Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
COMUNICATE

COMUNICATE DE PRESĂ

ANUNŢURI - MESAJE 2014
 

» Arhiva Comunicate 2013-2011

 

Comunicate de presa, Anunţuri 2014

 

29 aprilie 2015
Comunicat - „Poziție în Opoziție” privind Interesul Național Românesc în spațiul dintre Prut și Nistru

Cu girul și expertiza a peste 25 de ani de activitate pentru împlinirea interesului național față de teritoriile istorice înstrăinate ca efect al odiosului pact Ribbentrop Molotov și mai ales față de românii ce s-au trezit după Al Doilea Război Mondial în afara granițelor firești ale Statului Român, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, asociație nonguvernamentală, nonprofit, apolitică,( fără a i se fi recunoscut statutul de interes public, recunoașterea acestui statut este la latitudinea guvernului și au existat 3 solicitări succesive ) are datoria morală de a-și face publică poziția față de abordarea situației ce privește direct pe românii din Republica Moldova și pe noi toți ca români, ca națiune, ca neam oriunde ne-am găsi în spațiul etnogezei românești.

Atragem atenția, „Intersul Național” nu are preț, nu se negociază. Nimeni nu are dreptul să emită judecăți categorice în funcție de un anume moment sau de un anume interes, de o realizare sau de o nerealizare, de așteptări sau previziuni pe termen scurt sau mediu implinite sau neîmplinite. Interesul național nu trebuie lăsat la discreția niciunei persoane, grup de persoane vezi lideri de partide sau partide pentru a fi manipulat în folosul aducerii de voturi în anumite momente, cum s-a procedat, se încearcă și se va mai încerca.
Iată cîteva abordări în massmedia care au generat prezentul comunicat.
”Parcursul european al RM s-a dus pe apa sâmbetei” Scrie Vremea Nouă - analiza FUMN
”Băsescu:Republica Moldova se poate transforma într-un eșec de proporții.Nu va fi membră UE”- mediafax.ro
”Rusia amenință:Vom reacționa dur față de Summitul Parteneriatului Estic” timpul.md
”Băsescu anunță următorul proiect al României;Unirea cu Republica Moldova”-unimedia info /noiembrie 2013.
Titlurile (se pot cita multe) demonstrează fară echivoc eșecul unor planuri sau teorii construite și bazate pe o percepție eronată, pe informații insuficiente, incomplete, manipulate, ridicate la nivel de politică de stat. Asumați-vă stimabililor eșecul ,eșecul personal!

Republica Moldova nu este pierdută cum scriu unele publicații ce nu am să le numesc. Republica Moldova este tot acolo unde a fost, cu aceleași probleme sau mai multe, este aceeiași R.M. stat recunoscut în primul rînd de România față de cetățenii căreia România și-a asumat prin lege o responsabilitate.

Dacă momentul actual este considerat de unii eșec, el nu trebuie pasat ci însușit, asumat cu responsabilitate, cu recunoașterea publică că ceea ce s-a făcut a fost insuficient dacă nu eronat.

Intersul național este ctitoria moștenită la care fiecare generație trebuie să-și dea perpetum aportul pentru înălțarea ei. Nu are preț, nu se negociază, nimeni nu are mandat să pună punct continuității sau să emită judecăți subiective din cauza propriilor erori de raționament.

Republica Moldova, parte a ctitoriei naționale este și va rămîne indubitabil parte a interesului național românesc, indiferent de drumul ales sau împinsă, făra să aleagă.

 

Președinte ACPBB
Marian Clenciu

 

 

Zi de poezie,
Cânte și dor...

 

Sărbătorim 25 de ani de activitate neîntreruptă
pentru Neamul Românesc

25 martie 2015, Parlamentul României

Manifestarea poate fi urmărită Live pe portalul de presă
România Breaking News

 


 

Sărbătorim 25 de ani de activitate neîntreruptă
pentru Neamul Românesc
CONVOCARE și INVITAȚIE

Textul CONVOCĂRII:

Consiliului Național (CN) al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB), convoacă Adunarea Generală a Reprezentaților  în ziua de 25 martie 2015 .

 Ordinea de zi
1-Festivitatea marcării a 25 de ani de activitate
11.00 -13.00  Sala Avram Iancu – Parlamentul României.
Ședință deschisă.
Participă memebrii ACPBB, parteneri ACPBB, invitați, reprezentanți ai parlamentului, partidelor politice, ministere, presă.
 2- Adunarea generală  de dare de seamă și alegeri
16.00 -sediul ACPBB-București,str.Blănari 23.
Prezentarea Rapoartelor de activitate,discuții,alegerea noului Consiliu Național și a Biroului Executiv.

*

INVITAȚIE

Textul INVITAȚIEI

                   către
în atenția domnului/doamnei

             Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina  (ACPBB)  în parteneriat cu  Parlamentul României-Comisia Românii de Pretutindeni au deosebita plăcere de a vă invita la Adunarea Festivă

”ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA                                                        UN SFERT DE VEAC ÎN SLUJBA NEAMULUI ROMÂNESC”
 miercuri 25 martie 2015 la orele 11,00                                                                                  sala Avram Iancu din Parlamentul României.


Vă rugăm confirmați participarea dumeneavoastră la tel 0728957875 sau la secretar@probasarabiasibucovina.ro  pînă la 18 03 2015. Pentru facilitarea  accesului în Par-lament vă rugăm să ne transmiteți în timp util seria și numărul unui document de identitate

 

 

ianuarie-februarie 2015

Protestul refugiaților din Basarabia și Nordul Bucovinei - Filiala ACPBB „Vasile Voloc”-Brăila, președinte Harabagiu Juvenale, făță de încălcarea de către Guvernul Ponta a drepturilor refugiaților, stabilite prin lege.

25 martie 2015, Parlam

 

Memento la începutul conferinței ”Gherman Pântea și administrația orașului Odesa” (1941-1944) Evocare și dezbatere. (Pe fundal rulează imagini cu orasul Odesa, din 1941, soldați români, ruși, moarte, distrugeri, ...ceea ce a fost până la preluarea administrației orasului de către Ghermna Pântea și cei 16 functionari români, care au au contribuit prin activitatea lor la renasterea orașului Odesa și bunăstarea fără egal in istoria de până la venirea românilor, pentru toți locuitorii regiunii Odesa. Visul frumos al Odesei s-a terminat în 1944, odată cu revenirea armatei sovietice.
Ne mor oamenii, ...Ne mor amintirile, reperele, iar menținerea trează și vie a ceea am fost și trebuie să fim, este mai mult decât o datorie... )
Organizatori: Asociția Culturală Pro Basarabia și Bucovina, în parteneriat cu Institutul Frații Golescu.
Versuri: „Mor oamenii, mor”, volumul de poezii „Lacome Poveri”, autor Florin Bratu. Chitară-voce: Octavian Mândruță, recită: Dorian Theodor.

 

 

Ciclul de conferințe „Moldova între Vest și Est (III)”
FPRUTUL, GRANIȚĂ SAU LIANT ÎNTRE ROMÂNIA ȘI R. MOLDOVA

26 februarie 2015, Universitatea Spiru Haret


 

Eveniment dedicat peronalității lui Grigore Vieru
Filiala Ploiești a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

11 februarie 2015

Cu ocazia Împlinirii a 80 de ani de la  80 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru, în sala de festivităţi a Colegiului Elie Radu din Ploieşti a avut loc  evenimentul  „LIMPEDE CA LACRIMA”
Acţiunea a fost organizată de Marianne Marinescu  ( profesor coordonator de programe şi proiecte) , Laura Pandelache (profesor şi membru  ACPBB, filiala Ploieşti), şi Nicolae Petrescu (preşedintele Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, filiala Ploieşti, în colaborare cu Marian Clenciu, preşedintele Consiliului Național al Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina).
Invitat: colonel (r) Constantin Chiper, Asociaţia Cultul Eroilor, filiala Ploieşti.

D-na Coordonator  Marianne Marinescu    a  deschis activitatea   prin   câteva  cuvinte de prezentare  și cu o prezentare   scurtă  tip pps dedicată poetului .Deasemenea au fost pregătite   și câteva  cântece  cunoscute   ,   compuse pe versurile poetului .
Au  luat cuvântul    :
-Domnul    Marian Clenciu  - Președintele  Asociației  ProBasarabia  și Bucovina
-Domnul  Constantin   Chipăr  - Președintele  Asociației  Cultul Eroilor 
Au  recitat   poezii    ale poetului :
D-ra profesoară  Petronela Stan 
Elevii  :  Stan Ștefania  și  Bogănescu  Alexandru  - clasa a XI –a B și  elevele   Pușcașu Alexandra  și  Lascu  Anda
Au  mai fost prezenți la activitate   :
-D-na  prof. Cristina Stan
-D-na  prof. Raluca Iagăr
- D-na prof. Iulia Dobrin
-Elevi  de  la mai multe clase :  a   IX –a ,  a X –a , a XII –a 


După cuvântul de deschidere  rostit de  Marianne Marinescu a urmat  o prezentare de tip  p.p.s. ,
dedicată poetului.
Nicolae Petrescu a vorbit despre viaţa şi opera lui Grigore Vieru şi a oferit câteva informaţii inedite despre poet.
Marian Clenciu a prezentat istoricul Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina (menţionând că anul acesta se împlinesc  25 de ani de la înfiinţare) şi a vorbit despre rolul de excepţie jucat de Grigore Vieru în mişcarea de redeşteptare naţională în Basarabia.
Constantin Chiper a adus un omagiu poetului cu aură de erou şi le-a oferit celor prezenţi în sală informaţii despre Asociaţia Naţională CULTUL EROILOR.
Profesoara Petronela Stan, elevii Bogănescu Alexandru, Stan Ştefania, Puşcaşu Alexandra au recitat din poeziile  poetului.
Cei prezenţi au putut aprecia apoi trei melodii compuse de Tudor Gheorghe, Ian Raiburg şi Fuego, pe versurile poetului Grigore Vieru.
În finalul festivităţii. profesorii şi elevii au vizitat  expoziţie TAINA CARE MĂ APĂRĂ, organizată cu ziare, cărţi, reviste şi fotografii din arhiva personală a profesorului Nicolae Petrescu .

 


 

Invitație la eveniment
Gherman Pântea și administrația românească a orașului Odesa

Gherman Pântea și administrația românească a orașului Odesa
Evocare și Dezbatere

Gherman Pântea, primarul român al Odesei, s-a aflat în fiecare moment în epicentrul istoriei în desfașurare: ca reprezentant al Comitetului ostășesc de pe Frontul Român (1917), membru în Sfatul Țării (1917), oficial în Ministerul de razboi al primului guvern al Basarabiei autonome (1918), primar al Chișinaului (1923, 1927-1928, 1932), delegat al guvernului român la tratativele româno-sovietice de la Viena în problema Basarabiei (1924).

Mareșalul Ion Antonescu il solicită, în 1941, să accepte funcția de primar al Odesei. Toată activitatea sa politică merită o apreciere obiectivă, neviciată de idei preconcepute.

Un lucru vorbește de la sine, în plin razboi, cu toate privațiunile și pericolele acțiunilor militare, Opera din Odesa a avut spectacole seară de seară. Toate acestea, nu l-au ferit de prigoana și închisorile comuniste nici de o nedreaptă uitare. De aceea, am apreciat că activitatea sa de-o viață , trebuie cunoscută și examinată documentat, sine ira et studio, lucid.

Vă invităm la Clubul Țăranului Român, pe data de 12 februarie 2015, ora 18:00, să urmăriți amintirile doamnei Mioara Pântea, nora sa, cât și expunerea istoricului Ion Constantin, biograful lui Gherman Pântea, alături de contribuțiile domnilor Marian Voicu și Dorian Theodor, jurnaliști, care vor aborda rolul său în ultimul război mondial, cât și posteritatea deciziilor sale politice. În cadrul evenimentului vor fi prezentate proiecții de filme despre Odesa acelor ani de război, „Odesa în Flăcări”, o coproducție italo-română și jurnale cinematografice italiene, române, engleze și rusești despre asediul orașului Odesa și renașterea din timpul ocupației românești.

Vă așteptăm cu drag!


 

Românii basarbeni s-au adunat la bustul domnitorului Unirii pentru cinstirea zilei Unirii Principatelor Române. Chisinău-23 ian. 2015

La mulți ani România! La mulți ani români!
Dragi români, de ziua Unirii Principatelor Române, un dar de simțire și solidaritate românească din partea românilor basarabeni adunați la bustul Domnului Unirii - Alexandru Ioan Cuza din Chișinău. Recită Diana Enache, o tânără și talentată româncă din Basarabia (R.Moldova) laureată a Festivalului de Poezie din Medgidia in anul 2014. https://www.youtube.com/watch?v=pPzHTzG5Xi8

Sursa: Romania Breaking News


 

Aforismele lui Grigore Vieru

 

E bine să înveţe un popor de la altul, însă nu e bine să înveţe un popor pe altul.

O spun să mă audă şi plin de floare pomul: „Şi din mormânt voi spune mulţimii adevărul".

Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul.

Cine nu şi-a scris istoria cu sângele, acela sau n-a avut-o nicicând, sau crede că poate trai pe contul istoriei altora.

Degeaba a venit libertatea dacă fraţii nu se cunosc între ei.

Poate că într-adevăr ochii femeii iubite sunt marginea lumii.

Nu m-ar cuprinde mirarea dacă doua morminte române s-ar certa într-o zi între ele, mira-m-aş dacă s-ar împăca.

România este o ţară plina de câmpii, munţi, ape, cântece, istorie şi graniţe.

Românul dezmiardă şi drăgălăşeşte până şi pe diavol - l-a numit Michiduţă -crezând că astfel îl păcăleşte şi-l îmbunează. Pe dracu!

S-ar putea crede că întreaga natură a ostenit la zidirea Limbii Române.

Mama este începutul tuturor începuturilor.

Basarabia, un copil înfăşurat în sârma ghimpată!

Daca n-ar fi iubirea, m-aş teme de viaţă.

Dintre toate religiile, cea mai frumoasă este mama.

Întreaga societate şi întregul univers a atârnat şi va continua să atârne de genele unei femei.

La trei lucruri se pricep şi bărbaţii bine: să însămânţeze femeia, să facă războaie şi să caute în cratiţă.

A gândi aforistic înseamnă a împinge din spate cuvintele până când îşi iau zborul.

In artă ca şi în război, trebuie să mergi pe drumul tău ca să învingi.

Sunt bun în măsura în care mi-o îngăduie răul din jur.

Sunt ochii mării frumoşi, dar mergem după apă la izvor.

Patria este ca un copil: dacă uiţi de ea, poate să plece de acasă.

Nici copilul nu plânge când de pâine se frige.

"Acesta e Soarele", spunem copiilor, şi nimeni nu întreabă: "De ce?"

Nu mi-aţi spart cerul din fereastră odată cu geamul.

Răbdarea îndelungată se preschimbă în lene.

Cât caracter, atâta ţară.

Singurul lucru pe care nu-l poate face românul este s-o pârască pe Moartea Vieţii.

Poţi iubi până la Dumnezeu, dar este cu neputinţă să şi gândeşti până la El.

Doi sunt cei care pot muri de plăcere: scărpinaţi porcul şi graniţa de pe Prut.

Românul e ruşinos, dar uneori poate lua de cumătru şi pe Dumnezeu.

Eu n-am trecut Prutul - l-am sărit.

Chiar dacă nu ar exista Dumnezeu, oricum, nu omul a creat Universul.

Românul îşi cheltuieşte viaţa dovedindu-şi dreptatea.

Durerea nu este un stil artistic.

Românul nici pe al său pământ nu a umblat destul, nu că să calce moşia altora.

Mi-ar fi ruşine să întreb pe maică-mea dacă-i româncă sau nu.

Când nu va mai fi zăpadă, copiii vor face un om de iarbă, când nu va mai fi iarbă, copiii vor face un om de pământ, când nu va mai fi nici pământ, copiii vor face un om de piatră, când nu va mai fi nici piatră, umbra unui om de cenuşă se va profila pe cer - şi nu vor mai fi nici copii atunci...

Cărunteţea lui Dumnezeu, zăpada-n Carpaţi şi halatul medicului - atât a rămas curat în lumea asta.

Un nume curat - iată care este ţărâna cea mai uşoară pe pieptul celui coborăt în pământ.

Omul, dacă ar trăi nu 70, ci 700 de ani, s-ar urca lui Dumnezeu în cap.

Doamne, eu ştiu că mulţi se roagă bunătăţii şi răbdării tale numai de aceea că nu pot linguşi moartea. Şi Tu îi ierţi.

Lasă-te răstignit, adevărule, poate că te va găsi lumea în sufletul ei aşa cum l-a găsit pe Hristos.

 

Campanie on-line de promovare a peronalității și operei lui Mihai Eminescu prin benere web distribuite pe rețelele de socializare - facebook
15 - 17 ianuarie 2015. Campanie realizată în parteneriat cu portalul de presă on-line România Breaking News

 

 


 

Anunț - Adunare Generală, filiala „Pantelimon Halippa” București


 

Efectele Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova
Palatul Parlamentului - 23martie2015
Pentru cinstirea celor 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România – marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, Organizația Studenților Basarabeni din București (OSB), organizează Festivalului “Zilele Basarabiei” la București, organizat de opt ani consecutiv, pentru a marca Marea Unire.

Ca parte a acestui Festival, în data de 23 martie 2015, are  loc conferința „Efectele Acordului de Asociere cu U.E. pentru Republica Moldova”, eveniment realizat cu sprijinul Parlamentului României – Comisia românilor de pretutindeni.

Semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană la 27 iunie 2014 și a actelor conexe – liberalizarea regimului de vize și crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, marchează o etapă nouă în evoluția Republicii Moldova și reconfirmă vectorul european de dezvoltare a țării. Pentru a continua însă apropierea de U.E. și pregătirea pentru procesul de preaderare, noul guvern de la Chișinău trebuie să implementeze o serie de reforme structurale, care ar permite finalizarea procesului de tranziție economică, crearea unei economii de piață funcționale, consolidarea statului de drept și dezvoltarea unor strategii durabile. Aceste teme și multe altele vor fi dezbătute în cadrul sus-menționatei conferințe.
La conferință vor participa personalități din mediul academic, politic și cultural, bloggeri, mass-media și tineri de pe ambele maluri ale Prutului.Dezbaterea este organizată cu sprijinul Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României și se va desfășura la Palatul Parlamentului, sala Avram Iancu, între orele 11:30-14:00.Acces: intrarea B3 – Senat, Calea 13 Septembrie (vis-a-vis de Academia Română), începând cu ora 11:20Evenimentul este parte a Festivalului “Zilele Basarabiei” la București.
https://www.facebook.com/events
*

Din Programul Festivalului ,,Zilele Basarabiei”, ediția a VIII-a:

Luni, 23 martie 2015:
11:30 – 14:00 – Conferința ”Efectele Acordului de Asociere cu U.E. pentru Republica Moldova”
Locație: Palatul Parlamentul, Sala ”Avram Iancu” (intrarea B3, etaj P1)
La conferință vor fi prezente personalități din mediul academic, politic și cultural, bloggeri și tineri de pe ambele maluri ale Prutului.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/958557527501616/
Marți, 24 martie 2015:
16:00 – 17:30 – Lansare de carte: „”Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956″ de Igor Cașu
Locație: Librăria Mihail Sadoveanu, Bd. Magheru, nr. 6-8
Bazat pe documente inedite de arhivă, devenite abia recent accesibile, volumul propune, în premieră, o analiză complexă a fenomenului represiunilor politice în stânga Nistrului (a ceea ce va deveni din 1924 Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) și în Basarabia după ocupația sovietică din 1940, până în 1956.
Cartea este la ediția a doua, revizuită și adăugită, care conține date noi de arhivă și mărturii noi despre masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), referințe la dosare devenite recent accesibile din arhiva fostului CC al PCM, din categoria mapa specială (особая папка), precum și o listă bibliografică actualizată.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/685316441578959/
Miercuri, 25 martie 2015:
11:00 – 13:30 – Concursul de talente „Acum și veac..”, dedicat lui Grigore Vieru.
Locație: Casa de Cultură a Studenților, str. Calea Plevnei, 61
Concursul va premia laureații celor 3 categorii propuse: poezie și proză, pictură, fotografie și artă digitală.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/782339831842246
Vineri, 27 martie 2015:
11.00 – 14.30 – Omagiu artizanilor Unirii. Depunere de flori la mormântele marilor înaintași. Plecarea de la km 0 (Universitate).
Locație: Mănăstirea Cernica, comuna Cernica, jud. Ilfov
În cea mai importantă zi a Festivalului – ziua Unirii Basarabiei cu România, participanții la Festivalul ,,Zilele Basarabiei”, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Astfel, tinerii vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Țării, printre care se numără și Pantelimon Halippa, Ion Pelivan și primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ține o slujbă de pomenire. Comemorarea de la cimitirul Mănăstirii Cernica este deja o tradiție. Pentru al optulea an consecutiv, în data de 27 martie, Organizația Studenților Basarabeni din București își exprimă astfel recunoștința și aprecierea față de cei care au luptat pentru propășirea valorilor neamului românesc.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/667580256703926/
19:00 – Concert extraordinar #dinBasarabia, cu participarea Zdob și Zdub, Alternosfera și Cuibul.
Locație: Arenele Romane (cort acoperit), Parcul Carol, str. Cuțitul de argint, nr. 26
Seara vom încununa ziua Unirii cu un concert electrifiant, 100% LIVE, cu cele mai bune trupe din Basarabia. Eveniment organizat în colaborare cu Centrul pentru Integrare și Dezvoltate PRUT.
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/575064185970567
Sâmbătă, 28 martie 2015:
16:30 – 19:00 – Proiecție de film documentar: „Te iubesc, Ion și Doina”, în regia Leontinei Vatamanu.
Locație: Muzeul Țăranului Român, Șoseaua Kiseleff, nr. 3
Vom încheia a VIII-a ediție a Festivalului ,,Zilele Basarabiei” cu un film dedicat legendarului tandem, Ion și Doina Aldea –Teodorovici, un documentar în care a trebuit să încapă multă iubire, zbucium și sacrificiu, două vieți scurte, dar și o întreagă veșnicie pentru care s-au născut cei doi….
Link eveniment: https://www.facebook.com/events/1566760386913697/

 

 

Crăciun Fericit 2014 - Consiliul Naționa al ACPBB


 

Sărbători Fericite din partea Filialei ACPBB „Vasile Voloc” Brăila (decembrie 2014)


 

Invitație 11 decembrie 2014 - Ciclul de Conferințe „Moldova între Vest și Est” Conferința a III-a, București


 

La mulți ani, România - 1 decembrie 2014


 

Comunicat, Chișinău/R.Moldova - 28 noiembrie 2014


În perioada 17 octombrie - 28 noiembrie, Asociaţia Convergenţe Europene şi Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina au desfăşurat campania EU Votez Pro-Europeni! (www.euvotez.eu) în Republica Moldova. Aceasta a presupus activităţi publice de distribuire a materialelor promoţionale din cadrul campaniei, a broşurilor informative privind avantajele integrării europene, organizarea unor conferinţe şi concerte cu acces liber.
Voluntarii din cadrul campaniei au discutat cu cetăţenii, majoritatea cărira s-au arătat interesaţi de mesajul campaniei şi deschişi de a promova ei înşişi direcţia europeană a R.Moldova, prin participarea la votul din 30 noiembrie.
ACE şi ACPBB le mulţumesc voluntarilor, precum şi think-tank-ului Expert-Grup pentru disponibilitatea de a fi pus la dispoziţie conţinutul de pe site-ul www.budgetstories.md.

Video:


Rezultatele campaniei în cifre:
Materiale distribuite:
Umbrele – 350
Carnete – 2.000
Genţi de pânză – 1.400
Brelocuri – 1.000
Pixuri – 2.000
Rucsacuri – 200
Aromatizatoare autoturism – 1.000
Panglici – 10.000
Mouse-pad-uri – 200
Broşuri ”10 motive de ce R.Moldova trebuie să aleagă Uniunea Europeană” – 3.500
Broşuri ”De ce avem nevoie de comerţ liber cu Uniunea Europeană” – 3.500
Ziare ”EU Votez Pro-Europeni!” – 1.000
Localităţi acoperite:
Oraşul Chişinău – distribuire materiale, 1 concert
Oraşul Bălţi – 3 concerte
Oraşul Orhei – 1 conferinţă
Oraşul Soroca – 2 concerte
Oraşul Ialoveni – 1 concert
Comunele Ghidighici şi Durleşti, municipiul Chişinău – distribuire materiale
Satele Slobozia-duşca şi Hruşova, raionul Criuleni – distribuire materiale
Satele Susleni, Piatra, Berezlogi, Văscăuţi, raionul Orhei – distribuire materiale
Satele Verejeni şi Ţânţăreni, raionul Teleneşti – 2 concerte
Persoane implicate:
Voluntari – 40 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani
Beneficiari direcţi – circa 4.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 70 de ani
Campania face parte din programul UE vine la tine acasă!, lansat în 2011 în R.Moldova.
Contacte: www.euvotez.eu, e-mail euvotez2014@gmail.com, telefon (00373)68583838 /
(0040)743778940 (Tudor Cojocariu, coordonator proiecte ACE), #euvotezproeuropeni
Asociaţia Convergenţe Europene
Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina
28.11.14

 

 

25 noiembrie 2014 - „De drag si dor...” La liceul „Petru Rareș” din Soroca din R. Moldova

 

 

24 noiembrie 2014 - „De drag si dor...” la Liceul Teoretic „Contantin Stere” din Soroca, R.Moldova

 

 

 

22 noiembrie 2014 - „De drag si dor...” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă - Chișinău

În pragul a unui sfert de secol de activitate, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina a oferit în dar fraților români basarabeni un concert de suflet - „De drag și dor...” , Doina Lavric și Lorena Oltean.
Participantii au fost profesori, elevi, studenti, masteranzi și doctoranzi.
În cadrul manifestării s-au distribuit gratuit revista „Dor de Basarabia”, un număr special editat de Filiala ACPBB „C. Stere” din Iași dedicat susținerii orientării PRO-EUROPA a R.Moldova. Au prezentat: domnul prof.dr.Ion Berghia - președintele Filialei ACPBB „C.Stere” din Iași, domnul Marian Clenciu - presedintele Consiliului Național ACPBB, domnul Petre Popa, poet, director al Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca, din cadrul Universității Pedagogice de Stat - „Ion Creangă” au rostit scurte alocuțiuni domnii prof.dr.V.Cusca și domnul prof.dr. Musteață.

Comitetul Executiv ACPBB / 23 nov.2014

 

Comunicat 2014


 

Comunicat 2014

30 octombrie 2014

PIERDERE GREA ȘI ZI DE DOLIU PENTRU TOȚI ROMÂNII!
CONSTANTIN TĂNASE A TRECUT ÎN ETERNITATE

...s-a stins din viață cunoscutul jurnalist român din Basarabia, Constantin Tănase, la vârsta de 65 de ani, la spitalul Arhanghelul Mihail din Chișinău. S-a stins din viață un OM cu suflet mare, OM care a schimbat destine, evoluții, procese. Constantin Tănasea fost jurnalistul cel mai îndrăgit, iubit și respectat. Pentru că a luptat mereu pentru idealul românesc. Pentru ca a spus adevărul. Pentru ca și-a iubit ȚARA, POPORUL ȘI LIMBA ROMÂNĂ. Pentru ca l-a avut pe DUMNEZEU în el! Ne-ai lăsat în „Groapa cu lei”, Maestre… ai plecat în lumea celor sfinți…

Sursa: RBNpress

Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina transmite pe această cale condoleanțe familiei îndurerate și un  pios omagiu memoriei celui care a fost condeiul românismului în Basarabia - Constantin Tănase.

Dumenzeu să îl ierte.


 

 

 

Scrisoarea depusă la Secretariatului General al Guvernului României (25.08.2014)

Ref.Statutul de Asociație de Interes Nașional și Utilitate Publică


 

Comunicat 2014


 

 

 

Comunicat 2014

 

Recensământ R.Moldova


 

 

 

Proiectul „Cimitirul Eroilor Români de la Corcmaz”
R. Moldova

Anunț ACPBB /18 martie 2014

Download Proiect Corcmaz PDF

ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA
si ASOCIAȚIA STINDARD

VĂ INVITĂ SĂ FIȚI PARTENERUL NOSTRU
PENTRU REALIZAREA PROIECTULUI CORCMAZ

“Eroismul e arta de a sluji neamul prin sacrificarea ta.” Nichifor Crainic

*PROIECTUL CORCMAZ CONSTĂ ÎN REFCEREA CIMITIRULUI EROILOR ROMÂNI ÎNFIINȚAT
ÎN ANUL 1941 PE MALUL DREPT AL NISTRULUI. LOC DE VEȘNICĂ ODIHNĂ ȘI POMENIRE AL
ÎNTREGITORILOR DE NEAM ,CIMITIRUL A FOST DISTRUS DE PUTEREA SOVIETICĂ.

“Erou este acela care si-a daruit viata unui lucru mai important ca el insusi” Joseph Campbell

*ÎN MOMENTUL DE FAȚĂ SUNT PĂSTRATE PRIN GRIJA LOCUITORILOR CORCMAZULUI
ÎN CIMITIRUL SATULUI CITEVA CRUCI ,LISTA CELOR INHUMAȚI ȘI O TROIȚĂ REFĂCUTĂ
DIN MEMORIE DE UN LOCUITOR AL CORCMAZULUI.

“Viata de erou este cea mai scurta viata dintre profesiile care exista”. Will Rogers

*REALIZAREA PROIECTULUI SE VA FACE PRIN DONAȚII PUBLICE CE VOR FI CONSEMNATE
ÎN BROȘURA COMEMORATIVĂ CE SE VA TIPĂRI CU OCAZIA SFINȚIRII CIMITIRULUI.

**Avem datoria să ne cinstim istoria, neamul și eroii.**

DONEAZĂ ȘI TU !

ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA
CONT IBAN RO28 RNCB 0090 0005 0880 0001 BCR-Sucursala Lipscani
www.probasrabiasibucovina.ro

ASOCIAȚIA STINDARD
CONT IBAN RO29 RNCB 0077 0502 3278 0001 BCR-Sucursala Sector 6
www.stindard.ro

p a r t e n e r m e d i a    w w w . r b n p r e s s . i n f o

*R.B.N. Press se angajează prin aceasta să promoveze periodicatât proiectul și stadiul lucrărilor cât și lista celor care au contribuit

Video: Perimetrul și împrejurimile Cimitirului de la Corcmaz (Crocmaz - R. Moldova)

 

Comunicat 2014

http://www.rbnpress.info/wp/ne-onoram-eroii-omagierea-generalului-stan-poetas-eroul-armatei-romane-in-lupta-pentru-apararea-basarabiei-de-hoardele-bolsevice/

 

Imagini de la eveniment

 

 

 

 

Comunicat 2014


 

 

Comunicat 2014


 

Comunicat 2014


 

 

Comunicat 2014


 

 

Comunicat 2014

S-a mai stins o „Flacără” a luptei pentru afirmarea drepturilor istorice ale românilor asupra Nordului Bucovinei și Ținutului Herța,  prof. univ. dr. Nicolae Pomohaci - Președintele  Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, Filiala București.

Profesorul Nicolae Pomohaci s-a dedicat și s-a identificat cu idealurile și activitațile întreprinse de această veche și prestigioasă Societate de Cultură Românească, societate care prin realizările ei a menținut și menține încă vie printre românii din țară și cei din jurul româniei, cultura și istoria strâns legată de acest spațiu atât de încercat  și totuși foarte drag românilor, Bucovina, a carei capitală istorică, Cernăuți, împreună cu o mare parte din vestigiile culturale și istorice ale neamului românesc se află  datorită vitregiei istorice încă înstrăinate.

Trupul neînsuflețit a fost depus la Capela din incinta Complexul studentesc Agronomie, luni 22 septembrie.

In ziua de marti 23 sept. a.c., la biserica din Complexul studentesc din Agronomie (Bulevardul Marasti nr. 59) va avea loc slujba, apoi corpul neinsufletit va fi inmormantat la Cimitirul Sf.Vineri Bucuresti.

Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina transmite pe această cale condoleanțe familiei îndurerate și un  pios omagiu memoriei prof. Nicolae Pomohaci.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !


 

Comunicat 2014

IN MEMORIAM, Valeriu Graur …un patriot, un erou, un nume de legendă, un destin zbuciumat, un suflet luminos, un capitol aparte în istoria luptei de rezistență a românilor basarabeniAcum doi ani de zile …sambata, 15 septembrie 2012, la Bucuresti, in urma unei boli nemiloase, a murit patriotul si fostul disident basarabean Valeriu Graur. Avea doar 72 de ani.

Valeriu Graur a fost unul dintre luptatorii Frontului National Patriotic din Basarabia, organizatie conspirativa antisovietica si anticomunista, ce a activat in anii ’60-70 ai secolului trecut in URSS.

…A fost deportat in Siberia impreuna cu parintii sai, la 13 iunie 1941, pe cand avea doar 6 luni. A fost calificat, pe cand nici nu stia sa vorbeasca, “dusman al poporului”…

…Acolo, in orasul Tomsk (din Siberia) s-au nascut cei doi frati ai lui Valeriu: Ioan, Vladimir si sora Lilia…
…dupa moartea lui Stalin, in noiembrie 1956, Vasile Graur (tatal lor) obtine permisiunea sa plece in Romania: el, sotia si cei patru “rusi” mititei…

…In 1959 dupa ce termina liceul…insista sa se intoarca in tara unde a crescut si cu toate rugamintile parintilor trece Prutul…Nu Bucurestii, ci Tiraspolul a reusit sa-l faca roman…

…in 1969 se transfera la Chsinau, ca profesor de Fizica si matematica la scoala nr. 22. Face parte din Frontul National Patriotic, initiat de Alexandru Usatiuc, o miscare de rezistenta patriotica, care-si pusese ca scop constienizarea populatiei, developarea absurditatilor privind legitimitatea ocuparii de catre Rusia a acelor teritorii, sau cele care vizau limba, istoria, identitatea acestora, unul din amendamente fiind informarea opiniei publice internationale despre... Citeste mai mult pe http://www.rbnpress.info/wp/in-memoriam-valeriu-graur-un-patriot-un-erou-un-nume-de-legenda-un-destin-zbuciumat-un-suflet-luminos-un-capitol-aparte-in-istoria-luptei-de-rezistenta-a-romanilor-basarabeni/

*Articol publicat pe R.B.N. Press ca parte a acordului de parteneriat cu ACPBB


 

Lansare de carte la București

publicat la 14 septembrie 2014

Ninela Caranfil …Nebănuita forță a scenei
*articol publicat pe România Breaking News - www.rbnpress.info

A învățat limba română la Moscova și a slujit-o cu dăruire, sacrificiu, credință și speranță la Chișinău.

”Nebănuita forță a scenei” este cartea vieții, activității profesionale puse în slujba publicului și a culturii naționale a renumitei actrițe a Teatrului Eminescu din Chișinău, Ninela Caranfil.

Lansarea acestei cărți la București, la Muzeul Țăranului Român s-a făcut prin implicarea doamneiAmbasador Iulia Gore Costin, Înalt reprezentant al Guvernului României și domnului Mihai Nicolaepreședinte al Institului Frații Golescu.
Despre omul, artistul,ministrul, Ninela Caranfil a vorbit elogios Dl.Mircea Druc evocînd perioada studenției acolo unde dna. Ninela și-a desăvîrșit limba română, s-a format ca artist cu riscul învinuirilor de loc ușoare de naționalist român sau chiar agent.

Doamna Iulia Gore Costin recunoaște ”Noi cei din Moldova de dincolo de Prut am fost niște privilegiați pentru că am crescut la școala la care Ninele Caranfil a avut întotdeauna un cuvânt hotărâtor. Pentru mine Ninela Caranfil nu este doar o actriță extraordinară, este un om,un punct de reper, iar pentru multi dintre noi a fost și rămîne o conștiință vie.”

Bucuria întîlnirii cu Ninela Caranfil doamnă a teatrului românesc a fost scurtată de graba... Citeste continuarea »

 

 

COMUNICAT

4 septembrie 2014

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită de ACPBB în Căușeni (R.Moldova) și București

O numeroasa delegație a Asociație CUlturale Pro Basarabia și Bucovina a sărbătorit Ziua Limbii Române împreună cu frații din Basarabia - Căușeni

O numeroasă delegație ACPBB (Piatra Neamț, Bacău, Roman, București și Costanța) a fost invitată la Căușeni –R.Moldova. Au mai fost funcționari din Primăria Iași, redactorul șef al revistei „Vatra Noastră Românească” dl.Paul Mircea Iordache, muzeografi, profesori, scriitori. Gazdele,  domnul Ion Ciontoloi, Președinte al Consiliului Raional Căușeni și domnul Valeriu Ostaș, directorul Casei Limbii Române ne-au asigurat ca de obicei un bogat și frumos  program.
În seara sosirii am vizionat filmul „Pășunile Roșii„ al renumitului  regizorului  Emil Loteanu.
31 august, după electrizanta manifestare din fața bustului preotului profesor Alexei Mateevici a urmat un colocviu în sala de ședințe a Consiliului Raional, lansări de carte, cuvîntări, discuții.
S-a vizitat Muzeul Alexei Mateevici din Căinari. Seara o Horă Românească.
Începerea anului școlar pe 1 septembrie ne-a prilejuit participarea la „Primul Clopoțel” (deschiderea orelor de curs) în două din liceele de renume ale raionului, unde delgații au asistat la frumoasele ceremonii de începere a anu-lui școlar, au vizitat sălile de clasă,laboratoarele, s-au întreținut cu
copii și corpul didactic... Citeste continuarea »

 

 

La multi ani, limba română ! La multi ani, români !

La mulți ani, limba română !

La mulți ani, români !

Dragi români, azi 31 august 2014, săbătorim Ziua Limbii Române. Poate că pentru cei mai mulți dintre noi, românii din țară, o astfel de zi nu trezește emoții pe măsura celor pe care le simțim spre exemplu pentru  ziua de „1 Decembrie”, Ziua Națională a României. Pentru ceilalți însă, care nu au avut norocul și șansa noastră, de a se naște, trăi și dezvolta ca român în cadrul Statului Român, manifestările  pe care le  considerăm firesti, a vorbi românește, a scrie românește, a cânta românește, a te manifesta românește,  a devenit un lucru sacru. 

Sacralitatea aceasta a izvorât din sufletele mutilate de crunții ani de deznaționalizare și opresiuni împortiva limbii și identității românești din teritoriile istorice,  care prin tragedia istoriei au ajuns sub stăpânire străină. Cu siguranță altfel ne-am raporta, noi cei din Țară, la puterea de a te manifesta românește prin vorbă, cântec, scris, dacă o mână straină, în mod brutal ne-ar astupa gura, ne-ar da peste mână sau ne-ar pune pistolul la tâmplă daca ne-am împotrivi acestei samavolnicii.

Dragi români să onorăm această zi a Limbii Române, limbă pentru care unii semeni ai noștri au suferit, au murit și s-au sacrificat !

Membrii Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina sărbătoresc conform tradiției, Ziua Limbii Române, în Căușeni, Republica Moldova.

…în dar, un regal de simțire românească din Căușeni de la „Sărbătoarea Limbii Române” organizată de Consiliul Raional Căușeni din Republica  Moldova (Președinte Ion Ciontoloi) și Casa Limbii Române (Director Valeriu Ostași) La sărbătoare a participat ca de obicei o importanta și numeroasa delegație a Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina, condusa de Presedintele Consiliului National, Marian Clenciu și alti presedinti de filiale ACPBB. Materialul este filmat anul trecut în august 2013.  Azi 31 august 2014, această tradiție a săbătorii „Zilei Limbii Române” continuă  să fie ținută în Căușeni. Anul acesta este mai special, pentru că până anul trecut sărbătoare se numea doar…„Ziua Limbii” – „Limba Noastră” fără sintagma „române” sau „română”, iar pe 31 decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a hotărât fără echivoc: LIMBA DE STAT ESTE LIMBA ROMÂNĂ! CITITI INTREGUL MATERIAL PE RBNpress

Sursa: http://www.rbnpress.info/wp/la-multi-ani-limba-romana-la-multi-ani-dragi-romani-in-dar-un-regal-de-simtire-romaneasca-din-causeni/


 

COMUNICAT

4 septembrie 2014

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită de ACPBB în Căușeni (R.Moldova) și București

O numeroasa delegație a Asociație CUlturale Pro Basarabia și Bucovina a sărbătorit Ziua Limbii Române împreună cu frații din Basarabia - Căușeni

O numeroasă delegație ACPBB (Piatra Neamț, Bacău, Roman, București și Costanța) a fost invitată la Căușeni –R.Moldova. Au mai fost funcționari din Primăria Iași, redactorul șef al revistei „Vatra Noastră Românească” dl.Paul Mircea Iordache, muzeografi, profesori, scriitori. Gazdele,  domnul Ion Ciontoloi, Președinte al Consiliului Raional Căușeni și domnul Valeriu Ostaș, directorul Casei Limbii Române ne-au asigurat ca de obicei un bogat și frumos  program.
În seara sosirii am vizionat filmul „Pășunile Roșii„ al renumitului  regizorului  Emil Loteanu.
31 august, după electrizanta manifestare din fața bustului preotului profesor Alexei Mateevici a urmat un colocviu în sala de ședințe a Consiliului Raional, lansări de carte, cuvîntări, discuții.
S-a vizitat Muzeul Alexei Mateevici din Căinari. Seara o Horă Românească.
Începerea anului școlar pe 1 septembrie ne-a prilejuit participarea la „Primul Clopoțel” (deschiderea orelor de curs) în două din liceele de renume ale raionului, unde delgații au asistat la frumoasele ceremonii de începere a anu-lui școlar, au vizitat sălile de clasă,laboratoarele, s-au întreținut cu
copii și corpul didactic... Citeste continuarea »

 

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită de ACPBB în Căușeni (R.Moldova) și București (Comunicat 20.08.2014)

 

Numeroși membrii ACPBB vor fi prezenți la manifestările consacrate sărbătorii Ziua Limbii Române la Edineț,Chișinău,Soroca,Ștefan Vodă și Căușeni pe 31 august a.c.iar pe 1 septembrie vor participa ca invitați la deschiderea anului școlar 2014/2015


 

Invitație la sărbătorirea Zilei Limbii Române la București - Parcul Titan (Comunicat 20.08.2014)

 

 

 

În atenția Secretariatului General al Guvernului României (25.08.2014)


 

 

Ziua Naționala a Imnului

 

La mulți ani români, oriunde v-ați afla, la mulți ani România! Azi este Ziua Imnului Național


Pentru o vreme, a fost de asemenea imn național al Republicii Democratice Moldovenești (1917 - 1918) și al Republicii Moldova (1991 - 1994). Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816 - 1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.
Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu, redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni brașoveni, fiind cântat pentru prima oară la Brașov[Când?], într-o grădină din Șchei, și nu în data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea, așa cum este îndeobște cunoscut (deși nu se precizează care era acel cântec patriotic, cântat de cei prezenți, s-a presupus fără dovezi că era vorba despre acesta).
Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului,[2] dar melodia pe care Andrei Mureșanu a pus versurile sale avea o largă circulație în epocă[3] și nu i se cunoaște cu certitudine autorul. O versiune spune că însuși Andrei Mureșanu este autorul melodiei, iar alta susține că de fapt era o melodie cântată pe un text religios, ce purta numele Din sânul maicii mele.[3] Gheorghe Ucenescu susținea că el a fost cel care i-ar fi intonat-o, printre altele, la cererea poetului, care căuta o melodie potrivită pentru versurile sale, deci el ar fi „autorul moral” al melodiei.
De atunci, acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. Așa a fost și în timpul Revoluției române din 1989, când practic instantaneu și generalizat a fost cântat ca un adevărat imn național, înlocuind imnul comunist „Trei culori”.
Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”.
Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Războiul de independență (1877 - 1878), primul și al doilea război mondial. Mai ales în timpul crizei după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detașat de alianța cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaților, acest imn a fost cântat în mod spontan de toți și emis pe toate stațiile radio.
În ziua revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au început să cânte această melodie, mulți dintre ei nemaiștiind versurile. Cu toate acestea melodia a continuat fără întrerupere.
Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluției anticomuniste, imnul s-a înălțat pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, impunându-se generalizat, fără șovăială, sub formidabila presiune a manifestanților.
Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia în 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din București reunită cu fanfara Regimentului Ștefan cel Mare din Iași au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În același an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.
Titlul „Deșteaptă-te, române!” este în același timp social și național; social, deoarece impune o permanentă stare de a asigura tranziția către o lume nouă; național, deoarece alătură această deșteptare tradiției istorice. Imnul conține acest sublim „acum ori niciodată”, prezent și în alte imnuri naționale, de la „paion”-ul cu care grecii au luptat la Marathon și Salamina până la „Marseilleza” Revoluției franceze.
Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 și 11.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna națiune, ai voștri strănepoți,
Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viață-n libertate ori moarte!” strigă toți.

Preoți, cu cruce-n frunte! căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost' pământ!


 

Declarație privind Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (01.07.2014)


 

 

Mesaj de Sfânta Sărbătoare a Paștelui 2014


 

Comunicat privind emisiunea „Lumea lui Banciu” de la postul B1TV, din 24 decembrie 2013

Comunicat ACPBB /15 ianuarie 2014

 

În urma difuzării emisunii ”Lumea lui Banciu” pe postul B1TV, în Ajunul Crăciunului și în totală contradicție cu spiritul sărbătorilor creștine (emisiune difuzată pe 24 decembrie 2013 ora 22.00) am rămas siderați și cu consternare am reacționat trimițind un protest - sesizare către Consiliului Național al Audiovizualuiui, (sesizarea nr.14308/30.12.20130) la care am primit răspuns că CNA  a sancționat postul B1TV cu suma de 10.000.lei.


Așa zisele dezvăluiri  ale domnului(?)  Radu Banciu reprezintă o mostră de teribilă incitare la discriminare, ură, dezbinare, violență precum și jignirea unor frați români desprinși fără voia lor din sânul Patriei Mamă.
Pe lăngă faptul că astfel de manifestări sunt contrare spiritului și legilor Uniunii Europene reprezintă și o încalcare a legilor adoptate de Parlamentul Romaniei în anul 2013 (L.nr299 din 13 aXI-a 2007, modificată de Parlamentul României prin Art.unic în data de 7.mai2013..) prin care  inclusiv românii  basarabeni sunt recunoscuți drept etnici romăni.


De două zeci și patru de ani ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA  ȘI BUCOVINA se trudește prin membrii și filialele ei să facă ceea ce istoria, conduătorii lumii și ai noștri au stricat, adică să ne facem datoria față de neamul căruia Bunul Dumnezeu ne-a hărărzit. Prin contributii, cotizatii și mult voluntariat încercăm să fim aproape de frații noștrii oropsiți de soartă, istorie și cîrdășiile criminale și  nedrepte în urma cărora au avut de suferit milioane de români. Nu putem accepta jicnirea românilor  indifernt de locul nașterii și mai ales de un post TV românesc.
Salutăm reacția promtă a CNA la sesizarea noastra, însă amendarea postului B1TV nu reprezintă o satisfacție.
Dorim să se precizeze poziția postului  B1TV față de limbajul realizatorului Radu Banciu și emisiunea sa din 24dec. 2013 și poate un gest de eleganță din partea postului si a realizatorului, moderatorului (democrația permite și acest lucru): ”SCUZE”!

 

Președinte ACPBB
Marian Clenciu

 

Către: Domnul Marian Clenciu
E-mail: office@probasarabiasibucovina.ro

Distinse Domnule Clenciu, 

Ca urmare a sesizării dumneavoastră înregistrate cu nr. 14308/ 30.12.2013,  Consiliul a analizat, în şedinţa publică din data de 13.01.2014, raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, referitor la emisiunea Lumea lui Banciu” difuzată în data de 24.12.2013.

De asemenea, au fost vizionate fragmente relevante din emisiune şi a fost audiat reprezentantul postului de televiziune.

La finalul discuţiilor, membrii CNA au decis sancţionarea postului B1 TVcu amendă în cuantum de 10.000 de lei.

Raportul a cuprins şi emisiunea „Talk B1” din 29.11.2013. Consiliul a constatat că postul nu a respectat prevederile art. 40 alin. (2) şi (3) şi cele ale art. 47 alin. (2) din Codul audiovizualului .

Art. 40 alin. (2) şi (3) din Codul audiovizualului stipulează: (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”;

 Art. 47 alin. (2) prevede că „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

Cu deosebită consideraţie,

Laura GEORGESCU

Preşedinte


Întocmit: Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

Şef Birou, Mihaela Tică

 

Comunicat intern 1 februarie 2014

ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA: RAPORT DE ACTIVITATE PE ANUL 2013

*ACPBB-BUCUREȘTI- RAPORT DE ACTIVITATE 2013*


TEMA

DATA

LOC

PARTENERI

1

Participare la
SALONUL DE CARTE
AMPLUS –lansari
Autori    Leon  Guțu
Mihai Prepeliță
Ileana Toma

 

13-17
16
16
15
-III-

 

Palatul Copiilor
București

 

 

AMPLUS
Funfația Arsenie Boca
ACPBB-Bacău
Edit..Docuprint

 

2

Lansare de carte
LA COTUL DONULUI

20
-III-

Palatul
Șuțu

Uniunea scriitorilor R.M
Inst.Frații Golescu

3

Cinstire
Depunere coroane
-Elena Alistar
-Vasile Stroiescu

24
-III-

Cim.Belu
Cimitir Sf.Vineri

OSB
OSBB
Simpatizanți ACPBB

4

Comemorare
SFATUL ȚĂRII

27
-III-

Aleea sfatului Tării
Sf.Mînăstir
Cernica

OSBB
As.Tradiții militare
OSB

5

Basarabia în presa ieri și azi

28
-III-

Palatul PARLAMENTULUI

OSB,OSBB,
Deputați,storici

6

 

Tradiții basarabene
Paștele blajinilot

11
-V-

SEDIUL ACPBB

Memebrii ACPBB
Simpatizanți

 

7

Proiecție film
ARMURI ÎN PIATRĂ

12
-IV-

Palatul
Șuțu

Muzeul Șuțu, Centrul istoric
al armatei

8

Dăruiește o carte
pentru un film.
GOLGOTA BASARABIEI

 

24
-V-

 

Liceul….

Centrul de istorie
al armatei
Liceul

 

9

Lansare  de carte
HAGI CURDA

11
-VI-

Palatul Șuțu

Muz.de Istorie al Mun.Bucurști

10

Masa rotunda
Situația etnicilor români
În Ucraina

11
-VI-

 

Sediul
ACPBB

As.Stindard
Inst.Frații Golescu

11

 

Excursie documentară
BUCOVINA ISTORICĂ

 

5-10
-VI-

Romania
Ucraina

Uniunea Arhitecților România

CCPPCR-Cernăuți

12

MARȘ PENTRU
EMINESCU

 

1
-VI-

București

Uniunea Scriitorilor
As.Convergențe Europene
OSBB

13

 

SIMPOZION
28 IUNIE

 

 

19
-VI-

 

Universitatea
Spiru Haret

Asociația deportaților din Basarabia,PNR-RM
As.Stindard
Inițiativa Cetățenilor Români din R.M.
Funda. Gh.Asachi-Herța
Consiliul Unirii
As.Cultul Eroilor Regina Maria

14

Școala de Vară
NOI CETĂȚENI INTERACTIVI AI EUROPEI
Ediția a III-a

 

04-12.
-VIII-

București
CCSS-TEI

Universitatea București
AS.Convergențe Europene
MAE-DPPRP finanțator
ACPBB-Iași,Onești,Huși

15

 

ZIUA LIMBII ROMÂNE

 

30-VIII-
2-IX

R:Moldova
Căușeni
Ștefan Vodă

Primăria Căușeni,Casa Limbii Ro-,Con .Rai.Căușeni.
8 filiale ACPBB

16

ZIUA  LIMBII ROMÂNE
Reciatal de poezie și dans

30
-VIII-

Club Sankt-Petersburg
București

OSBB
ACPBB- Participa ca partener)
Represent.Guv.RO

17

VIZITĂ DE LUCRU
Contacte cu organizații
Ziua vinului
Donații de  carte

 

5-8.
-X-

Iași
Călarași
Chișinău

 

CE.ACPBB
ACPBB-Iași

18

 

Festivitate cu prod.
Cricova ,Milești

6
-X-

Club Sankt-Petersburg
București

Amb.Moldovei,OSB-București
Înalt repr.al Guv.Ro

19

Dezbatere
MOLDOVA LA VILNIUS

20
-X-

ACPBB

Cosiliul Unirii (11 organizații)
As.Stindard
Inst.Frații Golescu

20

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE
BUCOVINA ISTORICĂ

23-X-
5-XI-

UNIUNEA
ARHITECȚILOR

Uniunea arhitecților România
CCPPCTR-Cernăuț

21

 

REPUBLICA MOLDOVA ÎN CONTEXTUL SAMITULUI PARTENERIATULUI ESTIC

19.
-XI-

Parlamentul
Romaniei

Parlamentul Romaniei
Convergențe Europene
Comisia românilor de pretutindeni(a parlamentului)

22

 

95 DE ANI DE LA UNIREA BUCOVINEI CU ȚARA MAMĂ
Dezbatere+concert

26
-XI-

 

Muzeul Țăranului

Muz.Țăranului Român
Inst.Frații Golecu
ACPBB  a fost partener

23

 

EXPOZIȚIE FOTO
BUCOVINA ISTORICĂ

19-21
-XI-

 

Parlament
Sala Unirii

Uniunea arhitecților România
CCPPCR-Cernăuți
Biroul Senator Badea

24

 

1 decembrie 1918

01
-XII-

Bacău

ACPBB
Bacău,Onești,București
Asociația refug. și deportaților
Filarmonica Bacău

25

Concerte omagiale
ZILELE CULTURII TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI

22-24.
-XI-

Cernăuți

ARTBUK-Cernăuți
Primăria Cernăuți.
ACPBB-Vatra Dornei

26

 

MASĂ ROTUNDĂ
1 decembrie ,semnificație  perspectivă.
Colaborarea intre primariile din Basarabia și Romania

 

07.
-XII-

 

Primăria Negrești

Primăria Negrești
ACPBB-Negrești, Iași,Bacău,București,
Onești
Profesori,elevi,studenți din R.M.
Casa limbii Române Căușeni

27

 

Adn II
ROMANII DIN SUDUL DUNĂRII

16.
-XII-

Muzeul
Țăranului Român

Inst.Frații Golescu
Muz.Țaranului Român

* *  În afară de cele prezentate mai sus  din activitățile statutare,organizatorice și administrative au mai fost realizate
-ACPBB a fost prezentă în emisiuni la Radio România Internațional și la Radio Moldova în direct și din studiou(emisiuni dedicate ACPBB și activităților sale  pentru românii din afara granițelor.
-A fost  inaintat către foruri competente demersul*SALVAȚI CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI
ROMÂNESC *
-A formulat o reclamație către CNA în legătură cu opiniile și limbajul  dlui Radu Banciu în emisiunea din 24 dec.2013.În urma acestei sesizări postul B1TV a fost sancționat cu 10.000.de lei.
-Au fost inființate două filiale ACPBB la Ștefan Vodă și Edineț.
-Prin demisia secretarului general Ștefan Plugaru a fost numit secretar general interimar dl Ion Dicu
-A fost angajat un responsabil de birou astfel că din martie 2013 avem și un angajat.
-Au fost intocmite 5 contracte de voluntariat.
-S-au efectuat donații de carte către Edineț,Ștefan Vodă,Căușeni,Cernăuți.(în principal din biblioteca personală a scriitorului Ștefan Iureș.mulțumiri familie)i.
-ACPBB a făcut o donație către Casa Limbii Romane din Căușeni de cărți,hărti și un calculator.
**ACPBB a fost invitat la FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI și a participat activ la lucările acestuia prin Clenciu Marian președinte ACPBB și Ion Berghia președinte ACPBB-Iași.
-Programul de lucru la B.Executiv a fost respectat întocmai astfel că s-a asigurat prezența pe timpul orarului de lucru la sediu.
-In mediul electronic saitul www.probasarabiasibucovina.ro este pe(SEO) locul 2099 are 10800 vizitatori unici.
-Patrimoniul asociatiei a fost imbogățit cu un video-proiector,ecran și un laptop.
-Prezenți prin actiuni,dedicați activităților noastre statutare am fost prezenți și la foruri de dezbateri a unor initiative legislative la Parlamentul României*Cetăenia Română* precum și la *Forumul Românilor de Pretutinden*i  orasnizat  de MAE-DPPRP.

**La capitolul neajunsuri-sau- Am fi putut face mai multe DACĂ….
-Renunțarea din motive financiare la proiectul DESTINE ROMÂNEȘTI ediția a doua.Deși proiectul a fost aprobat de MAE-DPPRP ,ACPBB nu a dispus în timp util de sumele necesare demarării proiectului(Contractarii de servicii-cazare,masa.transport.)
-Lipsa de fonduri face ca legătura BE-CN cu filialele să fie mai mult pe cale electronica și nu prezență activă.
-Imposibilitatea de a sprijini filialele în desfășurarea activităților proprii sau comune.
-Toate deplasările în țară și în afară a membrilor BE,CN,ACPBB au fost suportate din fonduri  proprii a celor ce fac deplasarea.Astfel ACPBB nu a decontat nimic la capitolul transport,etc.
-Nu am putut onora toate invitațiile de participare,colaborare din lipsă de fonduri.
-Dosarul  pentru recunoasterea statului de Asociatie de Interes Public  depus la govern a fost respins motivinduse lipsa Fondului Initial in valoare de trei salarii minime pe economie și faptul ca nu aveam angajati.Dosarul va fi refăcut și înaintat Secretariatului General al Guvernului.
-Sustinerea revistei DOR DE BASARABIA  prin o mai intensă și regulată colaborare intre filiale precum și  suport financiar pentru editare/tipărire cu atît mai mult cu cît celor ce le este adresată nu dispun de internet iar în Basarabia și Ucraina  se distribuie gratuit.
**Am colaborat pe parcursul anului 2013 cu următoarele

MAE-DPPRP ,MAE-INSTITUTUL  EUDOXIU HURMUZACHE,ARHIEPISCOPIA  CURTE DE ARGEȘ , UNIUNEA   ARHITECȚILOR DIN ROMANIA,PARLAMENTUL ROMANIEI,CONSILIUL RAIONAL CĂUȘENI ,PRIMARIA CĂUȘENI,PRIMĂRIA NEGREȘTI,CENTRUL CULTURAL SPORTIV STUDEN-ȚESC  TEI,PRIMĂRIA ȘTEFAN VODA,PRIMĂRIA CERNĂUȚI,BIROUL PARLAMENTAR PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI.UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMANIA FILIALA BUCUREȘTI,PRI-MARIA ROMAN
CASA LIMBII ROMÂNE din CĂUȘENI,ȘTEFAN VODĂ,MUZEUL ȘUTU,UNIVERSITATEA BUCUREȘTI,UNIVERSITATEA SPIRU HARET.UNIVERSITATEA CERNAUȚI-SECȚIA LIMBA ROMÂNĂ.
RADIO ROMANIA INTERNAȚIONAL,TOCPRESS,RBNPRESS,RADIO MOLDOVA, INFOPRUT
ASOCIAȚIA STUDENȚILOR BASARABENI-BUCUREȘTI,ASOCIAȚIA CIVICĂ HERȚA,CENTRUL PENTRU PĂSTRAREA ȘI PROMOVAREA CULTURII TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI CERNĂUȚI ,ASO-CIAȚIA ROMĂNILOR DIN VOIEVODINA,AS.MARAMUREȘENILOR DIN DREAPTA TISEI,AS.NADIA- SPERANȚA DIN APȘA –UCRAINA.AS.ROMÂNILOR TIMOC,INSTITUTUL FRAȚII GOLESCU,COMI-TETUL ROMÂNO-AMERICAN PENTRU BASARABIA,FUNDAȚIA*IULIU MANIU* BOSTON, ASOCIAȚIA CONVERGENȚE EUROPENE,OSBB

**Permiteti să numesc și să mulțumesc și filialelor care în 2013 s-au remarcat prin acțiuni importante care nu au fost evidențiate în acest raport .
Filiala        Iași                                    
Filiala        Brăila                                
Filiala        Onești                              
Filiala        Bacău                               
Filiala        Roman                             
Filiala        Huși-/..                      
Filala         Vatra Dornei                   
Filiala        Constanța                     
Filiala        Timișoara                      
Filiala        Botoșani                         
Filiala        București  
Filiala        Negrești      

Eforturile,unitatea, consecvența și rezultatele  fac din ACPBB   o asocieție omniprezentă, forță in sprijinul  culturii și unității naționale  chiar dacă mulți nu ne percep  așa.

* Doresc să mulțumesc în mod special și unor persoane care au fost aproape de noi cu inima, sufle-tul și  fapta, simpatizanți ai ACPBB .
Domnii- Nicolae Lupan Franța,Nicolas Dima SUA,Popa Nicolae SUA,Nicolae Dabija R.Moldova,Scarlat Florin București.Justin Liuba SUA,Constantin Corneanu Romania,Gheorghe Sadoveanu și Gh. Marinescu București

*Mulțumiri adresăm și  MAE-servicii consualre ,pentru înțelegerea și operativitatea Consulatelor României din Basarabia și Ucraina la eliberarea vizelor de intrare pentru invitații noștri.

*În final doresc să multumesc tuturor celor implicați în activitățile noastre: finanțatori, organizatori, co-organizatori, voluntari, parteneri, lectori și participanți pentru că au ales să fim împreună pe calea promovării și susținerii valorilor culturale și identitare ale națiunii române indiferent de distanțe, poziție geografică sau politică. 

Marian Clenciu
Presedinte CN- ACPBB

                                                                București,Ianuarie 2014

 

 

 

Comunicat extern ianuarie 2014

Senatorul român Viorel Badea ia poziție în apărarea românilor și a școlilor românești din Transnistria în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei !

Situația școlilor cu predare în limba română din Transnistria a fost adusă în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de senatorul Viorel Badea care, cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare de iarnă a APCE a atras atenția că așa-zisele autorități de la Tiraspol -

”refuză, cu obstinație, prin diverse mijloace, accesul copiilor la educație în limba maternă”

Senatorul și-a exprimat dezaprobarea față de hărțuirea reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română din stânga Nistrului,  aducând ca argument blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

De asemenea, parlamentarul român și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia:

„…se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea.”

O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

“Am atras atenția asupra pasivității instituțiilor europene în raport cu această stringentă problemă a educației în limba maternă a românilor care locuiesc în Transnistria și a făcut apel la o reacție cât mai grabnică și eficientă din partea comunității internaționale pe acest subiect”, a conchis senatorul Badea.

Comunicatul de Presă al Biroului Senatorului Viorel Badea:

Senatorul Viorel Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria

Marți, 28 ianuarie a.c., cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27-31 ianuarie a.c.), senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației române la APCE, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii libere.

În intervenția sa, senatorul Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria al căror acces la educație în limba maternă le este refuzat, cu obstinație, prin diverse mijloace de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Și-a exprimat de asemenea dezaprobarea față de actele de hărțuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română,  un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

De asemenea, și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea. O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

“Am atras atenția asupra pasivității instituțiilor europene în raport cu această stringentă problemă a educației în limba maternă a românilor care locuiesc în Transnistria și a făcut apel la o reacție cât mai grabnică și eficientă din partea comunității internaționale pe acest subiect”

 - a conchis senatorul Badea

Sursa: rbnpress.info

 

 

 

Anunţ extern 17 ianuarie 2014

SEMNAL DE ALRAMĂ! (RAPORT OFICIAL) Federația Rusă domină spațiul informațional al Republicii Moldova! Autorul raportului, David Satter a fost expulzat de autoritățile de la Kremlin !

 

Spațiul informațional al Republicii Moldova este încă dominat de mass-media din Rusia, se arată în raportul ”Ultima suflare a Imperiului: Încercările Rusiei de a controla mass-media în fostele republici sovietici” realizat de către Centrul pentru Asistență Media Internațională (CIMA). Raportul arată că în aceeași situație se află toate țările mici care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.

Autorul studiului, David Satter, scrie că Republica Moldova deține patru frecvențe de stat, iar pe trei din acestea sunt difuzate canale TV. Două din cele trei retransmit conținut străin – una din Rusia și cealaltă din România.

Totodată, autorul mai atrage atenția asupra unui fapt contradictoriu în ceea ce privește utilizarea limbii. ”Deși limba oficială a Republicii Moldova este limba română, rusa predomină în multe sfere ale vieții de zi cu zi și în timpul liber – de exemplu în cinematografe, cluburi de noapte și centre comerciale, ceea ce oferă televiziunilor ruse un avantaj mare”, se arată în raport.

În același timp, moldovenii au o încredere mare în mass-media din Rusia, arată un studiu din 2008 care menționează că 68% din populație crede că este bine informată de canalele rusești. Centrul Internațional Estonian pentru Studii de Apărare, citat de Satter, precizează: ”Kremlinul nu trebuie să facă nimic special pentru a influența moldovenii, pentru că ei deja sunt consumatori loiali ai mass-mediei rusești și ai oricărui mesaj propagandistic conținut de acestea”.

David Satter precizează că instituția de stat Teleradio-Moldova (TRM) este una din cele mai puțin populare în rândul cetățenilor, ceea ce permite posturilor străine să manevreze mai ușor spațiul audiovizual în Moldova.

Autorul conchide că Rusia, prin mass-media rusești, urmărește promovarea intereselor sale politice și economice pentru a convinge fostele republici sovietice să adere la Uniunea Vamală Eurasiatică și pentru a crea o opoziție față de politicile SUA și NATO.

Raportul a fost făcut public în 8 ianuarie 2014 și se axează pe situația mass-mediei în fostele republici sovietice. Centrul pentru Asistență Media Internațională desfășoară activități de cercetare urmărind îmbunătățirea profesionalismului și a condițiilor de lucru pentru jurnaliști din întreagă lume.Sursa:  Timpul.md, media-azi.md,The Guardian, BBC News via rbnpress.info

 

 

 

Comunicat intern 15 ianuarie 2014

Comunicat privind emisiunea „Lumea lui Banciu” de la postul B1TV, din 24 decembrie 2013

Comunicat ACPBB /15 ianuarie 2014

 

În urma difuzării emisunii ”Lumea lui Banciu” pe postul B1TV, în Ajunul Crăciunului și în totală contradicție cu spiritul sărbătorilor creștine (emisiune difuzată pe 24 decembrie 2013 ora 22.00) am rămas siderați și cu consternare am reacționat trimițind un protest - sesizare către Consiliului Național al Audiovizualuiui, (sesizarea nr.14308/30.12.20130) la care am primit răspuns că CNA  a sancționat postul B1TV cu suma de 10.000.lei.


Așa zisele dezvăluiri  ale domnului(?)  Radu Banciu reprezintă o mostră de teribilă incitare la discriminare, ură, dezbinare, violență precum și jignirea unor frați români desprinși fără voia lor din sânul Patriei Mamă.
Pe lăngă faptul că astfel de manifestări sunt contrare spiritului și legilor Uniunii Europene reprezintă și o încalcare a legilor adoptate de Parlamentul Romaniei în anul 2013 (L.nr299 din 13 aXI-a 2007, modificată de Parlamentul României prin Art.unic în data de 7.mai2013..) prin care  inclusiv românii  basarabeni sunt recunoscuți drept etnici romăni.


De două zeci și patru de ani ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA  ȘI BUCOVINA se trudește prin membrii și filialele ei să facă ceea ce istoria, conduătorii lumii și ai noștri au stricat, adică să ne facem datoria față de neamul căruia Bunul Dumnezeu ne-a hărărzit. Prin contributii, cotizatii și mult voluntariat încercăm să fim aproape de frații noștrii oropsiți de soartă, istorie și cîrdășiile criminale și  nedrepte în urma cărora au avut de suferit milioane de români. Nu putem accepta jicnirea românilor  indifernt de locul nașterii și mai ales de un post TV românesc.
Salutăm reacția promtă a CNA la sesizarea noastra, însă amendarea postului B1TV nu reprezintă o satisfacție.
Dorim să se precizeze poziția postului  B1TV față de limbajul realizatorului Radu Banciu și emisiunea sa din 24dec. 2013 și poate un gest de eleganță din partea postului si a realizatorului, moderatorului (democrația permite și acest lucru): ”SCUZE”!

 

Președinte ACPBB
Marian Clenciu

 

Către: Domnul Marian Clenciu
E-mail: office@probasarabiasibucovina.ro

Distinse Domnule Clenciu, 

Ca urmare a sesizării dumneavoastră înregistrate cu nr. 14308/ 30.12.2013,  Consiliul a analizat, în şedinţa publică din data de 13.01.2014, raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, referitor la emisiunea Lumea lui Banciu” difuzată în data de 24.12.2013.

De asemenea, au fost vizionate fragmente relevante din emisiune şi a fost audiat reprezentantul postului de televiziune.

La finalul discuţiilor, membrii CNA au decis sancţionarea postului B1 TV cu amendă în cuantum de 10.000 de lei.

Raportul a cuprins şi emisiunea „Talk B1” din 29.11.2013. Consiliul a constatat că postul nu a respectat prevederile art. 40 alin. (2) şi (3) şi cele ale art. 47 alin. (2) din Codul audiovizualului .

Art. 40 alin. (2) şi (3) din Codul audiovizualului stipulează: (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”;

 Art. 47 alin. (2) prevede că „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

Cu deosebită consideraţie,

Laura GEORGESCU

Preşedinte


Întocmit: Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

Şef Birou, Mihaela Tică

 

 

Anunţ extern 2 ianuarie 2014

Repunerea în drept a ADEVĂRULUI

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ
A REPUBLICII MOLDOVA:

LIMBA DE STAT ESTE LIMBA ROMÂNĂ!

4 decembrie 2013

Comunicatul Curții Constituționale

La originea cauzei se află sesizările depuse la 26 martie 2013 şi, respectiv, 17 septembrie 2013, completate ulterior, de deputaţii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega privind interpretarea dispoziţiilor 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

  Autorii sesizării au pretins, în special, ca prin interpretare să confere Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată la 27 august 1991, statut de normă constituţională, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, şi nu „limba moldovenească în baza grafiei latine”, precum este formulat în articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

  În opinia scrisă a Preşedintelui Republicii Moldova se menţionează că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, aceasta continuând să fie o problemă de ordin politic.

  În viziunea Preşedintelui Republicii Moldova, naţiunea română este organizată în două state româneşti: România şi Republica Moldova. În cazul Republicii Moldova, sunt culese roadele unei ideologii perfide, diseminate pe parcursul a zeci de ani, care se bazează pe conceptul „existenţei a două naţiuni, a două limbi, a două istorii diferite”.

Preşedintele Republicii Moldova consideră că problema denumirii limbii oficiale a statului, determinată de problema identităţii lingvistice a naţiunii titulare, a generat o profundă scindare în cadrul populaţiei Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să-şi rezolve neîntârziat problemele lingvistice, denumirea oficială a limbii de stat urmând să fie determinată doar prin prisma adevărului ştiinţific, fără imixtiunea politicului.

Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română. În acelaşi timp, Academia menţionează necesitatea funcţionării limbii de stat a Republicii Moldova pe baza normelor ortografice ale limbii române.

Sesizarea a fost judecată de către Curtea Constituţională, în următoarea componenţă:

 

Dl  Alexandru TĂNASE, președinte,

Dl Aurel BĂIEŞU,

Dl Igor DOLEA,

Dl Tudor PANŢÂRU,

Dl Victor POPA,

Dl Petru RAILEAN, judecători

 

Concluziile Curţii

Audiind argumentele părţilor şi examinând materialele dosarului, Curtea a reţinut că Declaraţia de Independenţă consacră crearea noului stat independent Republica Moldova şi stabileşte temeliile, principiile şi valorile fundamentale ale organizării statale a Republicii Moldova.

Curtea a reţinut că Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate.

Curtea a statuat că Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă.

Prin urmare, orice control de constituţionalitate sau interpretare urmează a avea în vedere nu doar textul Constituţiei, ci şi principiile constituţionale enunţate în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei,textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează.

 

 Hotărârea Curţii

 

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională a hotărât că, în sensul Preambulului Constituţiei, Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. De asemenea, Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa:constcourt.md

 

 

Comunicat 2014


 

 

 

 

 

 

 

 

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

 

Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

 
   

Parteneri

DRP

UNIBUC

Hurmuzachi

Institutul Limbii Romane

convergente europene

Romania Breaking News

Centru Bucovinean de Arta

Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
    » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !