti ale Prutului este esential pentru pastrarea identitatii nationale. Orice leu romanesc sau moldovenesc pe care il cheltuim pentru cultura este un leu bine investit”, a declarat premierul Victor Ponta la Muzeul National de Arta al Republicii Moldova.

Delegatia romana a fost apoi la sediul Bibliotecii Municipale “Bogdan Petriceicu Hasdeu“, unde premierul roman a luat parte la donatia de carte constand in 25.000 de volume destinate bibliotecii din Chisinau, dar si mai multor biblioteci si scoli din Republica Moldova.

“Speram sa fie cat mai multi, in special tineri, dar nu doar tineri, care sa beneficieze de ceea ce am adus aici. (…) Nimic nu poate sa pastreze identitatea nationala decat o carte. In Romania am donat sange, aici donez carti. Cred ca e o alegere mai fericita“, a afirmat Victor Ponta la Biblioteca Municipala din Chisinau.

Ulterior, premierul roman si omologul sau moldovean, insotiti de ceilalti membri ai delegatiilor oficiale, au vizitat un targ de arta populara, context in care Victor Ponta a discutat cu cativa mestesugari care lucrau bundite, ceramica sau obiecte din lemn.

Seful Executivului de la Bucuresti a fost si in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, unde s-a desfasurat ceremonia de inmanare a cheilor pentru cele 15 automobile Duster donate de Guvernului Republicii Moldova de catre Guvernul Romaniei.

“Cand se vine in vizita la noi, la romani, se vine cu un cadou intotdeauna. Cred ca astazi, daca am reusit sa aducem carti si am fost impreuna la Biblioteca Municipala, dincolo de carti vrem sa aducem si altceva de care sa ne mandrim. Dacia este una dintre companiile cu care Romania se mandreste in toata lumea si ne-am gandit: asa cum ne trebuie noua, va trebuie si dumneavoastra pentru diverse institutii care au nevoie sa serveasca populatia, sa sprijine acolo unde este nevoie. Sunt 15 din cele 50 de Dustere pe care Guvernul Romaniei le doneaza Guvernului Republicii Moldova. Sunt foarte bucuros ca incepand de astazi vor incepe sa fie folosite pentru binele public“, a aratat premierul Victor Ponta.

Totodata, prim-ministrul Ponta le-a promis ministrilor Culturii si Educatiei din Republica Moldova ca Guvernul Romaniei va cauta o solutie financiara pentru a sprijini restaurarea cladirii Teatrului din Cahul si, pe de alta parte, ca elevii si profesorii din Republica Moldova vor beneficia in curand si de microbuze scolare din partea Romaniei.

In continuarea vizitei, cei doi premieri se vor deplasa in localitatea Marinici, raionul Nistoreni, pentru a evalua stadiul restaurarii gradinitei din localitate.

Guvernul Romaniei a acordat Chisinaului 20 milioane de euro pentru refacerea sau modernizarea a peste 860 de gradinite.

Dupa deplasarea la Marinici, Victor Ponta si Iurie leanca au participa la inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni si, mai apoi, la o donatie de autospeciale SMURD.

Alaturi de premierul Victor Ponta, in vizita in Republica Moldova se afla vicepremierii Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin si Kelemen Hunor, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru IMM si tineret, Florin Jianu, precum si subsecretarul de stat in MAI Raed Arafat http://www.rbnpress.info/wp/guvernul-romaniei-sprijin-masiv-si-palpabil-pentru-chisinau-concret-in-ce-consta-ajutorul/

 


 

Premierii Victor Ponta și Iurie Leancă au inaugurat Gazoductul Iași-Ungheni de Ziua Independenței, 27 august, la un an de la lansarea construcției acestuia

Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat de Ziua Independenței, 27 august, la un an de la lansarea construcției acestuia. Oficialii prezenți la eveniment au mulțumit ajutorului venit din partea partenerilor de dezvoltare, menționând că asigurarea securității energetice pentru țară este unul din obiectivele de integrare europeană, transmite IPN.

Lansarea gazoductului a avut loc în cadrul vizitei în Moldova a premierului român Victor Ponta și a comisarului european pentru energetică, Guenther Oettinger. „De la 1 septembrie, gazul românesc va trece Prutul, inițial într-o primă cantitate, asigurând astfel o sursă de alternativă. Vorbim despre faptul că într-un an și jumătate, maximum doi ani, vom avea un sistem perfect interconectat și atunci vom putea cumpăra gaze sau din Est, sau din Vest – de acolo de unde vor fi condițiile mai bune. Astăzi, în România, energia este mai ieftină cu aproximativ 40 la sută. În doi ani sunt convins că vom avea și o interconectare de energie electrică. Vreau să menționez că aceste proiecte nu sunt îndreptate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova, a consumatorilor. Evenimentul de astăzi se încadrează în obiectivul nostru de integrare europeană ”, a spus premierul Iurie Leancă la evenimentul de lansare.

Omologul său român, Victor Ponta, a zis că un an în urmă se puneau bazele acestui proiect și că atunci mulți spuneau că au mai auzit de acest gazoduct. „Spuneau că nu l-au făcut alții nu îl veți face nici voi. Acum l-am făcut. Eu vreau să vă zic că împreună suntem mai puternici, putem face lucruri bune pentru ca oamenii să trăiască o viață mai bună. Exact în urmă cu un an, eram aici și porneam în sfârșit proiectul gazoductului. Cred că prin inaugurare dăm un mesaj pentru toată lumea și aș vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar, Moldova și România ca să fie cu adevărat independente au nevoie și de energie. Împreună putem să fim cu adevărat independenți și împreună putem să fim respectați pentru asta și acesta este mesajul pe care-l dăm astăzi Europei și tuturor. În rest, vreau să vă spun că pentru România nimic nu este mai important decât să fiți alături de noi în Europa”, a subliniat prim-ministrul României, Victor Ponta.

Comisarul european pentru energetică, Guenther Oettinger, a menționat că domeniul energetic este foarte important pentru viața socială și pentru independența energetică a Moldovei. „Acest proiect este pentru oameni, pentru cetățeni, este pentru partea economică și pentru cei care activează în industrie. Totodată, vreau să zic că prin aceste proiecte pe care le susținem, vrem să asigurăm o viață mai bună, drumuri mai bune, iar toate acestea înseamnă o viață mai bună. Integrarea Republicii Moldova în infrastructura noastră energetică este foarte importantă, adică asigurarea conexiunii pe plan energetic între Republica Moldova și România în această regiune. Vom continua și cu alți pași, ne vom extinde și pe domeniul energiei electrice și a gazului. Vom asigura modernizarea acestor rețele pentru a asigura cel mai înalt nivel al independenții în domeniul energetic”, a spus comisarul

Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni are costul total de 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro sunt grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, inițial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. Pentru comparație, anul precedent Republica Moldova a consumat un miliard de metri cubi de gaze naturale.

http://www.rbnpress.info/wp/r-moldova-de-la-1-septembrie-vom-avea-gaz-romanesc/

 


 

Comisia Europeana: Republica Moldova, cel mai reusit proiect de Vecinatate al Uniunii Europene

Republica Moldova este din nou laudata de oficialii Executivului comunitar. sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a afirmat vineri, la Alba Iulia, ca Republica Moldova este ‘cel mai reusit proiect de vecinatate’ al Uniunii Europene. “In Politica de Vecinatate sunt incluse mai multe state.

Cel mai mult a reusit sa beneficieze de acest proiect Republica Moldova. De altfel, speram ca in septembrie sa intre deja in vigoare Acordul de Asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, care va duce la o integrare profunda a acestui stat in piata economica, pe piata Uniunii Europene, dar si din punctul de vedere al contactelor la nivel de societate civila si la nivel de cetateni, pentru ca s-a liberalizat si regimul de viza pentru calatoriile pe termen scurt”, a declarat oficialul, intr-o conferinta de presa, citata de Agerpres. Angela Filote a mentionat ca si pentru Republica Moldova este un efort urias pe care-l depune in aceasta perioada. “in acelasi timp insa, daca ne uitam la experienta pe care a avut-o si Romania in perioada de preaderare, de asociere la UE, aceasta pregatire reprezinta un efort urias pentru orice stat. si pentru Republica Moldova este la fel.

Un efort urias de transformare, de reforme structurale”, a spus oficialul european. Filote a subliniat ca ‘beneficiul deplin al asocierii la UE se va vedea numai in momentul in care aceste reforme vor fi facute’. Ea a spus ca va conta foarte mult si ceea ce se va intampla la alegeri si care va fi orientarea noii puteri. ‘si conteaza foate mult, desigur, ce se va intampla si la alegeri, pentru ca si in aceasta tara vor fi alegeri, si care va fi orientarea noului guvern, noului parlament, acestor institutii care vor reiesi din alegeri. Dar acum Republica Moldova este pe drumul cel bun si are tot sprijinul din partea UE’, a conchis Angela Filote. http://www.rbnpress.info/wp/comisia-europeana-republica-moldova-cel-mai-reusit-proiect-de-vecinatate-al-uniunii-europene/


 

 

Senatorul român Viorel Badea ia poziție în apărarea românilor și a școlilor românești din Transnistria în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei !

Situația școlilor cu predare în limba română din Transnistria a fost adusă în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de senatorul Viorel Badea care, cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare de iarnă a APCE a atras atenția că așa-zisele autorități de la Tiraspol -

”refuză, cu obstinație, prin diverse mijloace, accesul copiilor la educație în limba maternă”

Senatorul și-a exprimat dezaprobarea față de hărțuirea reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română din stânga Nistrului,  aducând ca argument blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

De asemenea, parlamentarul român și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia:

„…se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea.”

O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

“Am atras atenția asupra pasivității instituțiilor europene în raport cu această stringentă problemă a educației în limba maternă a românilor care locuiesc în Transnistria și a făcut apel la o reacție cât mai grabnică și eficientă din partea comunității internaționale pe acest subiect”, a conchis senatorul Badea.

Comunicatul de Presă al Biroului Senatorului Viorel Badea:

Senatorul Viorel Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria

Marți, 28 ianuarie a.c., cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27-31 ianuarie a.c.), senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației române la APCE, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii libere.

În intervenția sa, senatorul Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria al căror acces la educație în limba maternă le este refuzat, cu obstinație, prin diverse mijloace de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Și-a exprimat de asemenea dezaprobarea față de actele de hărțuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română,  un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

De asemenea, și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea. O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

“Am atras atenția asupra pasivității instituțiilor europene în raport cu această stringentă problemă a educației în limba maternă a românilor care locuiesc în Transnistria și a făcut apel la o reacție cât mai grabnică și eficientă din partea comunității internaționale pe acest subiect”

 - a conchis senatorul Badea

Sursa: rbnpress.info

 

 

 

SEMNAL DE ALRAMĂ! (RAPORT OFICIAL) Federația Rusă domină spațiul informațional al Republicii Moldova! Autorul raportului, David Satter a fost expulzat de autoritățile de la Kremlin !

 

Spațiul informațional al Republicii Moldova este încă dominat de mass-media din Rusia, se arată în raportul ”Ultima suflare a Imperiului: Încercările Rusiei de a controla mass-media în fostele republici sovietici” realizat de către Centrul pentru Asistență Media Internațională (CIMA). Raportul arată că în aceeași situație se află toate țările mici care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.

Autorul studiului, David Satter, scrie că Republica Moldova deține patru frecvențe de stat, iar pe trei din acestea sunt difuzate canale TV. Două din cele trei retransmit conținut străin – una din Rusia și cealaltă din România.

Totodată, autorul mai atrage atenția asupra unui fapt contradictoriu în ceea ce privește utilizarea limbii. ”Deși limba oficială a Republicii Moldova este limba română, rusa predomină în multe sfere ale vieții de zi cu zi și în timpul liber – de exemplu în cinematografe, cluburi de noapte și centre comerciale, ceea ce oferă televiziunilor ruse un avantaj mare”, se arată în raport.

În același timp, moldovenii au o încredere mare în mass-media din Rusia, arată un studiu din 2008 care menționează că 68% din populație crede că este bine informată de canalele rusești. Centrul Internațional Estonian pentru Studii de Apărare, citat de Satter, precizează: ”Kremlinul nu trebuie să facă nimic special pentru a influența moldovenii, pentru că ei deja sunt consumatori loiali ai mass-mediei rusești și ai oricărui mesaj propagandistic conținut de acestea”.

David Satter precizează că instituția de stat Teleradio-Moldova (TRM) este una din cele mai puțin populare în rândul cetățenilor, ceea ce permite posturilor străine să manevreze mai ușor spațiul audiovizual în Moldova.

Autorul conchide că Rusia, prin mass-media rusești, urmărește promovarea intereselor sale politice și economice pentru a convinge fostele republici sovietice să adere la Uniunea Vamală Eurasiatică și pentru a crea o opoziție față de politicile SUA și NATO.

Raportul a fost făcut public în 8 ianuarie 2014 și se axează pe situația mass-mediei în fostele republici sovietice. Centrul pentru Asistență Media Internațională desfășoară activități de cercetare urmărind îmbunătățirea profesionalismului și a condițiilor de lucru pentru jurnaliști din întreagă lume.Sursa:  Timpul.md, media-azi.md,The Guardian, BBC News via rbnpress.info

 

Repunerea în drept a ADEVĂRULUI

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ
A REPUBLICII MOLDOVA:

LIMBA DE STAT ESTE LIMBA ROMÂNĂ!

4 decembrie 2013

Comunicatul Curții Constituționale

La originea cauzei se află sesizările depuse la 26 martie 2013 şi, respectiv, 17 septembrie 2013, completate ulterior, de deputaţii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega privind interpretarea dispoziţiilor 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

  Autorii sesizării au pretins, în special, ca prin interpretare să confere Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată la 27 august 1991, statut de normă constituţională, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, şi nu „limba moldovenească în baza grafiei latine”, precum este formulat în articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

  În opinia scrisă a Preşedintelui Republicii Moldova se menţionează că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, aceasta continuând să fie o problemă de ordin politic.

  În viziunea Preşedintelui Republicii Moldova, naţiunea română este organizată în două state româneşti: România şi Republica Moldova. În cazul Republicii Moldova, sunt culese roadele unei ideologii perfide, diseminate pe parcursul a zeci de ani, care se bazează pe conceptul „existenţei a două naţiuni, a două limbi, a două istorii diferite”.

Preşedintele Republicii Moldova consideră că problema denumirii limbii oficiale a statului, determinată de problema identităţii lingvistice a naţiunii titulare, a generat o profundă scindare în cadrul populaţiei Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să-şi rezolve neîntârziat problemele lingvistice, denumirea oficială a limbii de stat urmând să fie determinată doar prin prisma adevărului ştiinţific, fără imixtiunea politicului.

Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română. În acelaşi timp, Academia menţionează necesitatea funcţionării limbii de stat a Republicii Moldova pe baza normelor ortografice ale limbii române.

Sesizarea a fost judecată de către Curtea Constituţională, în următoarea componenţă:

 

Dl  Alexandru TĂNASE, președinte,

Dl Aurel BĂIEŞU,

Dl Igor DOLEA,

Dl Tudor PANŢÂRU,

Dl Victor POPA,

Dl Petru RAILEAN, judecători

 

Concluziile Curţii

Audiind argumentele părţilor şi examinând materialele dosarului, Curtea a reţinut că Declaraţia de Independenţă consacră crearea noului stat independent Republica Moldova şi stabileşte temeliile, principiile şi valorile fundamentale ale organizării statale a Republicii Moldova.

Curtea a reţinut că Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate.

Curtea a statuat că Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă.

Prin urmare, orice control de constituţionalitate sau interpretare urmează a avea în vedere nu doar textul Constituţiei, ci şi principiile constituţionale enunţate în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei,textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează.

 

 Hotărârea Curţii

 

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională a hotărât că, în sensul Preambulului Constituţiei, Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. De asemenea, Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa:constcourt.md

 

STIRI, INFORMATII, ACTUALITATI EDITORIALE SI COMENTARII
CE PRIVESC VIATA ROMÂNILOR DIN UCRAINA SI REPUBLICA MOLDOVA
PROMOVATE ÎN SECTIUNEA ARTICOLE:

ARHIVELE COMUNISMULUI „De ce tac ziarele când moldovenii mor de foame?“
16.02.12 | ACTUALITATE MD | Nicolai Zalesski, un etnic rus venit dupa 1944 în RSSM, a trimis scrisori, în toiul foametei din anii 1946-1947, la ziarele „Pravda", „Trud" si „Izvestia", întrebând de ce nu publica nimic despre faptul ca basarabenii mor de foame. I-a adresat o epistola si lui Stalin.   » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI „Limba moldoveneasca“ românizata în filmele sovietice
19.01.12 | ACTUALITATE MD | Traducerea peliculei despre Stalin „Al treilea salt" arata cum, la indicatia Partidului Comunist, era schimonosita limba bastinasilor în RSSM pentru a demonstra ca este alta decât în dreapta Prutului. » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Soarta deputatilor din primul Soviet Suprem al Moldovei
05.01.12 | ADEVARUL MOLDOVA | Sovieticii i-au dus în gulag pe parlamentarii din Sfatul Tarii care au votat unirea Basarabiei la 27 martie 1918, în timp ce românii i-au judecat pe alesii din Sovietul Suprem al RSSM, în stare de libertate. » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Vezi cine a fost transnistreanul care „a românizat moldovenii“
22.12.11 | POLITICA MD | Dupa 23 august 1944 serviciile secrete ale URSS, instalate prin forta în România, decideau de unele singure cine si când trebuia arestat. „Victima", în caz ca era din Basarabia, fara mari eforturi, era transportata în RSSM. Iar dupa o scurta escala la Chisinau pentru „judecare", ajungea în gulag. Astfel s-a procedat cu Alexandru Smochina, fiul lui Nichita Smochina, membru de onoare al Academiei Române (1942). » Articol complet in afara site-ului


08.12.11 | ACTUALITATE MD | În 1946, la doar 18 ani, unul dintre cei mai cunoscuti anticomunisti basarabeni a condus un grup de luptatori împotriva regimului sovietic. KGB-istii l-au suspectat de contraspionaj în favoarea României. » Articol complet in afara site-ului

Back in the USSR 16.11.11 | POLITICA MD Cunosteam despre existenta unui acord de colaborare dintre Ministerul Securitatii Nationale al Republicii Moldova (actualul SIS) si Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), semnat înca în zorii tineretii independentei noastre. Ceea ce nu stiam erau obligatiile pe care si le-a asumat SIS-ul moldovenesc fata de omologul sau rus.
» Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI: „Spânzuratoarea sa dea în Stalin!...“ Vezi GALERIA FOTO!
10.11.11 | ACTUALITATE MD | Astfel si-au exprimat „dragostea" fata de conducatorul URSS doua taranci din comuna Lohanesti, raionul Hâncesti. Pentru scrisorile lor au fost condamnate, în 1952, la câte zece ani de lagar de munca. Basarabenii au folosit alegerile drept prilej pentru a-si manifesta ideile anticomuniste si nemultumirile sociale. » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Zece ani în gulag pentru ochii lui Stalin
27.10.11 | POLITICA MD | În 1953, Pavel Trofim a ales o metoda neobisnuita de protest anticomunist- a gaurit câteva portrete ale dictatorului sovietic, fapt pentru care a fost trimis în Siberia. » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Zece ani de gulag pentru un banc despre Stalin GALERIE FOTO
13.10.11 | ACTUALITATE MD | Zeci de basarabeni au înfundat puscaria sau au fost trimisi în lagarele din Siberia pentru ca au glumit pe seama autoritatilor comuniste. Regimul totalitar bolsevic a perceput anecdota drept o amenintare. Un lucru de neiertat erau bancurile despre conducatorii statului, mai ales despre Stalin, si viata în URSS. Pentru a încadra gluma în prevederile Codului Penal, „glumetilor" li se incrimina „infractiunea" de agitatie si propaganda antisovietica. Pedeapsa era prestabilita: zece ani de privatiune de libertate.  » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Basarabenii au fost înfometati, la ordinul partidului. Vezi GALERIA FOTO! 29.09.11 | POLITICA MD | O hotarâre inedita arata ca foametea din 1946-1947, care a secerat peste 200.000 de suflete, a fost organizata de autoritatile comuniste. La 30 septembrie 1946, Consiliul de Ministri al RSSM si Biroul CC al Partidului Comunist din RSSM au pus la cale una dintre cele mai mari crime contra moldovenilor. » Articol complet in afara site-ului


Cum a fost ciopârtita Basarabia prin formarea RSSM?
18.08.11 | POLITICA MD | Documentele de arhiva arata ca ciopârtirea regiunii istorice românesti dintre Prut si Nistru a fost dictata atât de Moscova, cât si de Kiev, iar comunistii moldoveni au dat dovada de un fel de „patriotism pragmatic".  » Articol complet in afara site-ului


Cum colabora Securitatea din România cu KGB (I)
21.07.11 | ACTUALITATE MD | Documentele de arhiva ale politiei politice sovietice, desecretizate recent la Chisinau, demonstreaza ce „relatie frateasca" a existat între securistii de pe ambele maluri ale Prutului, dupa 1944. Dusmanul de moarte al românilor pâna la 1940, NKVD-ul bolsevic devine un aliat al Securitatii românesti dupa reocuparea Basarabiei de catre Uniunea Sovietica. „Prietenii" din dreapta Prutului, la solicitarea Moscovei, îi arestau si extradau pe eroii refugiati în România care s-au opus cu vehementa comunismului si deznationalizarii.  » Articol complet in afara site-ului

 

»ALO ? DESPRE TRANSNISTRIA ...ETERNA DURERE ROMÂNEASCA, SE MAI AUDE  CEVA?
SAU Dar pe tinerii din strada , care cer plecarea rusilor, îi aude cineva?
Transnistria si anul geopolitic 2012
O RADIOGRAFIE A ACTUALITATII TRANSNISTRENE
19 ianuarie 2012 -compilatie de stiri,articole si opinii asupra situatiei din Transnistria

 

» Moldovean impuscat de rusi in Transnistria
1 ianuarie 2012 - articol promovat
In paralel, reactiile oficiale la crima din data de 1 ianuarie variaza, de la acuzatia Moscovei ca totul este o masinatiune a Moldovei, la apelul Ucrainei la demilitarizarea regiunii transnistrene. Intre timp, pacificatorul rus care l-a impuscat mortal pe tanarul din Parata se afla in libertate si nu este cercetat penal, informeaza Publika.md...

» Asociatiile de studenti basarabeni – un liant între doua societati?
decembrie 2011- articol promovat
Pe de alta parte, despre ce fel de integrare putem vorbi daca la ac?iunile organizate participa în propor?ie de 90% doar studen?i basarabeni? De ce acestea nu sunt comune cu ceilal?i studen?i din universitate? N-ar fi oare acesta un pas uria? în ceea ce prive?te integrarea sociala? De ce avem un bal al bobocilor basarabeni? De ce sarbatorim anul nou pe stil vechi? De ce la sarbatorile de 1 decembrie sau 27 martie invita?ii ?i participan?ii la eveniment sunt iara?i în propor?ie de 90% doar basarabeni?...

» Mitropolia Basarabiei: un trecut zbuciumat între fals si adevar istoric
decembrie 2011- articol publicat pe blogul Consiliului National al ACPBB
...evolutia spirituala a românilor din stânga Prutului înainte si dupa fatidicul an 1812, când partea rasariteana a Moldovei istorice a fost anexata la Imperiul tarist, trecând, mai apoi, prin marea unire din 1918 si înfiintarea Mitropoliei Basarabiei ca institutie ecleziastica a românilor basarabeni, anexarea Basarabiei în fatidicul an 1940, disolutia bisericii în perioada comunista si renasterea sentimentului religios si national dupa disparitia URSS, concretizat în reînfiintarea Mitropolie Basarabiei...

» Leonida Lari, atacata post-mortem de un site rusesc: „A îndemnat «sa fie spalate strazile cu sânge rusesc» si «sa fie arsi copiii rusi»
13 decembrie 2011- articol promovat
...Agentia online ruseasca Regnum.ru, care ar fi apropiata FSB-ului de la Moscova, nu scapa prilejul de a o ataca pe poeta Leonida Lari, în relatarea despre funeraliile nationale organizate azi la Chisinau pentru aceasta. Jurnalistii rusi citeaza masiv, în zemflemea, din necrologul semnat de conducerea de la Chisinau, în care Leonida Lari este caracterizata drept o luptatoare înflacarata cu regimul totalitar sovietic, care a militat pentru independenta Republicii Moldova, revenirea la grafia latina si declararea limbii române drept limba de stat. Ziaristul rus sustine însa, într-o paranteza, ca grafia latina ar fi improprie „limbii moldovenesti“ si ca haina fireasca ar fi grafia chirilica !!!

» Deputat ucrainean: „Regiunea transnistreana trebuie sa fie parte a Republicii Moldova“
12 decembrie 2011 - articol promovat
Regiunea transnistreana trebuie sa fie parte a Republicii Moldova, declaratia a fost facuta la postul de televiziune ICTV de deputatul ucrainean Anatoli Kinah din Rada Suprema de la Kiev, informeaza agentia Novii Reghion...

» Petru Bogatu: Boala Rusiei, vindecarea Basarabiei
12 decembrie 2011 - articol promovat
Protestele anti-Putin din Rusia, de o amploare fara precedent, anunta covârsitoare metamorfoze nu numai la Moscova, ci si în teritoriile desprinse de fosta metropola. Republica Moldova nu este o exceptie.
-Ora H pentru soarta Rusiei
-Simpatia pentru diavol
-Gheata s-a spart, cine se duce pe copca?
Nu va vine a crede, pentru ca înca nu vedeti nimic? Simptomele unor maladii devastatoare, precum se stie, nu ies deodata pe fata, ramânând un timp imperceptibile...

» Mitropolia Basarabiei agresata la Calarasi de filiala Bisericii KGB a Moscovei
8 decembrie 2011- articol promovat
Câteva sute de enoriasi s-au luat la cearta cu reprezentantii Mitropoliei Moldovei (filala Patriarhiei Moscovei), care cer ca biserica "Sfânta Treime" din Calarasi sa treaca sub jurisdictia canonica a Moscovei, scrie Publika.md, preluata de Romanian Global News."Reprezentantii Mitropoliei Moldovei insista ca terenul le apartine, ca e bunul lor. Din 2006, noi am trecut sub jurisdictia Mitropoliei Basarabiei. De atunci a început scandalul, iar crestinii nu pot veni sa se roage în liniste. Au venit juristi sa ne execute biserica. Au venit cu ciocane ca sa rupa lacatele si sa patrunda în lacasul sfânt", a mentionat parohul bisericii, Ion Mutu. Echipa Publika TV a fost agresata în timp ce filma reportajul, sub privirile unui politist. Agresorul s-a prezentat drept Anatol Golban, avocatul Mitropoliei Moldovei. Acesta a lovit în reporterul si cameramanul Publika TV si a încercat sa distruga echipamentele video. Potrivit consilierului ministrului de Interne de la Chisinau, Eugen Onica, pe acest caz va fi initiata o ancheta de serviciu care va fi monitorizata si de reprezentantii MAI. De asemenea, Eugen Onica a declarat ca politistul care nu a asigurat ordinea publica va fi sanctionat...

» Al. Mateevici: „Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta !”
decembrie 2011- articol promovat
La 25 mai 1917, preotul-poet Alexei Mateevici, a spus: „Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci îsi zic români. Asa trebuie sa facem si noi !…Trebuie sa stim ca suntem români, stranepoti de-ai romanilor, si frati cu italienii, francezii, spaniolii si portughezii. Aceasta trebuie sa le-o spunem si copiilor si tuturor celor neluminati. Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta...

» "Fara tancuri si soldati, România asimileaza populatia din sudul regiunii Odesa si din Bucovina" - Titreaza postul ucrainean de televiziune STB
4 decembrie 2011- articol publicat în sectiunea articole din probasarabiasibucovina.ro
"Fara tancuri si soldati, România asimileaza populatia din sudul regiunii Odesa si din Bucovina (regiunea Cernauti, n.red). Arsenalul de lupta este unul divers - de la atragerea studentilor ucraineni la studii în România, la construirea în satele din regiunea Odesa a unor institutii religioase apartinând unei biserici straine (Biserica Ortodoxa Româna, n.red)" - se precizeaza în material, facându-se referire la bursele de studii pe care statul român le ofera etnicilor români din Ucraina, precum si la ridicarea bisericii românesti în localitatea Hagi-Curda (Kamisovka)...

» Rusii, românii si maghiarii revendica drepturi lingvistice în Ucraina
4 decembrie 2011- articol promovat
Intitulat „Despre bazele politicii lingvistice de stat” si fiind înregistrat la 26 august cu numarul 9073, proiectul de lege prevede statutul de limbi regionale pentru „rusa, bielorusa, bulgara, armeana, gagauza, idis, crâm-tatara, moldoveneasca, germana, neogreaca, polineza, tiganeasca, româna, slovaca, maghiara, rusina, caraima si crâmceaca”. Coautorii proiectului arata în nota de fundamentare, postata pe pagina de internet a Radei Spreme, ca „legislatia lingvistica a Ucrainei este una nesistemica, contradictorie si cât se poate de lacunara”. „Daca este sa ne raportam la datele ultimului recensamânt general al populatiei din Ucraina, din anul 2001, în cazul adoptarii proiectului de lege limba rusa va capata statutul de limba regionala în 13 unitati administrativ-teritoriale din Ucraina”, mai arata coautorii proiectului. Corespondentul de la „Nezavisimaia gazeta” este de parere ca...

» Mircea Druc: Unionismul este înnascut
noiembrie 2011- articol promovat
Fostul prim-ministru al RSSM este de parere ca daca Unirea nu mai reprezinta un ideal pentru unii, ea este comoda, chiar si pentru alogenii din Rep. Moldova – ucraineni, rusi, evrei – care realizeaza ca nu au nimic de pierdut într-un stat ca România, care apartine spatiului Uniunii Europene si care beneficiaza de toate avantajele acestei calitati. În acelasi context, Mircea Druc a amintit ca Actul Unirii de la 1918 a fost semnat si de multi rusi, care constituiau elita imperiala ramasa în Basarabia si de ucraineni care doreau încetarea razboiului civil de dincolo de Nistru...

» Din declaratiile unui oficial al ambasadei rusiei la Belgrad:

TRANSNISTRIA ESTE PARTE A MOLDOVEI !!!

noiembrie 2011- articol publicat pe blogul Consiliului National al ACPBB
Svetlana Sevcenco  - Secretar de presa -Ambasada Rusiei la Belgrad
Declaratia este din contextul unui articol ce trateaza situatia sârbilor din Cosovo
“?????? ???? ?????????????” - Cosovo (Cosmet regiune din Cosovo) nu este Transnistria...

» Moldovenii din stanga Nistrului -continuitatea neamului romanesc
Românii din Transnistria

noiembrie 2011- articol promovat
...sate compacte de moldoveni din Transnistria, inclusiv din apropierea Bugului, dar in special din fostul judet romanesc Balta satui de deznationalizarea totala la care erau supusi de Rusia Tarista, iar apoi de URSS, inclusiv prin biserica rusa, se rup total de institutiile URSS si formeaza o secta in jurul Ieromonahului Inochentie, care tine slujbele in limba romana. Autoritatile bolsevice intervin, il exileaza pe acesta in Siberia, dar mai mult exileaza si grupuri intregi de moldoveni tot in Siberia. Inochentie moare dar moldovenii se intorc in satele lor si continua sa traiasca dupa invataturile acestuia. Majoritatea dintre ei continua si azi la fel: nu merg la scoli rusesti, nu invata limba rusa, nu merg la biserici rusesti, nu aveau legatura cu autoritatile URSS, iar acum ale Ucrainei, nu au buletine si nici pasapoarte, nu au acte pe case dar nici nu le pasa...

» Ostatici, pe locul trei - romanii din Ucraina
octombrie 2011- articol promovat
...zilele trecute la Cernauti, acest vechi centru istoric si cultural de o rara, dar si foarte trista respiratie româneasca... Românii în Ucraina sunt pe locul trei în clasamentul etnic, dupa ucraineni si rusi, chiar daca Kievul a cautat si cauta mereu «solutii» de diminuare a ponderii numerice a populatiei românesti. La recensamântul din 2001, Kievul a indicat o scadere numerica pentru românii din Ucraina de aproape 80.000, fata de 1989. Situatia se asteapta sa fie si mai dramatica în 2012, când Ucraina planifica sa verifice prin referendum «limba în care comunica» populatia. Jocul este clar. Cine va cadea în capcana nu este greu deloc sa ne dam seama. Oricum, nu ucrainenii... Cedarile facute de România, la sugestia sau conditia euro-atlanticilor, au transformat comunitatile românesti din Ucraina în ostatici...

» 19 ani fara Doina ?i Ion Aldea-Teodorovici
octombrie 2011- articol promovat
Duminica 30 octombrie s-au împlinit 19 ani de când Doina si Ion Aldea-Teodorovici au plecat la cele vesnice! Cunoscutii interpreti care au cântat pentru milioane de oameni ramân vii în amintirea celor care i-au iubit. Cu flori, lumânari si lacrimi în ochi, basarabenii au venit  sa-i pomeneasca la Cimitirul Central din strada Armeneasca, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
Mormântul Doinei si al lui Ion Aldea-Teodorovici a fost acoperit cu flori. Apropia?ii spun ca interpretii le apar si astazi în vise. Peste 120 de tinerii au depus flori ?i au aprins lumânari la mormântul celor 2 inimi gemene. Membrii Platformei Civice Ac?iunea 2012 au cântat câteva melodii ale regreta?ilor arti?ti, au arborat tricolore ?i panglica pe care erau imprimate versurile eterne “SUNTEM ÎN CUVÂNT ?I-N TOATE FLOARE DE LATINITATE”.


» " Lucrez cu ucraineni si cu rusi, dar nu m-am ferit sa spun ca-s român”
...Daca te plimbi prin Cernauti, auzi foarte rar grai românesc, dar Mihai, care zi de zi circula prin el, ne asigura ca lucrurile nu stau chiar asa. „Voua va pare ca nu auziti pe nimeni vorbind româneste, dar sunt foarte multi de-ai mei pe aici. La piata din Cernauti româna e la ea acasa...

» Despre jurnalistii romani din jurul Romaniei: Cernauti, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei
...în Ucraina, etnicii români sunt împar?i?i în doua comunita?i, româneasca ?i moldoveneasca. Evident ?i doua limbi: româna ?i „moldoveneasca”. Este vorba despre acela?i clivaj existent în Serbia unde exista tot soiul de inven?ii precum vlahi, rumâni ?i apoi români. La fel ?i în Bulgaria, dar mai nuan?at. Cel mai mare pericol este însa pe aceste meleaguri cel al ucrainizarii cu ajutorul inven?iei comuniste a „moldovenismului” în materie de ?colarizare ?i înva?are a limbii române...
...Peste tot se spune ca exista sec?ii de limba româna, însa la aceste sec?ii se vorbe?te ?i se înva?a în limba ucraineana. ...


» Strigat de ajutor. Românii din Transnistria si limba materna Lipsa unui dialog politic a lovit irecuperabil românii din Ucraina !
De când pe teritoriile moldovenesti din stânga Nistrului au pus stapânire fortele secesioniste transnistrene în frunte cu Igor Smirnov , aici a fost interzisa functionarea legislatiei R. Moldova, inclusiv activitatea scolilor nationale în baza grafiei latine si a Curriculumului Ministerului Educatiei de la Chisinau, a fost interzis totul ce este national…
Au supravietuit numai aceste opt institutii de învatamânt nominalizate mai sus.
Timp de 20 de ani am trecut prin mai multe încercari: terorizarea si maltratarea pedagogilor, parintilor si copiilor care s-au opus faradelegilor administratiei de la Tiraspol, devastarea si lichidarea scolilor nationale, arestarea pedagogilor si parintilor, destituirea nelegitima din functii a profesorilor si parintilor, inclusiv interzicerea activitatii pedagogice în acest teritoriu a cadrelor didactice din institutiile de învatamânt nominalizate...


» Sarbatoare în Basarabia, incursiune în infernul lui Igor Smirnov octombrie 2011
...Ne întâlnim si îmi da toate detaliile actiunii. Pe 29.08.2011, seara, plec cu trenul, împreuna cu amicul si colaboratorul meu Edy. Dimineata ajungem la Chisinau. Suntem pentru prima oara în Basarabia si evident si la Chisinau! Avem emotii; pasim pentru întâia oara pe pamânturile Basarabilor si ale Musatinilor, pe pamânturile noastre sfinte si atât de des udate cu sânge românesc, de la Stefan cel Mare si pâna in 1944, ba chiar si multa vreme în perioada prigoanei bolsevice în care acest teritoriu a fost anexat cu forta la URSS...


» În vizita la fratii din Transcarpatia (Ucraina) octombrie 2011
...Invitat la hramul bisericii din Apsa de Mijloc, hotarasc sa ma duc, desi experienta de pîna acum a trecerii granitei în Ucraina n-a fost una  placuta. Urma sa participam la hram, sa ne intîlnim cu cadre didactice, sa vizitam cîteva scoli si sa ne reîntilnim cu membrii asociatiei Speranta (Nadia in l. ucr). Ca sa nu merg cu mâna goala, m-am insotit în aceasta ca-latorie cu Dl.Dir.Prof.dr.Vasile Nicoara al Liceului Mircea Cel Batran din Constanta, Dl. Prof.dr.Ion Iuga director la Clubul Copiilor Sighetul Marmatiei, Dl.ing.Rusanovschi C-tin presedite ACPBB-Onesti. S-a întîmplat sa  vina si Dl. Secretar de Stat Vasile Timisi.
Si incep surprizele....


» Republica Moldova trebuie sa voteze democratia !!! octombrie 2011
...O mentalitate asiatica, egalitarista,  promovata de partide cu nostalgii sovietice si pro - ruse, pare sa ,,staruie” în spatiul pruto-nistrean, împiedicând societatea moldoveana sa promoveze si sa adere la valorile democratice promovate de catre Uniunea Europeana. Coagularea si ajungerea la putere a unei Aliante pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova arata ca dependenta de trecut pare sa fie depasita, ca o noua conceptie privind rolul si destinul Republicii Moldova în rândul statelor europene, dar si al moldovenilor însisi...


» Razboiul Est-Vest in R. Moldova / Alegeri cât un razboi Est-Vest
...La sfârsitul lunii august avocatul Mihai Nicolae ma suna si ma întreaba daca pot pleca în Basarabia. Colaborez de vreo doi ani cu ONG-ul sau, "Institutul Fratii Golescu ". Ne întâlnim si îmi da toate detaliile actiunii. Pe 29.08.2011, seara, plec cu trenul, împreuna cu amicul si colaboratorul meu Edy. Dimineata ajungem la Chisinau. Suntem pentru prima oara în Basarabia si evident si la Chisinau! Avem emotii; pasim pentru întâia oara pe pamânturile Basarabilor si ale Musatinilor, pe pamânturile noastre sfinte si atât de des udate cu sânge românesc, de la Stefan cel Mare si pâna in 1944, ba chiar si multa vreme în perioada prigoanei bolsevice în care acest teritoriu a fost anexat cu forta la URSS...


» ,,Palma de frate” a jandarmului român în Basarabia interbelica (I)
...Istoriografia moldovenist-comunista de la Chisinau a tot acuzat - si acuza!!! -  autoritatile române din  perioada interbelica, în special jandarmeria, de comiterea unor abuzuri asupra populatiei civile din Basarabia, timp în care aceasta provincie româneasca aflata între Prut si Nistru (Basarabia) a fost parte componenta din statul national unitar român, unde, de altfel, îi era si locul. Oprobiul s-a rasfrânt, în special, asupra jandarmilor olteni, acuzati – in corpore - de comportament abuziv asupra locuitorilor satelor basarabene, unde acestia actionau, conform opiniilor unor istorici, gen Vasile Stati si Victor Stepaniuc, dupa bunul plac, dedându-se la maltratarea si umilirea localnicilor, îmbogatindu-se din exploatarea acestora,..


» Transnistria - O rana ve?nic deschisa pe trupul României

...A venit vorba si despre întrebarea cea mare a moldovenilor de peste Nistru: vor ei sã facã parte din Ucraina sau vor sã se alãture la Moldova? La întrebarea aceasta tãranii au rãspuns: “Sã ne soiudinim cu fratii nostri din Moldova! Oamenii de la tarã sunt trimisi cu aceastã vorbã, sã fim cu dumneavoastrã împreunã. Cu aceasta ne asteaptã pe noi la sate”.
Din lucrãrile Crongresului “cinstitului neam românesc” de la Tiraspol din 17 Dec. 1917
Fratii nostri si neamurile noastre cari suntem moldoveni dintr-un sânge, cui ne lãsati pe noi moldovenii cei ce suntem rupti din coasta Basarabiei si trãim pe celãlalt mal al Nistrului? Fratilor nu ne lãsati, nu ne uitati!
Autor: Tudor Arghezii 1943...


» Marturii despre rafuiala sovieticilor cu populatia Basarabiei în primul an de ocupatie
...Imediat dupa ocuparea Basarabiei de catre U.R.S.S., marea majoritate a basarabenilor au cazut victime ale regimului bolsevic si figurilor fidele acestora, cu ajutorul carora închisorile din Chisinau si din toata Basarabia s-au umplut în scurt timp. Persoanele arestate, rapid si fara explicatii, erau izolate, fara a avea dreptul sa comunice cu membrii familiei. Se putea întâmpla ca familia sa nu mai stie nimic de ei sau sa afle prea târziu de soarta lor tragica1. Sesizam ca au fost foarte multe cazuri de deportari individuale2, neasteptate, nejustificate, care încalcau chiar si legislatia noului regim...

 

» Chisinau: Armata a arborat Stema României Mari
...Pe scena, în fata câtorva mii de spectatori – în marea lor majoritate, angajati ai M.Ap. si oficiali -, au defilat militari care purtau mai multe steaguri, drapele, stindarde si pavilioane.
Pe doua dintre acestea, era Stema regala a României Mari. Dupa cum se poate observa din imagini, unul dintre pavilioanele cu stema României Mari ...


» NI SE FURA ISTORIA - DESCOPERIRI CARE ÎI REDUC LA TACERE PE OCCIDENTALI
România este vatra a ceea ce numim Vechea Europa, o entitate culturala cuprinsa între 6500-3500 î.Hr. axata pe o societate matriarhala, teocratica, pasnica, iubitoare si creatoare de ara (.). Uluitoarele descoperiri facute în România si alte tari învecinate dupa al doilea razboi mondial, asociate datarilor cu radio-carbon, au facut posibila întelegerea importantei începuturilor culturii "vechii Europe", o cultura a unei societati de agricultori. A devenit, de asemenea, evident ca aceasta straveche civilizatie europeana precede cu câteva milenii pe cea sumeriana"
Maria Gimbutas, "Civilizatie si cultura"...


» Frati români – nu ucideti speranta

...De aceea nu amanetati viitorul dvs. al copiilor si nepotilor dvs. , nu lasati ca întunericul sa se astearna din nou si nu lasati întoarcerea din nou catre „maica Rusie”, si sa puteti privi în ochi pe oricine. Nimic nu s-a cladit fara suferinte, iar o Moldova care într-un viitor apropiat se va uni cu România – membra Nato si UE va face ca multe din problemele economice cu care va confruntati sa se estompeze. Nu dorim sa numai subziste un popor în doua tari, asa cum spunea un poet onestean N. Dica Pascanu : „Nimeni n-are alta soarta,/ Nici mai grea, nici mai usoara, / Noi plecam pe-aceeasi poarta, /Coborând pe-aceeasi scara”...


» Prigonirea si deznationalizarea românilor din Ucraina
...Prigonirea si deznationalizarea românilor din Ucraina se realizeaza din ce în ce mai agresiv, timp în care diplomatia de la Bucuresti are reactii mai ceva ca ale unei mâte lesinate.
Dupa cum se stie, în luna iulie, în satul românesc Hagi-Curda (Komyshivka sau Camâsovca) din raionul Ismail, un sobor de preoti în frunte cu ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, a sfintit singura biserica ortodoxa româneasca de pe teritoriul Ucrainei. Evenimentul a fost supravegheat de securitatea ucraineana (SBU), iar vamesii de la Reni au încercat sa împiedice în fel si chip participarea la eveniment a pelerinilor si tinerilor veniti din România...


» Capra cu trei iezi si SBU, securitatea ucraineana
Au cautat car?ile romane?ti. Au ridicat pâna ?i car?ile de pove?ti pentru copii în limba româna, au motivat ca au con?inut subversiv la adresa unita?ii teritoriale a Ucrainei! LE-AU ADUNAT ÎN SACI, AU PUS SACII CU CAR?I ROMÂNE?TI IN MA?INILE SBU ?I DU?I AU FOST! Alergau copiii no?tri din ?coala sa le dea inapoi macar o carte de pove?ti dar n-a fost chip sa se in?eleaga cu el ...


» NU scoateti istoria românilor din scoli! R.Moldova (lipsa link)
Platforma Civica ACTIUNEA 2012 condamna în termenii cei mai duri decizia Guvernului Republicii Moldova, în frunte cu premierul Vlad Filat si ministrul Educatiei Mihai Sleahtitchi, de a elimina disciplina de studiu ,,Istoria românilor” din programa scolara a institutiilor de învatamânt preuniversitar...


» Sfintire cu peripetii la Hagi Curda august 2011
Eram primul autocar sosit si vama ucraineana era aproape pustie la aceea ora. La cateva minute in urma noastra a mai sosit un microbuz pe care scria "PRESA" si in care se aflau majoritatea jurnalistilor romani, cu exceptia catorva care au calatorit in autocarul nostru. Politistii de frontiera ucraineni ne-au intrtebat unde mergem iar George Simion le-a spus direct ca mergem la sfintirea bisericii romanesti din Camasovca. Ne-au mai intrebat daca avem bagaje iar noi am raspuns negativ. Ne-au abandonat acolo si au plecat ofuscat cu caschetele lor uriase-model URSS anii '50-'60. Cand mai treceau cu treaba spre vre un tir sau autocar ucrainean se uitau la noi ca prin sticla, devenisem invizibili. Dupa vreo doua ore de asteptare ne pierdem rabdarea si cerem explicatii.


» 70 DE ANI DE NEUITARE : 1 APRILIE 1941 - 3000 DE ROMÂNI ERAU MACELARITI DE SOVIETICI LA FÂNTÂNA ALBA ÎN BUCOVINA 1 aprilie 2011
La începutul anului 1941, NKVD-ul sovietic a lansat zvonuri potrivit carora sovieticii ar fi permis trecerea granitei impusa de Tratatul Ribentrop-Molotov, în România. Drept urmare, la 1 aprilie, 1941 un grup mare de romani bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrautii-de-Sus, Patrautii-de-Jos, Cupca, Corcesti, Suceveni), purtând în fata un steag alb si însemne religioase (icoane, prapuri si cruci din cetina), a format o coloana pasnica de peste 3.000 de persoane, si s-a îndreptat spre noua granita sovieto-româna... sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i. Supravietuitorii au fost urmariti de cavaleristi si spintecati cu sabia. Dupa masacru ranitii au fost legati de cozile cailor si târâti pâna la 5 gropi comune sapate dinainte, unde au fost ingropati, unii fiind în viata înca: batrâni, femei, copii, sugari - vii, morti sau muribunzi. Doua zile si doua nopti s-a miscat pamântul în acele gropi, pâna toti si-au dat duhul... citeste tot articolu...


» S-a inaugurat Centrul Cultural Basarabean „Vatra Neamului”
12 feb. 2011
Primul Centru Cultural & Restaurant - Muzeu „Vatra Neamului“ din regiunea Bucuresti-Ilfov, dedicat promovarii culturale din România si din Republica Moldova, a fost inaugurat aseara, în localitatea Balotesti. La eveniment au fost prezente personalitati marcante culturale si politice, precum actorul Florin Piersic, fostul presedinte al României, Emil Constantinescu, printesa Lia si printul Paul si ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Renita.


» BUCOVINA - TV în limba româna la “Cernauti”   11 feb.2011
Printr-un acord de colaborare între Centrul Bucovinean de Arta pentru conservarea si promovarea culturii traditionale românesti Cernauti, Clubul media Meridian si Compania de televiziune si radiodifuziune CMTR „Cernauti” a fost lansat un nou proiect care va oferi românilor din Nordul Bucovinei oportunitatea de a afla despre evenimentele din tinut prin intermediul Programului informativ „Reporterul de Cernauti” în limba româna.


» Jocurile moscovei in Transnistria AUTOPROCLAMATA REPUBLICA NISTREANA SE VA LEGITIMA SUB MANDATUL UE? 15 oct.2010
Dupa toate probabilitatile, în abordarea internationala a  chestiunii transnistrene se coace o turnura spectaculoasa. Si aceasta schimbare de proportii a fost pregatita, în mare parte, de vizita cancelarului german la Bucuresti.

 


 

 

CEDO a condamnat Federaţia Rusă pentru încălcarea dreptului la educaţie al copiilor din regiunea transnistreană

Biroul pentru Reintegrare: hotărârea CEDO deosebit de importantă

Astăzi, 19 octombrie, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Federaţia Rusă pentru încălcarea dreptului la educaţie al copiilor din regiunea transnistreană care studiază în şcolile cu predare în grafia latină.

Plângerile la CEDO au fost depuse în 2004 şi 2006 de un grup de elevi, profesori şi părinţi de la trei şcoli din regiune (din oraşele Râbnita, Tighina şi Grigoriopol). Aceştia au reclamat în instanţă violarea dreptului la educaţie, la viaţă privată şi la nediscriminare.

Reclamanţii au insistat ca aceste instituţii de învăţământ să rămână sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, iar predarea să se facă în baza curriculei naţionale şi a grafiei latine.

Curtea a acordat, cu titlu de prejudicii morale, reclamanţilor 1 milion 020 mii de euro şi 50 mii de euro cu titlu de costuri de reprezentare. În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cele trei cauze.

Hotărârea CEDO, pronunţată în dosarul şcolilor cu predare în grafie latină este una deosebit de importantă în asigurarea pe viitor a respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană şi va contribui la soluţionarea prin mijloace legale a problemelor existente în acest domeniu.

Totodată, considerăm că această Hotărâre a CEDO este un argument în plus în confirmarea justeţei acţiunilor întreprinse până în prezent de autorităţile moldoveneşti şi a necesităţii intensificării eforturilor pentru asigurarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

sursa: http://www.rbnpress.info/wp/cedo-a-condamnat-federatia-rusa-pentru-incalcarea-dreptului-la-educatie-al-copiilor-din-regiunea-transnistreana/

 

Paștele Blajinilor sărbătorit în sânul Basarabenilor fondatori ai Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina si ai descendentilor eroilor din Sfatul Țării ce au votat la 1918 Unirea cu Patria Mamă România – întâlnire cu tradițiile culinare moldovenești și împărtășanie cu tragedia neamului românesc

Momente emoționante am trăit când pe unii dintre ei i-am întâlnit pentru prima oară la mormântul lui  Vasile Stroescu, basarabeanul, primul Președinte al Camerei României Reîntregite, unde ne-am adunat pentru ai cinstii memoria, în prima parte a “Paștelui Blajinilor”, la cimitirul “Sf.Vineri”. Deși păreau ca oricare alți bătrînei sau chiar bunici pe care în viața de zi cu zi  cei tineri nu i-ar băga în seamă sau poate chiar noi, absobiți de problemele cotidiene, ascundeau în ei istorii și drame personale care i-au marcat pe viață lăsându-le răni adânci în suflet, răni nevindecate pe care le vor lua cu ei în eternitate, istorii care oricand pot devenii scenariul unui film dramatic cu un succes garantat la festivalurile de film din lumea întragă,  și pe care ascultându-le personal am fost cutremurat și profund tulburat să le aud spuse chiar din gura lor... Citeste tot articolul

 

 

 

…un patriot, un erou, un nume de legendă, un destin zbuciumat, un suflet luminos, un capitol aparte în istoria luptei de rezistenţă a românilor basarabeni...

VALERIU GRAUR a  intrat in panteonul 
Eroilor  Neamului  Romanesc

VALERIU GRAUR
23 DECEMBRIE 1940 – 15 SEPETEMBRIE 2012

Valeriu  Graur a petrecut în închisorile comuniste cei mai frumoşi ani ai vieţii sale. A intrat în ele copil şi a ieşit om bătrân. Cel puţin aşa îi plăcea lui să spună. Acolo, în celula sa de lagăr stalinist-hruşciovist-brejnevist, a învăţat să-şi iubească şi mai mult Neamul, pentru care merită să te sacrifici. Acesta e crezul lui lăsat drept testament pentru urmaşi. Valeriu Graur face parte din aceeasi familie de oameni curajosi, care merita respectul si recunostiinta tuturor, omul de care mi-i dor, ca si de idealul pentru care acesta si-a jertfit tineretea si pe altarul caruia si-a pus viata ca pe o ofranda
Miscarea de Eliberare Nationala din Basarabia ii datoreaza multe…

Acad. Nicolae DABIJA

Valeriu  Graur  a  intrat in panteonul  Eroilor  Neamului  Romanesc iar  memoria  sa  a  devenit  nepieritoare  pentru  noi  si pentru  urmasii  nostri . Poate  ca  intr-o  zi se vor gasi  resurse si pentru  un  monument  inchinat  celor ce au luptat si au suferit  pentru  identitatea romaneasca,
pentru neamul romanesc.

Dacian  Dumitrescu, Consilier de presa ACPB

In memoria lui Valeriu Graur... »

 

 

 

 

Un parlamentar ucrainean recunoaşte că redobândirea cetăţeniei române reprezintă restabilirea adevărului istoric / 10 iunie 2012

Deputatul ucrainean Ghenadii Moskal, membru al partidului de opoziţie “Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară”, susţine că prin acordarea cetăţeniei române etnicilor români din Ucraina, România nu face mai mult decât să încerce să restabilească un adevăr istoric.
Potrivit Agenţiei ruse de presă REGNUM, parlamentarul consideră că partea ucraineană este singura care se face vinovată de apariţia acestui fenomen, întrucât nu a prevenit o astfel de evoluţie a situaţiei. “Kievul, văzând că există cetăţeni care, deşi azi trăiesc în Ucraina, din cauza circumstanţelor istorice sau a unor norme juridice internaţionale, au fost deposedaţi de cetăţenia ţărilor lor, ar fi trebuit să nu stea degeaba şi să încheie cu aceste state un acord cu privire la prevenirea apariţiei acestui fenomen al dublei cetăţenii...

Autor: Horia Ivanciuc pentru Info Prut
» continua articolul ...

 

TOP ARTICOLE CU LEGATURA LA SPATIUL BASARABEAN (Sursa:ADEVARUL)

ARHIVELE COMUNISMULUI „De ce tac ziarele când moldovenii mor de foame?“
16.02.12 | ACTUALITATE MD | Nicolai Zalesski, un etnic rus venit dupa 1944 în RSSM, a trimis scrisori, în toiul foametei din anii 1946-1947, la ziarele „Pravda", „Trud" si „Izvestia", întrebând de ce nu publica nimic despre faptul ca basarabenii mor de foame. I-a adresat o epistola si lui Stalin.   » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI „Limba moldoveneasca“ românizata în filmele sovietice
19.01.12 | ACTUALITATE MD | Traducerea peliculei despre Stalin „Al treilea salt" arata cum, la indicatia Partidului Comunist, era schimonosita limba bastinasilor în RSSM pentru a demonstra ca este alta decât în dreapta Prutului. » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Soarta deputatilor din primul Soviet Suprem al Moldovei
05.01.12 | ADEVARUL MOLDOVA | Sovieticii i-au dus în gulag pe parlamentarii din Sfatul Tarii care au votat unirea Basarabiei la 27 martie 1918, în timp ce românii i-au judecat pe alesii din Sovietul Suprem al RSSM, în stare de libertate. » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Vezi cine a fost transnistreanul care „a românizat moldovenii“
22.12.11 | POLITICA MD | Dupa 23 august 1944 serviciile secrete ale URSS, instalate prin forta în România, decideau de unele singure cine si când trebuia arestat. „Victima", în caz ca era din Basarabia, fara mari eforturi, era transportata în RSSM. Iar dupa o scurta escala la Chisinau pentru „judecare", ajungea în gulag. Astfel s-a procedat cu Alexandru Smochina, fiul lui Nichita Smochina, membru de onoare al Academiei Române (1942). » Articol complet in afara site-ului


08.12.11 | ACTUALITATE MD | În 1946, la doar 18 ani, unul dintre cei mai cunoscuti anticomunisti basarabeni a condus un grup de luptatori împotriva regimului sovietic. KGB-istii l-au suspectat de contraspionaj în favoarea României. » Articol complet in afara site-ului

Back in the USSR 16.11.11 | POLITICA MD Cunosteam despre existenta unui acord de colaborare dintre Ministerul Securitatii Nationale al Republicii Moldova (actualul SIS) si Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), semnat înca în zorii tineretii independentei noastre. Ceea ce nu stiam erau obligatiile pe care si le-a asumat SIS-ul moldovenesc fata de omologul sau rus.
» Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI: „Spânzuratoarea sa dea în Stalin!...“ Vezi GALERIA FOTO!
10.11.11 | ACTUALITATE MD | Astfel si-au exprimat „dragostea" fata de conducatorul URSS doua taranci din comuna Lohanesti, raionul Hâncesti. Pentru scrisorile lor au fost condamnate, în 1952, la câte zece ani de lagar de munca. Basarabenii au folosit alegerile drept prilej pentru a-si manifesta ideile anticomuniste si nemultumirile sociale. » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Zece ani în gulag pentru ochii lui Stalin
27.10.11 | POLITICA MD | În 1953, Pavel Trofim a ales o metoda neobisnuita de protest anticomunist- a gaurit câteva portrete ale dictatorului sovietic, fapt pentru care a fost trimis în Siberia. » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Zece ani de gulag pentru un banc despre Stalin GALERIE FOTO
13.10.11 | ACTUALITATE MD | Zeci de basarabeni au înfundat puscaria sau au fost trimisi în lagarele din Siberia pentru ca au glumit pe seama autoritatilor comuniste. Regimul totalitar bolsevic a perceput anecdota drept o amenintare. Un lucru de neiertat erau bancurile despre conducatorii statului, mai ales despre Stalin, si viata în URSS. Pentru a încadra gluma în prevederile Codului Penal, „glumetilor" li se incrimina „infractiunea" de agitatie si propaganda antisovietica. Pedeapsa era prestabilita: zece ani de privatiune de libertate.  » Articol complet in afara site-ului


ARHIVELE COMUNISMULUI Basarabenii au fost înfometati, la ordinul partidului. Vezi GALERIA FOTO! 29.09.11 | POLITICA MD | O hotarâre inedita arata ca foametea din 1946-1947, care a secerat peste 200.000 de suflete, a fost organizata de autoritatile comuniste. La 30 septembrie 1946, Consiliul de Ministri al RSSM si Biroul CC al Partidului Comunist din RSSM au pus la cale una dintre cele mai mari crime contra moldovenilor. » Articol complet in afara site-ului


Cum a fost ciopârtita Basarabia prin formarea RSSM?
18.08.11 | POLITICA MD | Documentele de arhiva arata ca ciopârtirea regiunii istorice românesti dintre Prut si Nistru a fost dictata atât de Moscova, cât si de Kiev, iar comunistii moldoveni au dat dovada de un fel de „patriotism pragmatic".  » Articol complet in afara site-ului


Cum colabora Securitatea din România cu KGB (I)
21.07.11 | ACTUALITATE MD | Documentele de arhiva ale politiei politice sovietice, desecretizate recent la Chisinau, demonstreaza ce „relatie frateasca" a existat între securistii de pe ambele maluri ale Prutului, dupa 1944. Dusmanul de moarte al românilor pâna la 1940, NKVD-ul bolsevic devine un aliat al Securitatii românesti dupa reocuparea Basarabiei de catre Uniunea Sovietica. „Prietenii" din dreapta Prutului, la solicitarea Moscovei, îi arestau si extradau pe eroii refugiati în România care s-au opus cu vehementa comunismului si deznationalizarii.  » Articol complet in afara site-ului


 

 

 

Transnistria si anul geopolitic 2012 O RADIOGRAFIE A ACTUALITATII TRANSNISTRENE
de CRISTIAN NEGREA

ALO ? DESPRE TRANSNISTRIA ...ETERNA DURERE ROMÂNEASCA, SE MAI AUDE  CEVA?

SAU Dar pe tinerii din strada , care cer plecarea rusilor, îi aude cineva?

...Epoca comunistului cleptoman proprietar al „Sheriff”, deci cel mai mare capitalist comunist transnistrean, Igor Smirnov, s-a încheiat, acesta lasând locul lui Evgheni Sevciuk, un tip mult mai inteligent, si prin asta mult mai periculos pentru viitorul Moldovei. De parca pentru a marca schimbarea de garda de la Tiraspol si a ne transmite un avertisment este ucis tânarul de 18 ani Vadim Pisari. ...

...In ROMÂNIA la 9 ianuarie 2012 a avut loc o demonstratie în fata Ambasadei Federa?iei Ruse... “Condamnam crima savârsita de „pacificatorii" din Transnistria si solicitam aplicarea consecintelor legale pentru autorii acesteia. De asemenea, cerem pe aceasta cale desfiintarea tuturor posturilor de pacificatori ru?i din Transnistria. În acest sens, calificam drept inadmisibila si declaratia lui Valeri Kuzmin, ambasador al Federa?iei Ruse la Chisinau...

...In MOLDOVA Mai multi tineri au participat luni la un protest în fata ambasadei Rusiei la Chisinau, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, dupa ce un militar rus a împuscat mortal duminica un tânar din satul Pârâta...Tinerii au afisat pancarte cu mesajul "Stop interventiei ruse" sau "Eliberatori? Pacificatori? Criminali!". Participantii au scandat mai multe lozinci, precum "Eliberati-ne de eliberatori", "Armata rusa acasa", "Asigurati-ne drepturile, luati-va soldatii acasa", "Nu avem nevoie de tancuri si de pacificatori care provoaca conflicte". "O armata care sta de atâtia ani în Republica Moldova nu are cum sa faca ordine, nu are cum sa intervina în cazul în care civilii traverseaza un pod în propria tara...

Dar pe tinerii din strada , care cer plecarea ru?ilor, îi aude cineva?...

» continua articolul ...

 

Moldovean impuscat de rusi in Transnistria:

ianuarie 2012

Moldovean impuscat de rusi in Transnistria:
   
In aceeasi zi in care va fi inmormantat tanarul moldovean impuscat de pacificatorii rusi la postul trilateral nr. 9 de la Vadul lui Voda, un grup format din cei mai experimentati anchetatori ai Procuraturii Generale moldovene investigheaza cazul, care mai este examinat si de un reprezentant din Federatia Rusa, sosit in Republica Moldova.

In paralel, reactiile oficiale la crima din data de 1 ianuarie variaza, de la acuzatia Moscovei ca totul este o masinatiune a Moldovei, la apelul Ucrainei la demilitarizarea regiunii transnistrene. Intre timp, pacificatorul rus care l-a impuscat mortal pe tanarul din Parata se afla in libertate si nu este cercetat penal, informeaza Publika.md. ...
Ucraina se declara pentru demilitarizare

Autoritatile ucrainene declara, la randul lor, ca doresc demilitarizarea regiunii transnistrene si transformarea fortei de mentinere a pacii in misiune OSCE. Potrivit Jurnal de Chisinau, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei isi exprima regretul fata de tragedia din 1 ianuarie de pe podul de langa Vadul lui Voda, si isi exprima speranta ca incidentul va fi investigat obiectiv, anuntand ca sunt gata sa participe la discutiile privind demilitarizarea Transnistriei....
Seful adjunct al Misiunii OSCE in Moldova, Jan Plesinger, sustine insa ca transformarea fortei de pacificare in misiune OSCE nu este nici noua, nici usoara. "Ideea misiunii civile nu este noua, ca si demilitarizarea zonei conflictului transnistrean. Totusi, pentru transformarea misiunii de pacificare trebuie sa existe un consens, care pana acum nu a fost atins", a spsu acesta, adaugand ca "argumentele pro sau contra transformarii misiunii de pacificare trebuie sa fie disociate de tragedia umana din 1 ianuarie"............
Doi fosti ministri romani de Extrene cred ca situatia e exploziva...........
Comentariu  la declaratia unui ex ministru
Meleasca....
"UE ar trebui sa se implice mult mai serios, impreuna cu Statele Unite"

din comentariile cititorilor:

Chiar asa dle Meleasca?
Ce repede ati uitat ca, de fiecare data cand UE si USA au intervenit in anumite situatii, voi, liberalii lui Tariceanu si Antonescu ati fost printre primii care ati sarit la gatul UE si USA ca..de ce se baga, ca nu e treaba lor, ca sa-si vada de drum si bla bla bla..
Acum, dintr-o data v-ati (ra)sucit cu 180° si cereti implicarea UE si USA!

Nici laie nici balaie....tipic PNL-USL!


» continua articolul ...

 

Asociatiile de studenti basarabeni – un liant între doua societati?

decembrie 2012

Mi-am pus aceasta întrebare de foarte multe ori. Sunt cu adevarat asocia?iile de studen?i basarabeni un liant între doua societa?i? Putem vorbi chiar de doua societa?i care trebuie unite?
Am auzit suficiente lucruri negative despre asocia?iile de studen?i din Rep. Moldova, lucruri ce m-au facut sa ma gândesc mai atent la acest subiect ?i sa-mi doresc mai multa dorin?a de integrare din partea elevilor ?i studen?ilor veni?i la studii pe bancile institu?iilor de înva?amânt din România. Integrarea, cred eu, se poate produce doar în societate, nu în astfel de asocia?ii.
Pe de alta parte, despre ce fel de integrare putem vorbi daca la ac?iunile organizate participa în propor?ie de 90% doar studen?i basarabeni? De ce acestea nu sunt comune cu ceilal?i studen?i din universitate? N-ar fi oare acesta un pas uria? în ceea ce prive?te integrarea sociala? De ce avem un bal al bobocilor basarabeni? De ce sarbatorim anul nou pe stil vechi? De ce la sarbatorile de 1 decembrie sau 27 martie invita?ii ?i participan?ii la eveniment sunt iara?i în propor?ie de 90% doar basarabeni?

Autor: Lilia Cazacu pentru Info Prut


» continua articolul ...

 

Mitropolia Basarabiei: un trecut zbuciumat între fals si adevar istoric

Biserica a reprezentat de-a lungul timpului piatra de temelie a societatii traditionale românesti, reperele social-morale propovadite de aceasta reprezentând o pilda de urmat si un îndreptar pentru românii din toate timpurile si provinciile în care acestia s-au aflat si se gasesc înca.

Odata cu secularizarea Bisericii, ingerintele statului si ale politicului în special s-au facut simtite în aceasta institutie spirituala, care a devenit un obiect de manipulare a enoriasilor, de învrajbire a acestora conform cu interesele clasei politice.

Pornind de la aceste premise, subiectul tezei de doctorat intitulata ,,Relatia Biserica Ortodoxa – Stat în Republica Moldova: aspecte istorice, politice si misionare”, realizata de domnul Romeo Cemîrtan si îndrumata de Pr. prof. dr. Gheorghe Petraru de la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii ,,Al. I. Cuza” din Iasi, este unul de extrema actualitate, domnia sa prezentând în aceasta lucrare evolutia spirituala a românilor din stânga Prutului înainte si dupa fatidicul an 1812, când partea rasariteana a Moldovei istorice a fost anexata la Imperiul tarist, trecând, mai apoi, prin marea unire din 1918 si înfiintarea Mitropoliei Basarabiei ca institutie ecleziastica a românilor basarabeni, anexarea Basarabiei în fatidicul an 1940, disolutia bisericii în perioada comunista si renasterea sentimentului religios si national dupa disparitia URSS, concretizat în reînfiintarea Mitropolie Basarabiei. În realizarea studiului autorul afirma ca a ales o ,,abordare teologica, fundamentata pe principiile specifice domeniului religios, în care a încercat sa tina cont atât de aspectele istorice si canonice, cât si aspectele de interferenta domeniului politic cu cel religios legate de cazul Mitropoliei Basarabiei”...

Articol de Stefan Plugaru, secretar gen. ACPBB

Articol disponibil pe » blogul Consiliului National

 

Leonida Lari, atacata post-mortem de un site rusesc: „A îndemnat «sa fie spalate strazile cu sânge rusesc» si «sa fie arsi copiii rusi»

13 decembrie 2011, 12:10 |  Autor: Alina Turcanu - Adevarul.md

Agentia online ruseasca Regnum.ru, care ar fi apropiata FSB-ului de la Moscova, nu scapa prilejul de a o ataca pe poeta Leonida Lari, în relatarea despre funeraliile nationale organizate azi la Chisinau pentru aceasta.

Jurnalistii rusi citeaza masiv, în zemflemea, din necrologul semnat de conducerea de la Chisinau, în care Leonida Lari este caracterizata drept o luptatoare înflacarata cu regimul totalitar sovietic, care a militat pentru independenta Republicii Moldova, revenirea la grafia latina si declararea limbii române drept limba de stat. Ziaristul rus sustine însa, într-o paranteza, ca grafia latina ar fi improprie „limbii moldovenesti“ si ca haina fireasca ar fi grafia chirilica.

„Aberatii si tâmpenii“
Apoi, Regnum vine cu „baza de date“ despre Leonida Lari, în care o prezinta drept „unul dintre membrii activi ai miscarii nationaliste româno-unioniste, care a luat parte la numeroasele manifestatii unioniste, nationaliste, antirusesti din Chisinau, care s-au încheiat cu un mars armat al voluntarilor asupra Gagauziei si declansarea conflictului militar moldo-transnistrean“. Aberatiile jurnalistilor rusi nu se opresc aici. Ei sustin ca „în timpul discursurilor sale «înflacarate» la mitingurile antirusesti ale Frontului Popular, Lari chema deschis «sa fie arsi copiii rusi» si «sa fie spalate strazile cu sânge rusesc».

Un astfel de citat nu se regaseste în discursurile Leonidei Lari sau în scrierile ei. Colegii de generatie care au militat alaturi de ea pentru renastere nationala spun ca cele scrise de Regnum sunt absurditati.

» continua articolul ...

 

Deputat ucrainean: „Regiunea transnistreana trebuie sa fie parte a Republicii Moldova“

13 decembrie 2011, 11:58 |  Autor: Anastasia Nani | Adevarul.md

Regiunea transnistreana trebuie sa fie parte a Republicii Moldova, declaratia a fost facuta la postul de televiziune ICTV de deputatul ucrainean Anatoli Kinah din Rada Suprema de la Kiev, informeaza agentia Novii Reghion.
„Ucraina în toti acesti ani si-a exprimat clar pozitia: conflictul si problemele legate de regiunea transnistreana pot fi rezolvate doar pasnic, respectând suveranitatea si integritatea Republicii Moldova", a spus oficialul.
ADEVARUOL.MD

» continua articolul ...

 

Petru Bogatu:
Boala Rusiei, vindecarea Basarabiei

Marti, 13 Decembrie 2011 Chisinau, Romania de Est (Basarabia)/Romanian Global News

Protestele anti-Putin din Rusia, de o amploare fara precedent, anunta covârsitoare metamorfoze nu numai la Moscova, ci si în teritoriile desprinse de fosta metropola. Republica Moldova nu este o exceptie.
-Ora H pentru soarta Rusiei
-Simpatia pentru diavol
-Gheata s-a spart, cine se duce pe copca?
Nu va vine a crede, pentru ca înca nu vedeti nimic? Simptomele unor maladii devastatoare, precum se stie, nu ies deodata pe fata, ramânând un timp imperceptibile.

» continua articolul ...

 

Mitropolia Basarabiei agresata la Calarasi de filiala Bisericii KGB a Moscovei !

Joi, 08 Decembrie 2011 Calarasi, Romania de Est (Basarabia)/Romanian Global News

Mitropolia Basarabiei agresata la Calarasi de filiala Bisericii KGB a Moscovei

Scandal la biserica "Sfânta Treime" din orasul Calarasi, din Basarabia, aflata sub jurisdictia Mitropoliei Basarabiei.  Câteva sute de enoriasi s-au luat la cearta cu reprezentantii Mitropoliei Moldovei (filala Patriarhiei Moscovei), care cer ca biserica "Sfânta Treime" din Calarasi sa treaca sub jurisdictia canonica a Moscovei, scrie Publika.md, preluata de Romanian Global News."Reprezentantii Mitropoliei Moldovei insista ca terenul le apartine, ca e bunul lor. Din 2006, noi am trecut sub jurisdictia Mitropoliei Basarabiei. De atunci a început scandalul, iar crestinii nu pot veni sa se roage în liniste. Au venit juristi sa ne execute biserica. Au venit cu ciocane ca sa rupa lacatele si sa patrunda în lacasul sfânt", a mentionat parohul bisericii, Ion Mutu. Echipa Publika TV a fost agresata în timp ce filma reportajul, sub privirile unui politist. Agresorul s-a prezentat drept Anatol Golban, avocatul Mitropoliei Moldovei. Acesta a lovit în reporterul si cameramanul Publika TV si a încercat sa distruga echipamentele video. Potrivit consilierului ministrului de Interne de la Chisinau, Eugen Onica, pe acest caz va fi initiata o ancheta de serviciu care va fi monitorizata si de reprezentantii MAI. De asemenea, Eugen Onica a declarat ca politistul care nu a asigurat ordinea publica va fi sanctionat.

» continua articolul ...

 

 

Al. Mateevici: „Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta !”(Decembrie 2011)

blog.nistru-prut.info / Dr. Veaceslav Stavila (Publicat 1 decembrie 2011)

Al. Mateevici: „Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta !”

La 25 mai 1917, preotul-poet Alexei Mateevici, a spus: „Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci îsi zic români. Asa trebuie sa facem si noi !…
Trebuie sa stim ca suntem români, stranepoti de-ai romanilor, si frati cu italienii, francezii, spaniolii si portughezii. Aceasta trebuie sa le-o spunem si copiilor si tuturor celor neluminati. Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta

Atentie ! “Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta !

» continua articolul ...

 

"Fara tancuri si soldati, România asimileaza populatia din sudul regiunii Odesa si din Bucovina" - Titreaza postul ucrainean de televiziune STB

Publicat în probasarabiasibucovina.ro-articole - 4 decembrie 2011

"Fara tancuri si soldati, România asimileaza populatia din sudul regiunii Odesa si din Bucovina"

Postul ucrainean de televiziune STB a realizat un reportaj despre modul în care Bucurestiul sprijina comunitatea româneasca din Ucraina, în special din regiunea Odesa. În material se atrage atentia ca "în timp ce Ucraina încearca sa se integreze în Europa, Europa ocupa Ucraina", potrivit Rador, preluat de Agerpres.
"Fara tancuri si soldati, România asimileaza populatia din sudul regiunii Odesa si din Bucovina (regiunea Cernauti, n.red). Arsenalul de lupta este unul divers - de la atragerea studentilor ucraineni la studii în România, la construirea în satele din regiunea Odesa a unor institutii religioase apartinând unei biserici straine (Biserica Ortodoxa Româna, n.red)" - se precizeaza în material, facându-se referire la bursele de studii pe care statul român le ofera etnicilor români din Ucraina, precum si la ridicarea bisericii românesti în localitatea Hagi-Curda (Kamisovka).
O femeie din regiune Odesa, ucraineanca Tatiana Katafan, din Hagi-Curda, sustine ca...

» continua articolul ...

 

Rusii, românii si maghiarii revendica drepturi lingvistice în Ucraina

Publicat în Timoc Press   2.9.2011 (postat in probasarabiasibucovina.ro - 4 decembrie 2011)

Kiev, Ucraina/FLUX/vineri, 02 septembrie 2011/ - Surpriza mare la Kiev. Doi parlamentari din Partidul Regiunilor aflat la guvernare, Vadim Kolesnicenko si Serghei Kivalov, au depus în Rada Suprema un proiect de lege prin care cer statutul oficial, egal cu cel al limbii ucrainene, pentru limbile principalelor minoritati etnice din Ucraina, scrie „Nezavisimaia gazeta” de la Moscova în numarul sau din 31 august.

Proiectul a fost sustinut, în calitate de coautori, de catre Arkadi Monastârski, director general al Fundatiei Evreiesti din Ucraina, Mihaly Tovt, presedinte de onoare al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, si de catre Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii interregionale „Comunitatea Româneasca din Ucraina”.
Intitulat „Despre bazele politicii lingvistice de stat” si fiind înregistrat la 26 august cu numarul 9073, proiectul de lege prevede statutul de limbi regionale pentru „rusa, bielorusa, bulgara, armeana, gagauza, idis, crâm-tatara, moldoveneasca, germana, neogreaca, polineza, tiganeasca, româna, slovaca, maghiara, rusina, caraima si crâmceaca”. Coautorii proiectului arata în nota de fundamentare, postata pe pagina de internet a Radei Spreme, ca „legislatia lingvistica a Ucrainei este una nesistemica, contradictorie si cât se poate de lacunara”. „Daca este sa ne raportam la datele ultimului recensamânt general al populatiei din Ucraina, din anul 2001, în cazul adoptarii proiectului de lege limba rusa va capata statutul de limba regionala în 13 unitati administrativ-teritoriale din Ucraina”, mai arata coautorii proiectului. Corespondentul de la „Nezavisimaia gazeta” este de parere ca... (articolul în întregime pe TimocPress)

» continua articolul ...

 

 

postate: noiembrie 2011

Mircea Druc: Unionismul este înnascut

Prim-ministru al RSS Moldova între anii 1990-1991, reprezentant al generatiei redesteptarii nationalismului român în stânga Prutului, aparator fervent al demnitatii nationale si al eliberarii de tarele sovietice, Mircea Druc a salutat în cadrul unui interviu formarea Platformei Civice Actiunea 2012, pe care a apreciat-o ca fiind binevenita, mai cu seama în contextul apropierii datei la care se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus.

În viziunea sa, Unirea ca reparare, ca revenire la normal, s-a proiectat într-un mod declarat si decretat, în anul 1918 si se manifesta astazi într-un temei construit, ,,caramida cu caramida”, pas cu pas, gest cu gest, clipa de clipa. ,,Faceti 100 de întreprinderi mixte pe ambele maluri ale Prutului, cu capital mixt, faceti 10 000 de casatorii mixte si nu vorbiti de unire, dar uniti-va, nu vorbiti de iubire, iubiti-va!”, a conchis Druc.

Fostul prim-ministru al RSSM este de parere ca daca Unirea nu mai reprezinta un ideal pentru unii, ea este comoda, chiar si pentru alogenii din Rep. Moldova – ucraineni, rusi, evrei – care realizeaza ca nu au nimic de pierdut într-un stat ca România, care apartine spatiului Uniunii Europene si care beneficiaza de toate avantajele acestei calitati. În acelasi context, Mircea Druc a amintit ca Actul Unirii de la 1918 a fost semnat si de multi rusi, care constituiau elita imperiala ramasa în Basarabia si de ucraineni care doreau încetarea razboiului civil de dincolo de Nistru.
» continua articolul ...

 

TRANSNISTRIA ESTE PARTE A MOLDOVEI !!!

Din declaratiile unui oficial al ambasadei rusiei la Belgrad:

Svetlana Sevcenco  - Secretar de presa -Ambasada Rusiei la Belgrad

Declaratia este din contextul unui articol ce trateaza situatia sârbilor din Cosovo

“?????? ???? ?????????????” - Cosovo (Cosmet regiune din Cosovo) nu este Transnistria

Articol disponibil pe » blogul Consiliului National

 

Moldovenii din stanga Nistrului -continuitatea neamului romanesc

www.moldova.org / Articol semnat Dacian Dumitrescu (Publicat 3 Noiembrie 2011)

..."Miscarea de la Balta - miscarea inochentista, ...sate compacte de moldoveni din Transnistria, inclusiv din apropierea Bugului, dar in special din fostul judet romanesc Balta satui de deznationalizarea totala la care erau supusi de Rusia Tarista, iar apoi de URSS, inclusiv prin biserica rusa, se rup total de institutiile URSS si formeaza o secta in jurul Ieromonahului Inochentie, care tine slujbele in limba romana. Autoritatile bolsevice intervin, il exileaza pe acesta in Siberia, dar mai mult exileaza si grupuri intregi de moldoveni tot in Siberia. Inochentie moare dar moldovenii se intorc in satele lor si continua sa traiasca dupa invataturile acestuia. Majoritatea dintre ei continua si azi la fel: nu merg la scoli rusesti, nu invata limba rusa, nu merg la biserici rusesti, nu aveau legatura cu autoritatile URSS, iar acum ale Ucrainei, nu au buletine si nici pasapoarte, nu au acte pe case dar nici nu le pasa. Filmul este zguduitor prin marturiile filmate magistral de Marian Voicu si echipa TVR, marturii ale unor persoane in varsta, dar si primari locali din prezent, toate acestea spuse in limba romana. » continua articolul ...

 

Românii... Ostatici, pe locul trei

www.zdg.md - Ziarul de Garda / Articol semnat Petru Grozavu (Publicat 31 Octombrie 2011)

...zilele trecute la Cernauti, acest vechi centru istoric si cultural de o rara, dar si foarte trista respiratie româneasca... Românii în Ucraina sunt pe locul trei în clasamentul etnic, dupa ucraineni si rusi, chiar daca Kievul a cautat si cauta mereu «solutii» de diminuare a ponderii numerice a populatiei românesti. La recensamântul din 2001, Kievul a indicat o scadere numerica pentru românii din Ucraina de aproape 80.000, fata de 1989. Situatia se asteapta sa fie si mai dramatica în 2012, când Ucraina planifica sa verifice prin referendum «limba în care comunica» populatia. Jocul este clar. Cine va cadea în capcana nu este greu deloc sa ne dam seama. Oricum, nu ucrainenii... Cedarile facute de România, la sugestia sau conditia euro-atlanticilor, au transformat comunitatile românesti din Ucraina în ostatici...
» continua articolul ...

 

19 ani fara Doina ?i Ion Aldea-Teodorovici

www.rgnpress.ro - Romanian Global News (Publicat - 31 Octombrie 2011)
Duminica 30 octombrie s-au împlinit 19 ani de când Doina si Ion Aldea-Teodorovici au plecat la cele vesnice! Cunoscutii interpreti care au cântat pentru milioane de oameni ramân vii în amintirea celor care i-au iubit. Cu flori, lumânari si lacrimi în ochi, basarabenii au venit  sa-i pomeneasca la Cimitirul Central din strada Armeneasca, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
Mormântul Doinei si al lui Ion Aldea-Teodorovici a fost acoperit cu flori. Apropia?ii spun ca interpretii le apar si astazi în vise. Peste 120 de tinerii au depus flori ?i au aprins lumânari la mormântul celor 2 inimi gemene. Membrii Platformei Civice Ac?iunea 2012 au cântat câteva melodii ale regreta?ilor arti?ti, au arborat tricolore ?i panglica pe care erau imprimate versurile eterne “SUNTEM ÎN CUVÂNT ?I-N TOATE FLOARE DE LATINITATE”.
» continua articolul ...

 

Lucrez cu ucraineni si cu rusi, dar nu m-am ferit sa spun ca-s român”

www.Jurnal.md / Articol semnat Vitalie HADEI (Publicat - 30 Octombrie 2011)
...Daca te plimbi prin Cernauti, auzi foarte rar grai românesc, dar Mihai, care zi de zi circula prin el, ne asigura ca lucrurile nu stau chiar asa. „Voua va pare ca nu auziti pe nimeni vorbind româneste, dar sunt foarte multi de-ai mei pe aici. La piata din Cernauti româna e la ea acasa...
» continua articolul ...

 

La a treia edi?ie a Congresului Forumului Interna?ional al Jurnali?tilor Români

Despre jurnalistii romani din jurul Romaniei: Cernauti, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei
www.ziaristionline.ro / Articol semnat Madalin Necsutu (publicat 2 noiembrie 2011)

De multe ori se vorbe?te numai despre Basarabia ?i ruperea ei din corpul României în urma în?elegerii germano-sovietice, mai cunoscuta drept Pactul Ribbentrop-Molotov. Însa despre o alta parte importanta a României, Bucovina de Nord, smulsa în urma notei ultimative data de Uniunea Sovietica în 28 iunie 1940, presa româneasca nu este mai deloc interesata iar accesul jurnali?tilor români în aceasta zona, acum teritoriu ucrainean, este aproape inexistent. Nu se mai ?tie aproape mai nimic despre unul dintre ora?ele de suflet ale „românului absolut”, Mihai Eminescu, loc unde i s-au insuflat de catre profesorul sau, ardeleanul pa?optist Aron Pumnul, idealurile patriotice ?i militantismul pentru românism. Nici despre faptul ca fiecare loc din Cernau?i este un col? de istorie atins de Eminescu. Nici despre cei circa 500.000 de români din aceasta zona nu se mai ?tie mai nimic iar înghe?ul din rela?iile bilaterale româno-ucrainene nu pare deloc sa conduca la ceva productiv pentru ace?tia.

...în Ucraina, etnicii români sunt împar?i?i în doua comunita?i, româneasca ?i moldoveneasca. Evident ?i doua limbi: româna ?i „moldoveneasca”. Este vorba despre acela?i clivaj existent în Serbia unde exista tot soiul de inven?ii precum vlahi, rumâni ?i apoi români. La fel ?i în Bulgaria, dar mai nuan?at. Cel mai mare pericol este însa pe aceste meleaguri cel al ucrainizarii cu ajutorul inven?iei comuniste a „moldovenismului” în materie de ?colarizare ?i înva?are a limbii române...
...Peste tot se spune ca exista sec?ii de limba româna, însa la aceste sec?ii se vorbe?te ?i se înva?a în limba ucraineana. Problema în ?coli este una foarte grava, dar la fel de grava este ?i situa?ia generata de cei care se declara moldoveni ?i care rup din procentul necesar unei minorita?i pentru a intra sub inciden?a legii ce le permite sa înve?e în limba materna. Mai mult decât atât, la recensamântul din 2012, exista pericolul introducerii unei întrebari care ar putea induce oamenii în eroare: ’Care este limba pe care o folosi?i?’ în loc de ’Care este limba dumneavoastra materna?’. Trebuie sa fim foarte aten?i la toate aceste detalii” a declarat Alexandrina Cernov

» continua articolul ...

 

Strigat de ajutor. Românii din Transnistria si limba materna

www.timpul.md (publicat 22 Iulie 2011)
Românii din stânga Nistrului îsi cer dreptul la educatie în limba materna într-o scrisoare deschisa adresata ambasadorilor tarilor membre ale OSCE acreditati în R. Moldova si guvernantilor de la Chisinau. Domnilor ambasadori si domnilor guvernanti ai R. Moldova,
Asociatia „Lumina” a pedagogilor transnistreni din R. Moldova, parintii si elevii scolilor cu predare în limba româna: Liceul Teoretic „Stefan cel Mare si Sfânt” din or. Grigoriopol (director – Eleonora Cercavschi), Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender (director – Maria Roibu), Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbnita (director – Eugenia Halus), Liceul Teoretic „Lucian Blaga ” din or. Tiraspol (director – Ion Iovcev), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu ” din or. Dubasari (director – Ion Popsoi), Gimnaziul-internat pentru copii orfani din or. Bender (director – Maria Ungureanu), gimnaziul din satul Corjova (director – Constantin Sucitu) si gimnaziul din satul Roghi, raionul Dubasari (director – Nadejda Ghidirimschi),
Va aduc sincere multumiri pentru invitatia de a ne întâlni la Tiraspol si pentru interesul Dumneavoastra fata de problemele cu care ne confruntam timp de peste 20 de ani.
De când pe teritoriile moldovenesti din stânga Nistrului au pus stapânire fortele secesioniste transnistrene în frunte cu Igor Smirnov , aici a fost interzisa functionarea legislatiei R. Moldova, inclusiv activitatea scolilor nationale în baza grafiei latine si a Curriculumului Ministerului Educatiei de la Chisinau, a fost interzis totul ce este national…
Au supravietuit numai aceste opt institutii de învatamânt nominalizate mai sus.
Timp de 20 de ani am trecut prin mai multe încercari: terorizarea si maltratarea pedagogilor, parintilor si copiilor care s-au opus faradelegilor administratiei de la Tiraspol, devastarea si lichidarea scolilor nationale, arestarea pedagogilor si parintilor, destituirea nelegitima din functii a profesorilor si parintilor, inclusiv interzicerea activitatii pedagogice în acest teritoriu a cadrelor didactice din institutiile de învatamânt nominalizate...
» continua articolul ...

 

Lipsa unui dialog politic a lovit irecuperabil românii din Ucraina !

Românii din Ucraina, loviti irecuperabil

www.jurnal.md (publicat 23 Mar 2011)
20 de ani de condamnare a politicii de deznationalizare a românilor din Ucraina de catre intelectualii din Cernauti, Sudul Basarabiei si Maramuresul Istoric nu au schimbat radical situatia conationalilor nostri. Aceasta chestiune nu a fost niciodata una de prima importanta pentru politicienii din România si R. Moldova. Totusi, gheata s-a spart si presa de peste Prut a devenit mai receptiva fata de încalcarile drepturilor românilor din teritoriile ocupate, în conditiile unor tratate de baza dintre Ucraina, România si R. Moldova, dar si a legislatiei internationale privind minoritatile nationale. Paria pe cale de disparitie, în atentia presei din România
Politica Kievului vizând învatamântul de limba româna, presa bastinasilor, patrimoniul lor national, relatiile culturale cu România si R. Moldova au devenit subiecte de maxim interes pentru unii colegi de peste Prut. Situatia mai dificila decât în fosta URSS a conationalilor din fostele teritorii ale patriei istorice tine treaz nu doar interesul presei, dar si al opiniei publice românesti. De mentionat aici recentul volum „Românii din Bugeac pe cale de disparitie”, semnat de George Damian si Catalin Varzaru, care ne dezvaluie tabloul sinistru al purificarii etnice a românilor din Bugeac, sudul Basarabiei sau regiunea Odesa, dupa denumirea oficiala.
Pe de alta parte, si în Regiunea Cernauti se împutineaza scolile cu predare în limba româna, absolventii de licee si facultati din România, originari din teritoriile ucrainizate, nu mai pot reveni sa munceasca nici în Sudul Basarabiei, nici în Maramuresul Istoric si nici în Nordul Bucovinei. Mormintele marilor nostri înaintasi, precum cel al lui Aron Pumnul, transilvaneanul care a redesteptat la viata nationala intensa românii din Bucovina austriaca, sau al lui Iancu Flondor, unificatorul Bucovinei cu România în 1918, si a multor altor mari personalitati, care îsi dorm somnul de veci în Cernauti, continua sa se afle în pericol de disparitie.
Mormintele înaintasilor din Cernauti, în acelasi pericol de vandalizare
Înca prin 1992 marelui Iancu i-a fost smulsa crucea de pe mormânt. Fosta resedinta a Palatului Mitropolitan din Cernauti, unde a avut loc Congresul General al Bucovinei, care a decis Unirea cu Tara, gazduieste în prezent Universitatea “Yuriy Fedkovych” si nicio inscriptie nu mai aminteste de acel eveniment istoric. Cetatea Alba, cea mai importanta fortareata medievala din Europa de Est si un monument strategic militar al vechii Moldove, din Sudul Basarabiei, de zeci de ani, se afla într-o stare avansata de degradare. Obiectivele noastre culturale din Hotin, Ismail si Reni abia încep sa revina în atentia savantilor nostri.
Faptul ca Eugen Tomac, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni în Guvernul României, declara deschis despre deznationalizarea aplicata împotriva minoritatii române, mostenita de la colosul sovietic, este deja o atitudine a României oficiale, motiv al impulsionarii unor negocieri în favoarea drepturilor esentiale ale consângenilor nostri. Chestiunea pastrarii identitatii românilor din Ucraina, cea mai numeroasa minoritate nationala din acea tara dupa rusi, ar trebui privita ca o problema de interes trilateral, sub aspectul reactualizarii unui dialog dintre România, R. Moldova si Ucraina. Rolul central, desigur, îi revine României, ca membru UE. În contextul integrarii europene, experti de pe ambele maluri ale Prutului pun nu doar problema ocrotirii si valorificarii celor mai importante monumente istorice din spatiul românesc, dar si a celor de pe teritoriul Ucrainei, care fac parte integranta din patrimoniul nostru national.
O situatie extrem de alarmanta ramâne cea a învatamântului în limba româna, la care deseori renunta însisi etnicii români, deoarece în conditiile actuale tinerii bastinasi nu au unde munci. Or, pentru a distruge un popor nu e nevoie de tancuri, bombe, avioane, ci de bancile scolii si de dezinformare. O alta problema principiala e si cea a accesului populatiei bastinase la presa în limba româna. La acest capitol, mai ales, România are înca mult de recuperat, mai ales sub aspectul investitiilor în programe radio si TV. Daca vrem sa mai existam în zonele noastre istorice.
» continua articolul ...

 

Sarbatoare în Basarabia, incursiune în infernul lui Igor Smirnov

octombrie 2011
...La sfârsitul lunii august avocatul Mihai Nicolae ma suna si ma întreaba daca pot pleca în Basarabia. Colaborez de vreo doi ani cu ONG-ul sau, "Institutul Fratii Golescu ". Ne întâlnim si îmi da toate detaliile actiunii. Pe 29.08.2011, seara, plec cu trenul, împreuna cu amicul si colaboratorul meu Edy. Dimineata ajungem la Chisinau. Suntem pentru prima oara în Basarabia si evident si la Chisinau! Avem emotii; pasim pentru întâia oara pe pamânturile Basarabilor si ale Musatinilor, pe pamânturile noastre sfinte si atât de des udate cu sânge românesc, de la Stefan cel Mare si pâna in 1944, ba chiar si multa vreme în perioada prigoanei bolsevice în care acest teritoriu a fost anexat cu forta la URSS...

Autor: Dacian Dumitrescu
» continua articolul ...

 

În vizita la fratii din Transcarpatia (Ucraina)
octombrie 2011
...Invitat la hramul bisericii din Apsa de Mijloc, hotarasc sa ma duc, desi experienta de pîna acum a trecerii granitei în Ucraina n-a fost una  placuta.
Urma sa participam la hram, sa ne intîlnim cu cadre didactice, sa vizitam cîteva scoli si sa ne reîntilnim cu membrii asociatiei Speranta (Nadia in l. ucr). Ca sa nu merg cu mâna goala, m-am insotit în aceasta ca-latorie cu Dl.Dir.Prof.dr.Vasile Nicoara al Liceului Mircea Cel Batran din Constanta, Dl. Prof.dr.Ion Iuga director la Clubul Copiilor Sighetul Marmatiei, Dl.ing.Rusanovschi C-tin presedite ACPBB-Onesti. S-a întîmplat sa  vina si Dl. Secretar de Stat Vasile Timisi.
Si incep surprizele....

Autor: Marian Clenciu
» continua articolul ...

 

Republica Moldova trebuie sa voteze democratia !!!

octombrie 2011
...O mentalitate asiatica, egalitarista,  promovata de partide cu nostalgii sovietice si pro - ruse, pare sa ,,staruie” în spatiul pruto-nistrean, împiedicând societatea moldoveana sa promoveze si sa adere la valorile democratice promovate de catre Uniunea Europeana. Coagularea si ajungerea la putere a unei Aliante pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova arata ca dependenta de trecut pare sa fie depasita, ca o noua conceptie privind rolul si destinul Republicii Moldova în rândul statelor europene, dar si al moldovenilor însisi...

Autor: Stefan Plugaru
» continua articolul ...

 

Razboiul Est-Vest in R. Moldova / Alegeri cât un razboi Est-Vest

octombrie 2011
Motto:
„Pe termen lung câstiga cel mai bun; imediat, cei fara scrupule.” Francisc Bacon

Trebuie sa încerci sa urci foarte sus, daca vrei sa poti sa vezi foarte departe”, zicea Constantin Brâncusi. Americanii de la Agentia „Stratfor”, neîndoios, sunt la înaltimea situatiei si vad foarte departe, de vreme ce ne monitorizeaza tocmai de peste ocean, urmarind cu atentie evolutiile politice din Republica Moldova. Doua lucruri scot ei în evidenta în ultima lor analiza, difuzata la finele saptamânii trecute.
Primo. Rusii vor încerca sa sugrume partidele din AIE nu prin asasinare, ci prin îmbratisare...

Autor: Petru Bogatu (jurnal.md )
» continua articolul ...

 

,,Palma de frate” a jandarmului român în Basarabia interbelica (I)

octombrie 2011
...Istoriografia moldovenist-comunista de la Chisinau a tot acuzat - si acuza!!! -  autoritatile române din  perioada interbelica, în special jandarmeria, de comiterea unor abuzuri asupra populatiei civile din Basarabia, timp în care aceasta provincie româneasca aflata între Prut si Nistru (Basarabia) a fost parte componenta din statul national unitar român, unde, de altfel, îi era si locul. Oprobiul s-a rasfrânt, în special, asupra jandarmilor olteni, acuzati – in corpore - de comportament abuziv asupra locuitorilor satelor basarabene, unde acestia actionau, conform opiniilor unor istorici, gen Vasile Stati si Victor Stepaniuc, dupa bunul plac, dedându-se la maltratarea si umilirea localnicilor, îmbogatindu-se din exploatarea acestora,..

Autor: Stefan Plugaru
» continua articolul ...

 

Transnistria - O rana ve?nic deschisa pe trupul României

octombrie 2011
...A venit vorba si despre întrebarea cea mare a moldovenilor de peste Nistru: vor ei sã facã parte din Ucraina sau vor sã se alãture la Moldova? La întrebarea aceasta tãranii au rãspuns: “Sã ne soiudinim cu fratii nostri din Moldova! Oamenii de la tarã sunt trimisi cu aceastã vorbã, sã fim cu dumneavoastrã împreunã. Cu aceasta ne asteaptã pe noi la sate”.
Din lucrãrile Crongresului “cinstitului neam românesc” de la Tiraspol din 17 Dec. 1917
Fratii nostri si neamurile noastre cari suntem moldoveni dintr-un sânge, cui ne lãsati pe noi moldovenii cei ce suntem rupti din coasta Basarabiei si trãim pe celãlalt mal al Nistrului? Fratilor nu ne lãsati, nu ne uitati!

Autor: Tudor Arghezii 1943
» continua articolul ...

 

Marturii despre rafuiala sovieticilor cu populatia Basarabiei în primul an de ocupatie

10 sep.2011

Imediat dupa ocuparea Basarabiei de catre U.R.S.S., marea majoritate a basarabenilor au cazut victime ale regimului bolsevic si figurilor fidele acestora, cu ajutorul carora închisorile din Chisinau si din toata Basarabia s-au umplut în scurt timp. Persoanele arestate, rapid si fara explicatii, erau izolate, fara a avea dreptul sa comunice cu membrii familiei. Se putea întâmpla ca familia sa nu mai stie nimic de ei sau sa afle prea târziu de soarta lor tragica1. Sesizam ca au fost foarte multe cazuri de deportari individuale2, neasteptate, nejustificate, care încalcau chiar si legislatia noului regim.

> continua articolul...

 

Chisinau: Armata a arborat Stema României Mari

6 sep.2011

Pe scena, în fata câtorva mii de spectatori – în marea lor majoritate, angajati ai M.Ap. si oficiali -, au defilat militari care purtau mai multe steaguri, drapele, stindarde si pavilioane.
Pe doua dintre acestea, era Stema regala a României Mari. Dupa cum se poate observa din imagini, unul dintre pavilioanele cu stema României Mari ...

>continua articolul...

 

NI SE FURA ISTORIA - DESCOPERIRI CARE ÎI REDUC LA TACERE PE OCCIDENTALI

6 sep.2011

România este vatra a ceea ce numim Vechea Europa, o entitate culturala cuprinsa între 6500-3500 î.Hr. axata pe o societate matriarhala, teocratica, pasnica, iubitoare si creatoare de ara (.). Uluitoarele descoperiri facute în România si alte tari învecinate dupa al doilea razboi mondial, asociate datarilor cu radio-carbon, au facut posibila întelegerea importantei începuturilor culturii "vechii Europe", o cultura a unei societati de agricultori. A devenit, de asemenea, evident ca aceasta straveche civilizatie europeana precede cu câteva milenii pe cea sumeriana"
Maria Gimbutas, "Civilizatie si cultura"

>continua articolul...

 

Frati români – nu ucideti speranta

De aceea nu amanetati viitorul dvs. al copiilor si nepotilor dvs. , nu lasati ca întunericul sa se astearna din nou si nu lasati întoarcerea din nou catre „maica Rusie”, si sa puteti privi în ochi pe oricine. Nimic nu s-a cladit fara suferinte, iar o Moldova care într-un viitor apropiat se va uni cu România – membra Nato si UE va face ca multe din problemele economice cu care va confruntati sa se estompeze. Nu dorim sa numai subziste un popor în doua tari, asa cum spunea un poet onestean N. Dica Pascanu :
„Nimeni n-are alta soarta,/ Nici mai grea, nici mai usoara, / Noi plecam pe-aceeasi poarta, /Coborând pe-aceeasi scara”

> continua articolul...


Prigonirea si deznationalizarea românilor din Ucraina

17 aug.2011

Prigonirea si deznationalizarea românilor din Ucraina se realizeaza din ce în ce mai agresiv, timp în care diplomatia de la Bucuresti are reactii mai ceva ca ale unei mâte lesinate.
Dupa cum se stie, în luna iulie, în satul românesc Hagi-Curda (Komyshivka sau Camâsovca) din raionul Ismail, un sobor de preoti în frunte cu ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, a sfintit singura biserica ortodoxa româneasca de pe teritoriul Ucrainei. Evenimentul a fost supravegheat de securitatea ucraineana (SBU), iar vamesii de la Reni au încercat sa împiedice în fel si chip participarea la eveniment a pelerinilor si tinerilor veniti din România.

> continua articolul...

 

Capra cu trei iezi ?i SBU, securitatea ucraineana

15 aug 2011

Au cautat car?ile romane?ti. Au ridicat pâna ?i car?ile de pove?ti pentru copii în limba româna, au motivat ca au con?inut subversiv la adresa unita?ii teritoriale a Ucrainei! LE-AU ADUNAT ÎN SACI, AU PUS SACII CU CAR?I ROMÂNE?TI IN MA?INILE SBU ?I DU?I AU FOST! Alergau copiii no?tri din ?coala sa le dea inapoi macar o carte de pove?ti dar n-a fost chip sa se in?eleaga cu el ...

> continua articolul...

 

NU scoateti istoria românilor din scoli!

11 aug.201

Platforma Civica ACTIUNEA 2012 condamna în termenii cei mai duri decizia Guvernului Republicii Moldova, în frunte cu premierul Vlad Filat si ministrul Educatiei Mihai Sleahtitchi, de a elimina disciplina de studiu ,,Istoria românilor” din programa scolara a institutiilor de învatamânt preuniversitar.

> legatura lipsa


Sfin?ire cu peripe?ii la Hagi Curda

aug.2011

Eram primul autocar sosit si vama ucraineana era aproape pustie la aceea ora. La cateva minute in urma noastra a mai sosit un microbuz pe care scria "PRESA" si in care se aflau majoritatea jurnalistilor romani, cu exceptia catorva care au calatorit in autocarul nostru. Politistii de frontiera ucraineni ne-au intrtebat unde mergem iar George Simion le-a spus direct ca mergem la sfintirea bisericii romanesti din Camasovca. Ne-au mai intrebat daca avem bagaje iar noi am raspuns negativ. Ne-au abandonat acolo si au plecat ofuscat cu caschetele lor uriase-model URSS anii '50-'60. Cand mai treceau cu treaba spre vre un tir sau autocar ucrainean se uitau la noi ca prin sticla, devenisem invizibili. Dupa vreo doua ore de asteptare ne pierdem rabdarea si cerem explicatii.

> continua articolul...

 

70 DE ANI DE NEUITARE : 1 APRILIE 1941 - 3000 DE ROMÂNI ERAU MACELARITI DE SOVIETICI LA FÂNTÂNA ALBA ÎN BUCOVINA

1 aprilie 2011

La începutul anului 1941, NKVD-ul sovietic a lansat zvonuri potrivit carora sovieticii ar fi permis trecerea granitei impusa de Tratatul Ribentrop-Molotov, în România. Drept urmare, la 1 aprilie, 1941 un grup mare de romani bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrautii-de-Sus, Patrautii-de-Jos, Cupca, Corcesti, Suceveni), purtând în fata un steag alb si însemne religioase (icoane, prapuri si cruci din cetina), a format o coloana pasnica de peste 3.000 de persoane, si s-a îndreptat spre noua granita sovieto-româna... sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i. Supravietuitorii au fost urmariti de cavaleristi si spintecati cu sabia. Dupa masacru ranitii au fost legati de cozile cailor si târâti pâna la 5 gropi comune sapate dinainte, unde au fost ingropati, unii fiind în viata înca: batrâni, femei, copii, sugari - vii, morti sau muribunzi. Doua zile si doua nopti s-a miscat pamântul în acele gropi, pâna toti si-au dat duhul... citeste tot articolu...

> continua articolul...


S-a inaugurat Centrul Cultural Basarabean „Vatra Neamului”

12 feb. 2011

Primul Centru Cultural & Restaurant - Muzeu „Vatra Neamului“ din regiunea Bucuresti-Ilfov, dedicat promovarii culturale din România si din Republica Moldova, a fost inaugurat aseara, în localitatea Balotesti. La eveniment au fost prezente personalitati marcante culturale si politice, precum actorul Florin Piersic, fostul presedinte al României, Emil Constantinescu, printesa Lia si printul Paul si ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Renita.

> continua articolul...


BUCOVINA - TV în limba româna la “Cernauti”

11 feb.2011

Printr-un acord de colaborare între Centrul Bucovinean de Arta pentru conservarea si promovarea culturii traditionale românesti Cernauti, Clubul media Meridian si Compania de televiziune si radiodifuziune CMTR „Cernauti” a fost lansat un nou proiect care va oferi românilor din Nordul Bucovinei oportunitatea de a afla despre evenimentele din tinut prin intermediul Programului informativ „Reporterul de Cernauti” în limba româna.

> continua articolul...


Jocurile moscovei in Transnistria - AUTOPROCLAMATA REPUBLICA NISTREANA SE VA LEGITIMA SUB MANDATUL UE?

15 oct.2010

Dupa toate probabilitatile, în abordarea internationala a  chestiunii transnistrene se coace o turnura spectaculoasa. Si aceasta schimbare de proportii a fost pregatita, în mare parte, de vizita cancelarului german la Bucuresti.

> continua articolul...

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 •  

  Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

   
     

  Parteneri

  DRP

  UNIBUC

  Hurmuzachi

  Institutul Limbii Romane

  convergente europene

  Romania Breaking News

  Centru Bucovinean de Arta

  Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
   » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !