... CAPRA CU TREI IEZI, pe care o consideră literatură subversivă, care pune în pericol unitatea statului ucrainean.
De ce este subversivă? Pentru că trei iezi ar simboliza cele trei principate româneşti, iar capra ar simboliza România Mare, care-i ţine uniţi pe cei trei iezi! Şi a mai fost ceva care i-a deranjat mult pe acefalii din SBU. O anume poezie a lui Mihai Eminescu. Pentru că era vorba despre cărţi donate oficial de statul român, pe liste şi tabele, nu au îndrăznit să confişte şi volumele de poezii ale lui Mihai Eminescu.În schimb, au luat toate cărţile la rând şi au rupt paginile în care apărea DOINA.
 

ARTICOLEPrigonirea şi deznaţionalizarea

românilor din Ucraina


Prigonirea şi deznaţionalizarea românilor din Ucraina se realizează din ce în ce mai agresiv, timp în care diplomaţia de la Bucureşti are reacţii mai ceva ca ale unei mâţe leşinate.
După cum se ştie, în luna iulie, în satul românesc Hagi-Curda (Komyshivka sau Camâşovca) din raionul Ismail, un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, a sfinţit singura biserică ortodoxă românească de pe teritoriul Ucrainei. Evenimentul a fost supravegheat de securitatea ucraineană (SBU), iar vameşii de la Reni au încercat să împiedice în fel şi chip participarea la eveniment a pelerinilor şi tinerilor veniţi din România.
După reacţia anemică a Bucureştiului, SBU a început o campanie şi mai draconică împotriva românilor: ameninţări, hărţuiri şi confiscarea şi distrugerea cărţilor în limba română.
Da. Aţi citit bine. Securiştii ucraineni au dat iama în satele româneşti (sau moldoveneşti, cum le numesc ei) şi au început să “aresteze” din şcoli cărţile în limba română.
Şi, nici nu o să vă vină se credeţi pe ce le-a căşunat cel mai mult haholilor de la SBU.
Pe CAPRA CU TREI IEZI, pe care o consideră literatură subversivă, care pune în pericol unitatea statului ucrainean.
De ce este subversivă? Pentru că trei iezi ar simboliza cele trei principate româneşti, iar capra ar simboliza România Mare, care-i ţine uniţi pe cei trei iezi!
Şi a mai fost ceva care i-a deranjat mult pe acefalii din SBU. O anume poezie a lui Mihai Eminescu. Pentru că era vorba despre cărţi donate oficial de statul român, pe liste şi tabele, nu au îndrăznit să confişte şi volumele de poezii ale lui Mihai Eminescu.
În schimb, au luat toate cărţile la rând şi au rupt paginile în care apărea DOINA.
Acesta este tratamentul aplicat românilor de autorităţile ucrainene, în timp ce România sprijină integrarea europeană a Kievului, înfiinţează şcoli pentru minoritarii ucraineni şi le pune la dispoziţie locuri separate chiar şi la Academia de Poliţie.
Oricât ar fi de greu de crezut, aceste fapte sunt dovedite prin mărturiile românilor din zonă. Aşa cum este cazul reportajului publicat de Moldova.org, sub semnatura lui Dacian Dumitrescu, care scrie ce a pătimit o româncă în sudul Basarabiei, aflată sub ocupaţia ucraineană:
Aici mătuşă-mia îmi povesteşte:”Fată dragă, la vreo 3-4 zile după ce aţi fost voi la sfinţirea aia au apărut cei de la SBU. Noi eram la şcoală şi făceam pregătire cu o parte din elevi.” Eu zic: “Aici la noi în sat? Ce-au căutat?” Mătuşi-mea zice “Am auzit că au fost în mai multe sate care au şcoli cu predare în limba moldovenească. Au căutat cărţile romăneşti. Au ridicat până şi cărţile de poveşti pentru copii în limba română, au motivat că au conţinut subversiv la adresa unităţii teritoriale a Ucrainei! LE-AU ADUNAT ÎN SACI, AU PUS SACII CU CĂRŢI ROMÂNEŞTI IN MAŞINILE SBU ŞI DUŞI AU FOST! Alergau copiii noştri din şcoală să le dea inapoi măcar o carte de poveşti dar n-a fost chip să se inţeleagă cu ei. Măriuca, deşi are numai patru ani, se plictiseşte acasă şi vine cu mine la şcoală, mai ales în vacanţă. Ia o carte din biblioteca şcolii şi stă cu ea într-o bancă până termin eu treaba. Când au năvălit în şcoală cei de la SBU, Măriuca s-a speriat şi ţinea strâns la piept o carte de poveşti pe care se tot uita de vreo săptămână ba la poze, ba încerca să buchisescă niscaiva litere. Un civil s-a apropiat de ea şi i-a smuls cartea. A silabisit cu voce tare: “Capra cu trei iezi“. Apoi a declarat că-i subversivă şi trebuie arestată. Eu întreb năucă:” Au arestat-o pe Măriuca?” Mătuşi-mea mă linişteşte:” NU, nu pe Măriuca, au arestat cartea! Au zis că-i subversivă şi are conţinut duşmănos la adresa unităţii statale a Ucrainei!” Eu şi mai năucă întreb: “Cine-i subversivă, capra?” Mătuşi-mea explică contrariată:” Nu ştiu exact, capra, iezii. CIVILUL ĂLA SPUNEA CĂ DE FAPT CEI TREI IEZI SIMBOLIZEAZĂ CELE TREI PRINCIPATE, IAR CAPRA SIMBOLIZEAZĂ ROMĂNIA MARE CARE-I ŢINE UNIŢI PE CEI TREI IEZI! În fine a confiscat cartea. Eu n-am zis nimic. Mi-era frică să nu ne aresteze şi pe noi profesoarele dacă tot ţinem asemenea cărţi periculoase in şcoală.
(…)
Maria mai ia o înghiţitură de apă rece şi continuă relatarea: “Eram bulversată şi răvăşită de cele auzite. Într-un târziu întreb: “Şi cum, mătuşă, dar cărţile poetului nostru naţional Mihai Eminescu de le-am primit donaţie de la Statul Român, pe tabel şi pe-alea le-au confiscat?” Mătuşica răspunde: “Nu. Au cerut toate volumele de Eminescu, au zis că nu ni le confiscă, să le scoatem pe toate că vor doar să le vadă. Le-am scos d-apăi ce era să facem? A venit un civil cu ochelari aşa înalt, tuns scurt şi albit şi le-a luat la cercetat. A CĂUTAT ÎN FIECARE VOLUM POEZIA DOINA ŞI A RUPT PAGINILE ŞI LE-A LUAT CU EL. Volumele ni le-a lăsat aşa văduvite şi jumulite…”
(…)
Maria scoate un şerveţel şi îşi şterge o lacrimă ce începe a se rostogoli: “PĂI ESTE POSIBIL DOMNULE SĂ CONFIŞTE CĂRŢILE DE POVEŞTI DOAR PENTRU CĂ SUNT ÎN ROMÂNĂ? SĂ ARESTEZE CAPRA CU TRI IEZI PENTRU CĂ S-AR PUTEA GÂNDI COPIII LA ROMÂNIA MARE ŞI CELE TREI ŢĂRI ROMÂNE? Cărţile noastre de poveşti au ajuns să fie subversive şi să atenteze la integritatea teritorială a Ucrainei? Pe ce planetă aţi mai văzut Dvs asemenea reacţii isterice, paranoice şi total disproporţionate? Eu am apucat şi am trăit şi înainte de 1991 pe vremea URSS, eram acolo, dar parcă mai slăbise prigoana împotriva moldovenilor. Dar ucrainenii ăştia sunt nebuni de tot, sunt parcă mai răi ca ruşii domnule!”
Ştiu că pare greu de crezut, că sunt unii cititori care se gândesc că poate toate acestea sunt înflorituri. Dar ce te faci când mărturii similare au fost filmate şi difuzate chiar la TVR.
Să te declari român, astăzi, în Basarabia de Sud, e un act de curaj, mai ales dacă eşti dascăl şi refuzi să-ţi renegi identitatea şi cultura, scrie Romanian Global News. Paradoxal, Constituţia Ucrainei este una modernă – există chiar o lege a minorităţilor.

 

Spicuiri din articolul "România, proasta Europei, bătaia de joc a haholilor" autor Marius Bâtcă
Articol preluat de pe :www.ziuaveche.ro

 

----------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !