Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
COMUNICATE

COMUNICATE DE PRESĂ

ANUNŢURI - MESAJE
 

 

Sectiune actualizata /21 noiembrie 2013

Comunicate de presa, Anunţuri - perioada 2013-2012

 

 

Ridica-ti fruntea ta CRESTINE Azi catre RASARIT, Si-n casa CANDELA SA ARDA Caci DOMNUL NOSTRU S-A NASCUT!!
De sfintele Sarbatori sa deschidem usa pentru oaspeti dragi, si inima pentru speranta bucurie si lumina. Sa fim mai buni si sa privim inainte cu incredere, stiind ca daca avem credinta, drumul din fata noastra va fi presarat cu impliniri.
L A     M U L Ț I    A N I    D R A G I    R O M Â N I !
Va urează Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina


 

1 decembrie 2013

 

LA MULȚI ANI ROMÂNIA !

 

 
   

 

 

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU: „Următorul nostru obiectiv,
vrem să ne întregim țara !”

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci țara noastră va fi pregătită.“Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunța. Nu mizez neapărat pe oamenii politici pentru viitor în această direcție, deși toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost cu gândul că poate cândva ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus Traian Băsescu, la TVR.“România a avut un proiect fundamental de țară, intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect fundamental – intrarea în Uniunea Europeană, cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil. Sigur, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinței românilor din stânga și din dreapta Nistrului...Read more: http://www.rbnpress.info/wp/presedintele-romaniei-traian-basescu-urmatorul-nostru-obiectiv-vrem-sa-ne-intregim-tara-video/#ixzz2lx8wTXT4
 
   

 

 

 

INVITAȚIE - 95 de ani de la Marea Unire
Filiala „C-tin Stere” din Iași a ACPBB

 
   

 

 

COMUNICAT
                                                                                                                                         Nr.51/20.11.2013
BIROUL EXECUTIV al ACPBB informează :
MAE-DPRRP finanțator al proiectului*ȘCOALA DE VARĂ-Noi,cetățeni interactivi ai Europei* desfășurat in perioada 4-11 august 2013 nu a decontat până în momentul de față nimic din valoarea proiectului.
În această situație ACPBB își exprimă regretul pentru dificultățile create furnizorilor de servicii pentru neachitarea facturilor.

Ne exprimăm speranța că factorii decidenți din MAE-DPRRP vor efectua toate demersurile necesare pentru rezolvarea acestei situații în care ACPBB  în baza contractului de finanțare cu MAE-DPRRP și-a asumat o sumă de obligații financiare către terți și nu le-a putut onora până în momentul de față.  

Presedinte CN - ACPBB

Marian Clenciu

       

Video - Jurnal Tv in limba romana la TV Ucraina:
Succesul editiei a III-a Scolii de Vara „Noi cetățeni interactivi ai Europei” 2013

Prezentarea evenimentului „Scoala de Vara 2013” și interviu cu
Ministrul Cristian David din cadrul MAE DPRRP

 

 

 

Comisia românilor de pretutindeni din cadrul Senatului României organizează, marți, 19 noiembrie, o conferință dedicată parcursului european al Chișinăului, cu tema “Republica Moldova în contextul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius”. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Asociația Convergențe Europene, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina.

La conferință, care va avea loc la ora 14:00, în sala Constantin Stere din Senat, vor participa parlamentari, oficiali de la Ministerul Afacerilor Externe de la București, reprezentanți ai studenților basarabeni din România, membri ai misiunilor diplomatice ale statelor care fac parte din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, analiști politici și reprezentanți ai societății civile – anunță senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei românilor de pretutindeni.

La summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care va avea loc pe 28 și 29 noiembrie, Chișinăul speră să parafeze cu Uniunea Europeană Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, mai ales după ce președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat, săptămâna trecută, că va propune în curând statelor membre ale UE ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

În cadrul aceluiași eveniment, va avea loc și o expoziție de fotografie din Bucovina Istorică, organizată de Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Uniunea Arhitecților din România. Vizitatorii vor avea ocazia să admire peste 250 de fotografii artistice din ținutul Bucovinei, realizate de o echipă de arhitecți, care au efectuat vara aceasta vizite la Voroneț, Putna, Sucevița, Cernăuți, Ținutul Herța sau Hotinul.

 

 

 

Cu 95 de ani în urmă, în dimineața zilei de 28 noiembrie 1918, în sala de marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, CONGRESUL GENERAL AL BUCOVINEI adoptă în unanimitate moțiunea :
"Unirii necondiționate și pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuș. Colacin și Nistru, cu Regatul României".
În prezența Consiliului Național Polon (6 membri), a Consiliului Național german (7 membri) și a primarilor reprezentativi ai comunelor ucrainiene (13 primari), președintele Congresului Bucovinean Iancu Cavaler de Flondor (1865-1924) își asumă responsabilitatea istorică:
"Vă asigur că voi păși cu toată energia și fără pic de șovăire pe unica cale ce duce la limanul mântuirii neamului nostru."

Vă invităm marți, 26 noiembrie 2013, ora 18:00, la Clubul Țăranului la concertul aniversar dedicat celor 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu România.

 

 

 

Invitație la Expoziție de fotografie din Bucovina Istorică
Organizatori Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina
și Uniunea Arhitecților din România

INTRAREA ESTE LIBERĂ !

 
   

 

 

ANUNȚ - În ziua de 20 octombrie 2013 va avea loc la sediul ACPB din Blănari Dezbaterea cu tema „Moldova la Vilnius - Efecte, angajamente, Perspective

 
   

 

 

Comunicat de PRESĂ din 20 SEPTEMBRIE 2013
PRIVINT PROIECTUL "DESTINE ROMÂNEȘTI" "Deportați și născuți în deportare" din Bucovina și Basarabia

Click pe imagine pentru mărire

 

Comunicat de PRESĂ din 20 SEPTEMBRIE 2013
PRIVINT DEMISIA domnului profesor Ștefan Plugaru din funcțiile deținute în cadrul Asociației ACPBB
(Secretar General al Asociației și Președinte al Filialei Huși a ACPBB ) și investirea in funcția de Secretar General Interimar al Asociației a domnului Ion Dicu

Click pe imagine pentru mărire

Click pe imagine pentru mărire

 

 

 

Comunicat- 14 August 2013

S-a mai stins o Stea, pe soptite, in plină vervă publicistica, la 94 de ani,
Prof. Univ. Dr. Doc. Ion Gherman, inimosul preşedinte al Societăţii Culturale “Ţinutul Herţa”, cel care a tinut vie flacara drepturilor istorice ale românilor asupra pământurilor româneşti inrobite de Stalin şi urmaşii săi. Autor neobosit a zeci de articole de presă îi lucrări ştiinţifice despre Ţinutul Herţa, Profesorul Ion Gherman va rămâne el insusi o conştiinta vie în memoria celor care au datoria să-i continue lupta, pentru
“dreptatea ce va să vină”.

Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina aduce un pios Omagiu celui ce a fost un adevarat patriot şi luptator pentru Neamul Românesc

 

In memoria lui ION GHERMAN... »
pagina dedicată in memoria marelui patriot şi publicist, Prof. Univ. Dr. Doc. Ion Gherman

 

 

Comunicat- 1 August 2013

DESCHIDEREA "ŞCOLII DE VARĂ
 NOI, CETĂŢENI INTERACTIVI AI EUROPEI" Ediţia a III-a, 4-11 August 2013 Bucureşti

 

1 AUGUST 2013 COMUNICAT

Grupul de acţiune comună "Iniţiativă pentru Cultură Europeană", format din Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, Asociaţia Convergenţe Europene şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, organizează, în perioada 4-11 august 2013, la Bucureşti, a treia ediţie a Şcolii de vară "Noi, cetăţeni interactivi ai Europei", cu participarea a aproximativ 30 de profesori, studenţi şi elevi etnici români din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia. Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni şi cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al României, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Programul şcolii de vară cuprinde desfăşurarea unor discuţii interactive cu reprezentanţi ai instituţiilor şi societăţii civile româneşti, precum şi cursuri ce acoperă domenii precum cel didactic, lingvistic, istoric, publicistic şi cultural. Şcoala de vară urmăreşte antrenarea românilor din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia în promovarea culturii româneşti şi a valorilor europene, iar, pentru o mai bună cunoaştere a României, invitaţii vor vizita muzee, obiective turistice şi sedii ale unor instituţii de cultură.

Proiectul vizează, de asemenea, organizarea cu periodicitate a Şcolii de vară, permanentizarea contactelor cu invitaţii din cele trei ţări vecine, urmărindu-se consolidarea, extinderea şi diversificarea publicului ţintă în rândul oamenilor de cultură, al elevilor şi studenţilor români din afara ţării. În acelaşi timp, se mizează pe realizarea unor parteneriate şi schimburi de experienţă între elevi şi profesori români de la şcoli şi licee din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi România.

Deschiderea oficială a Şcolii de vară va avea loc luni, 5 august, la ora 11:00, la Complexul Cultural Sportiv Studențesc "Tei", situat pe strada Oltețului Nr.30, sector 2, București.

Mai multe detalii cu privire la eveniment pot fi obţinute la următoarele numere de telefon:

0728957875 - Marian Clenciu, preşedinte Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina
0742897255 - Sergiu Dan, președinte Asociația Convergențe Europene

 

 

 

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA

vă informează :

ŞCOALA DE VARĂ. Noi-cetăţeni interactivi ai Europei

se amânădin motive tehnice pentru perioada 4-11 august 2013.
Vă rugăm să ne informaţi/comunicaţi despre diponibilitatea colaboră-rii/participării dumneavoastră în perioada sus menţionată.


Responsabil proiect
Preşedinte CN-ACPBB
Marian Clenciu
Bucureşti 20.06.2013

 

- - -

 

MIERCURI 19 IUNIE 2013

A S O C I A Ţ I A C U L T U R A L Ă
P R O B A S A R A B I A Ş I B U C O V I N A
Preşedinte Marian Clenciu,

U N I U N E A R O M Â N I L O R D I N B A S A R A B I A ,
N O R D U L B U C O V I N E I Ş I Ţ I N U T U L H E R Ţ A
Preşedinte Gheorghe Viţă
-
Amfiteatrul Universităţii Spiru Haret str.Doamnei15
miercuri 19 iunie 2013 ora 15.00 la simpozionul
“28 iunie 1940-consecinţe”
Vor participa parteneri din Basarabia,
INIŢIATIVA CETĂŢENILOR ROMÂNI DIN BASARABIA-Constantin Lazăr
ASOCIAŢIA DEPORTAŢILOR DIN BASARABIA-Gh.Mârzenco
PARTIDUL NAŢIONAL ROMÂN DIN R.Moldova-Victor Alexeev
CONSILIUL UNIRII-Anatol Revenco
UCRAINA,
FUNDAŢIA CIVICĂ RAIONALĂ GHEORGHE ASACHI-HERŢA
Eugenia Cimborovici Teodoreanu
şi România
ASOCIAŢIA CULTUL EROILOR-REGINA MARIA-Col.Chiper
ASOCIAŢIA STINDARD Dr.Scarlat Cristian

Coordonator conf.arh.dr.Gheorghe Ionaşcu
vicepreşedinte ACPBB filiala PAN HALIPA-Bucureşti

 

 

 

ANUNŢ 14 iunie 2013

 

 

 

 

 

 

INVITAŢIE


CONCERT EXTRAORDINAR - MILENIUM BAND CHIŞINĂU

TRUPA MILLENIUM :

 - una din cele mai performante si mai iubite formatii din Repubila Moldova.
- va desfasura sub deviza "Millenium Pentru România" primul turneu in tara noastra avand ca parteneri importante institutii media si orgazinationale.
Pentru acest turneu membrii formatiei Millenium au pregatit un program extrem de incitant în care folosesc sonoritati inedite si imbinari ale mai multor genuri si stiluri muzicale.

PROGRAMUL TURNEULUI ESTE URMATORUL:

24 IUNIE, IASI - CASA DE CULTURA A STUDENTILOR
25 IUNIE, SUCEAVA - CASA DE CULTURA A SINDICATELOR
26 IUNIE, CONSTANTA - CASA DE CULTURA A SINDICATELOR
27 IUNIE, BUCURESTI - PALATUL NATIONAL AL COPIILOR
28 IUNIE, PITESTI - CASA DE CULTURA A SINDICATELOR

 

 

 

ANUNŢ

Uniunea Arhitecţilor din România
Filiala Bucureşti (UAR)

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina Consiliul Naţional    (CN-ACPBB)

Centrul Bucovinean de Artă ptr. promovarea
Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi

EXCURSIE DOCUMENTARE-TURISTICĂ ÎN BUCOVINA ISTORICĂ
4 – 9 IUNIE, sau 3 – 8 SEPTEMBRIE 2013

.....................................................................................................VARIANTA de 6 ZILE:
Prima zi (Marţi 4.06.2013): Ora 7,00- Plecare din Bucureşti prin Urziceni, Buzău, Focşani, Mărăşeşti, Adjud, Bacău, Roman (popas de prânz la restaurant în parc) ora 13,00–14,00) plecare prin Paşcani, hanul Ancuţei, Gura Humorului (popas vizită Mrea Humor şi Voroneţ, Vama, Vatra Moldoviţei, Mrea.Suceviţa, Marginea (ceramica), Rădăuţi (popas cină şi cazare*1*),
A doua zi (Miercuri 5.06.2013.): Plecarea din Rădăuţi prin Siret (trecere frontieră), prin Hliboca la Storojineţ (Mrea Sf. Ana), la Cernăuţi (popas prânz şi cazare*2,3,4*), vizită la Cimitirul cărturarilor români, în centrul vechi, la catedrala Bănceni, cina şi cazarea în Cernăuţi;
A treia zi (Joi 06.06.): Plecare şi vizitare Hotin ,Herţa şi Cetatea Kameniţa, cina în Cernăuţi;
A patra zi (Vineri 07. 06.): vizită la Vijniţa, în Carpaţi, la Parcul Naţional şi la Mrea Sf. Ana, cu icoana făcătoare de minuni Dumnezeu atotputernicul, iar în Cernăuţi, la Universitatea Naţională (monument istoric UNESCO) şi parcul dendrologic naţional, cina în Cernăuţi:
A cincea zi (Sâmbătă 08. 06.): Participarea la Festivalul folcloric românesc În grădina cu flori multe din Cernăuţi (cină şi cazare), plecare din Cernăuţi prin Siret la Suceava, vizită cetate cu popas prânz, plecarea prin Fălticeni la Tg. Neamţ cu popas de vizită Cetatea Neamţului (cina, cazare*5*).
A şasea zi (Duminică 09. 06.): Plecare din Tg. Neamţ la Mrea Neamţului, Mrea Agapia, la Piatra Neamţ (popas prânz şi vizită Muzeu de Istorie Neolotică, Cucuteni), plecare prin Bacău, Focşani, Buzău la Bucureşti.
..........................................................................................................................................................

NOTĂ:

Costul orientativ al excursiei de 6zile/5nopţi(1500km) este de circa 600 lei/pers.(transport, cazare, 2 mese/zi)
Toţi participanţii la deplasarea documentară vor avea la ei paşaportul valabil, cerut la frontieră.
La Cernăuţi vom avea un ghid localnic care ne va conduce la locurile de vizitare. Este necesară respectarea orelor de plecare cu autocarul şi de masă. Număr de locuri maxim 40 (30 locuri UAR şi 10 locuri ACPBB). După semnarea contractelor cu transportatorul şi pensiunile din Putna, Cernăuţi şi Tg. Neamţ, se transmite al doilea anunţ definitiv şi se fac înscrieri ferme cu plata unui avans de 400 lei/pers. Dacă pentru varianta iunie nu se înscriu 40 de participanţi, se va realiza varianta septembrie.
02. 05. 2013
Pentru conformitate, Conf. dr. arh. Gheorghe IONAŞCU
(vice. org. UAR, Filiala sector 2, Buc., Membru Cons. Naţional Asociaţia Culturală pro Basarabia şi Bucovina)

Informaţii/inscrieri la tel -0729380020- UAR Gheorghe Ionaşcu
-0728957875- ACPBB Marian Clenciu

 

 

 

 

INVITATIE 8 IUNIE 2013

Consiliul Național, Filiala “Pan Hallippa”- București a
Asociației Culturale “Pro Basarabia și Bucovina” și
Muzeul Național de Istorie al Municipiului București
“Palatul Șuțu”,

Au deosebita onoare,
de a vă invita la:
LANSAREA ȘI PREZENTAREA CĂRȚII
HAGI CURDA
(CAMAȘOVCA)

Marți, 11 iunie 2013, ora 15.00, la
Muzeul Național de Istorie al Municipiului București
“Palatul Șuțu”

 

Vor prezenta:
Tudor Iordachescu,
autorul carții,
Dr. Vasile Șoimaru,
coordonator
autorul proiectului, și al imaginilor
Vlad Pohila,
jurnalist și scriitor,
redactorul și prefațatorul cărții.

 

 

---

 

COMUNICAT 5 iunie 2013

APEL CĂTRE:

PATRIARHIA ROMÂNĂ

MITROPOLIA MOLDOVEI ȘI BUCOVINEI

EPISCOPIA HUȘI

MITROPOLIA BASARABIEI

PRIMĂRIA NISPORENI

TOȚI CEI CE SIMT ROMÂNEȘTE

La inițiativa postului de radio Vocea Basarabiei și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina Filiala Onești Județul Bacău, cu dăruire totală și credința nestrămutată în valorile nemuritoare ale neamului românesc, familia Dohotaru Ghița, Maria și fiul lor Marian a donat monumentul “CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC” ridicat pe malul stâng aL Prutului, la Nisporeni, pe dealul Zghihara, ca simbol al credinței noastre stramoșești care dintotdeauna a fost suportul speranței noastre într-un viitor mai bun pentru toți cei ce vorbesc și simt în limba lui Eminescu – românește.

                Monumentul a fost inaugurat pe data de 28 august 2011 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României care în mesajul său transmis prin vocea Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitrolopolit al Moldovei și Bucovinei, spune: “Poporul român poartă în sufletul său în același timp pecetea tainei Crucii și Învierii lui Hristos”.

                Slujba de sfințire a CRUCII MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC a fost oficiată de un sobor de preoți, printre care:

-          Înalt Preasfințitul Petru, Mitropolit al Basarabiei;

-          Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcop de Huși;

-          Părintele Mitrofor Petru Buburuz, Parohul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Chișinău, binecunoscut pentru lupta și dăruirea sa neobosită în serviciul idealurilor noastre naționale care în cuvântul său spune: “Dumnezeu ne-a învrednicit să avem aici CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC ca apărător pentru întreg poporul român de pretutindeni, pentru că Basarabia înca mai este răstignită” ;

Din soborul de preoți, printre alții s-a aflat și parintele paroh al Bisericii Sfaâta Treime din Călărași, Ion Mutu care spune: am avut fericirea de a participa la acest eveniment unic – ridicarea unui măreț monument religios al neamului românesc, în spatiul basarabean post sovietic.

Atunci, în insorita zi de 28 august 2011 au participat la eveniment enoriași din Nisporeni, Strașeni, Calarași, Edineț, Ungheni, Chișinau, Hâncești, Bacău, Onești dar și din alte localități mai mari sau mai mici, mai mult sau mai puțin depărtate dar și oameni de cultură precum Nicolae Dabija, Ion Ungureanu, Mihai Cimpoi, Aurelian Silvestru, Ion Hadârca, Constantin Tanase, Vasile Soimaru, Tamara Gorincioi,  dar și foarte mult tineret de pe ambele maluri de Prut care cu entuziasmul specific au realizat un adevarat spectacol -  procesiune.

In atmosfera de sărbătoare, seara s-a aprins lumina pe CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC, care de la cei 35 de metri inalțime răspândea asupra asistenței și localității o aură care parcă lumina conștiința natională din care ne vine încrederea în mântuirea și viitorul neamului românesc.

Se vorbea atunci, în entuziasmul general ca în viitorul apropiat, în preajma Crucii va fi ridicata o casuță în care să se adapostească cațiva slujitori ai Domnului, astfel punându-se bazele unui schit, încat colina pe care este inălțaăa CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC, să devină un loc de pelerinaj dar până atunci se va asigura paza pentru bunurile aferente, clopotnița, paraclisul ce adăpostește câteva icoane pictate, cartea de onoare, precum și integritatea instalației electrice.

Până în prezent acestea au ramas la nivel de intenție deoarece autoritățile locale cât și Mitropolia Basarabiei au motivat prin lipsa posibilităților materiale.

Profitând de dezinteresul aratat în pastrarea integrității monumentului, reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei încurajați sau chiar sfătuiți de către unii “binevoitori” printre care și co-directorul postului de radio Vocea Basarabiei, Tibuleac Viaceslav (cunoscut cu sentimente averse românismului) implicat inițial în realizarea lucrărilor complementare ridicării monumentului, intenționează să pună stăpânire pe acest simbol al credinței noastre.

Intenția de a subordona monumentul CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC Mitropoliei Moldovei supusă Patriarhiei de la Moscova, constituie propagandă împotriva românismului, țel urmărit timp de 200 de ani până în prezent.

Cele arătate mai sus, se certifică prin faptul că anul trecut pe 28 august 2012, când se împlineau 200 de ani de la ruperea Basarabiei din trupul Principatului Moldovei istorice de către Rusia, acolo la Nisporeni pe dealul Zghihara la baza Crucii s-a desfășurat o altă ceremonie religioasă oficiată de data aceasta de un sobor de preoți în frunte cu Episcopul de Ungheni, Petru, pendinte de Mitropolia Moldovei.

În timpul slujbei la care și subsemnatul a fost prezent, am sesizat ca monumentul CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC a fost din nou sfințit și inaugurat sub denumirea de CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI, dar fără adjectivul “ROMÂNESC”.

Indignat, am ripostat verbal considerând că omisiunea este tendențioasă.

Este ușor de ințeles ce se urmărește.

Îndrăznesc să atrag atenția că acest monument a fost donat enoriasilor Bisericii Ortodoxe subordonată Mitropoliei Basarabiei aparținand ierarhica Patriarhiei Române.

Prin radiodoanele organizate de Vocea Basarabiei, cele cateva mii de credincioși ce și-au adus contribuția la finaliarea lucrărilor ridicării monumentului au facut-o în beneficiul Mitropoliei Basarabiei și că nu trebuie sa le fie “furată” Crucea. În numele tuturor contributorilor la realizarea acestui edificiu și al meu personal, am înțeles să fac următorul apel disperat: SALVAȚI CRUCEA MÂNTUIRII NEAMULUI ROMÂNESC SFINȚITĂ ATUNCI, PE 28 AUGUST 2011, MENITĂ SĂ NE ÎNTĂREASCĂ ȘI UNEASCĂ ÎN EFORTUL DE TREZIRE A CONȘTIINȚEI NAȚIONALE.

Aici la Nisporeni, Basarabia se urcă pe CRUCE binecuvântându-i pe toți cei care au fost luminați de idea înălțării acestui monument.

Onești, 21 mai 2013

Constantin Rusanovschi

Președinte al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina Filiala Onești, Județul Bacau

 

 

COMUNICAT 24 MAI 2013

AM DESCHIS CAMPANIA

"O CARTE PENTRU UN FILM"

VINERI 24 MAI 2013 Liceul "Sfântul Sava"

Detalii despre eveniment...

 

 

 

PAŞTE FERICIT TUTUROR ROMÂNILOR !

 

 

Comunicat

A trecut în eternitate

Anton Manuilă

1918-2013

Membru fondator al Asociaţiei Culturale "Pro Basarabia şi Bucovina", militant activ al reîntregirii neamului românesc şi al menţinerii vie în conştiinţa generaţiilor de români din ţară şi diaspora a Basarabiei şi Bucovinei.

Demnezeu să îl odihnească în pace !

21 aprilie 2013

 

 

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina prezentat
exclusivitate VINERI 12 APRILIE 2013 ORA: 18.00 LA
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE AL BUCUREŞTIULUI
"PALATUL ŞUŢU "filmul "ARMURI IN PIATRĂ"
şi în premieră pe ţară, documentarul
"AUTORIZAŢIE PENTRU VIAŢĂ"


vizualizare afiş

 

IMAGINI DE LA EVENIMENTUL ORGANIZAT DE ACPBB:

În faţa publicului adunat la Muzeul Naţional Bucureşti: Prof.Univ.Dr. Adina Berciu Drăghicescu - Preşedinta Filialei ACPBB - Bucureşti, Marian Clenciu Preşedintele Consiliului Naţional al ACPBB şi regizorul filmului "Armuri în piatră" -Alecu Croitoru.

AUTORIZAŢIE PENTRU VIAŢĂ -

 

 

 

COMUNICAT

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA (ACPBB) înfiinţată în anul 1990, şi-a asumat prin statut susţinerea  şi colaborarea cu comunităţile româneşti  din jurul României. Asociţie culturală nonguvernamentală, apolitică ne-am orientat şi ne orientăm spre activităţi în concordanţă cu legislaţia românescă, europeană precum şi cea a statelor limitrofe României. Am fost şi suntem deschişi pentru colaborări culturale cu toţi cei ce vor să colaboreze cu noi.
În activităţile noastre dealungul timpului nu s-a pus şi nu se va pune niciodată problema apar-tenenţei politice, rasiale sau religioase a colaboratorilor noştri interni sau externi.
Din aceste motive suntem obligaţi să  ne delimitam total faţă de atitudinea neconstructiva a EX consilierului de presă,  domnul Dacian Dumitrescu, faţă de distinsa doamna  acad. Alexandrina Cernov, colaboratoare a  ACPBB la acţiunile culturale din regiunea Cernauti-Ucraina,si nu numai, la adresa căreia a lansat mai multe acuze intr-un articol publicat pe site-ul agenţiei de presă şi ştiri www.rbnpress.info din decembrie 2012.
Totodata  menţionăm ca în urma deciziei preşedintelui Consiliului Naţional al ACPBB ,  domnul Dacian Dumitrescu nu mai deţine această funţie.

Preşedinte CN-ACPBB
Marian CLENCIU
31.03.2013

 

 

 

COMUNICAT
In cadrul manifestarilor dedicate Basarabiei, ACPBB a fost prezentă la TÂRGUL DE CARTE AMPLUS de la Bucureşti desfăşurat în perioada 13-17 martie 2013 prin filialele Bucureşti şi Bacău. La standul asociaţiei ACPBB au avut loc:


(1)15.03 Lansarea volumului „Ultimul Constantin” in prezentarea Fundaţiei Arsenie Boca, Ileana Toma;

 

(2) 16.03 lansarea catalogului de lucrari plastice al  tînarului  şi talentatului LEON GUŢU      şi
(3) Prezentarea ultimilor lucrări ale prolificului  scriitor basarbean MIHAI PREPELIŢĂ.


 

20.03.2013 La Muzeul de Istorie a oraşului, Bucureşti a avut loc lansarea volumului „Cotul Donului 1942 „ 
Autor  Vasile Soimaru. Această lansare s-a bucurat de prezenta numeroasa a publicului Bucurestean cat si a unor personalitati de prim rang, enumeram pe reputatul profesor Ion Coja, Sever Muresan, Presedintel Fundatiei „Andrei Muresanu”, profesorul Nicolae Dima, Vicepresedintele Consiliului Romano-American pentru Basarabia, din SUA, patriotul Nicolae Lupan, unul dintre cei ce au  fondat Asociatia Pro Basarabia si Bucovina in anul 1990, precum si celebrul naist Vasile Iovu, „Artist al Poporului” in R.Moldova. Au prezentat Dacian Dumitrescu, jurnalist de la RBN Press,  Col.(r) Constantin Chiper - Presedintele As. Cultul Eroilor „Regina Maria”, Doamna Prof.Univ. Dr. Adina Berciu Draghicescu – Presedintele Filialei Bucuresti a As. Pro Basarabia si Bcovina, Marian Clenciu – Presedintele Consiliului National al As. Pro Basarabia si Bucovina si autorul Vasile Soimaru.

 

24.03.2013 O delegaţie ACPBB şi una a  OSB-Bucuresti s-au deplasat  la cimitirul Belu pentru a marca un moment de cinstire al unicei femei ce a facut parte din Sfatului Tării si a votat Unirea Basarabiei cu Patria Mamă- ELENA ALISTAR. De mentionat ca pana azi nu s-a mai stiut  despre destinul pe care l-a avut aceasta Doamna, ACPBB  facand demersuri si implicandu-se in recuperarea acestui fragment de istorie uitata si pierduta care il reprezinta personalitatea, viata si locul unde isi odihneste sufletul aceasta Eroina a Întregirii Neamului Romanesc.În perioada imediat următoare ACPBB  va fi prezent la două dezbateri ce vor avea loc in  Parlamentul Romaniei: 26 şi 28 marie iar pe 27 martie impreuna cu membrii OSB-Bucuresti vom participa la Cimitirul Manastirii Cernica la o depunere de coroane la mormintele membrilor Sfatului Tarii.

 

COMUNICAT

Asociaţia Culturala Pro Basarabia si Bucovina

Filiala "Constantin Stere" - Iaşi

 

 

Manifestare in memoria celor 150.000 de soldaţi ai ARMATEI ROMÂNE şi a 100.000 de soldaţi transilvăneni din armata ungară, dispăruţi la COTUL DONULUI în 1942.

20 MARTIE 2013, ora 18.30,

Muzeul Naţional de Istorie a Bucureştiului

"Palatul Şuţu"

 

 

Ziua Manifestărilor Culturale al Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina în cadrul Salonului de Carte, Presă şi Muzică

AMPLUS 2013

16 martie 2016, Palatul Naţional al Copiilor

ora 17.00

 

 

 

 

1 Martie 2013

                           

Comunicat


R.B.N. Press(Romanian Breaking News Press - rbnpress.info) impreuna cu Consiliul National al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina, organzieaza un concurs de compuneri scolare cu tema :


“95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mama –Romania, Arc peste Timp”


Concursul de compuneri scolare este deschis tuturor elevilor romani din provinciile istorice romanesti situate in jurul Romaniei . Cele mai bune compuneri vor fi premiate, astfel :

Premiul I – 150 de Euro,

Premiul II – 100 de Euro,

Premiul III – 75 de Euro

si mai multe mentiuni in valoare de 50 de Euro fiecare.


Data limita pentru expedierea compunerilor scolare este ziua de 24 martie 2013. Elevii minori sunt rugati sa semneze cu majuscule lucrarile de maximum doua pagini fiecare si sa adauge cu litere majuscule localitatea precum si numelecomplet al unuia dintre parinti in vederea expedierii premiului.
Adresele pentru expedierea lucrarilor sunt urmatoarele:
ACPBB-Bucuresti Str. Blanari nr.23, etaj 1, camera 104, sau
La email: concurs @rbnpress.info
Vor fi publicati la sfarsitul lunii martie 2013, pe site-urile noastre, atat lucrarile castigatoare cu copiii premiati, Comisia de evaluare, cat si sponsorii din Romania si din strainatate.


Redactia R.B.N.Press si Consiliul National ACPBB

 

http://www.rbnpress.info/wp/comunicat-al-redactiei-r-b-n-press-si-consiliului-national-al-asociatiei-culturale-pro-basarabia-si-bucovina-95-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-patria-mama-romania-arc-peste-tim/

 

 

 

1 MARTIE 2013

 

 

ANUNT

Instiintare de la Ministerul Culturii 24.01.2013

*click pe imagine pentru a accesa documentul

 

 

 

 

ANUNT

Foto - participanti la eveniment


 

ANUNT


 

 

 

Dosarul de interes public al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina
se afla in dezbatere pe masa Guvernului Roman:

Data înregistrării: 09.10.2012

sursa: http://www.cultura-net.ro/Dezbateri.aspx

 

Consiliul National al Asociatiei Culturale
Pro Basarabia si Bucovina,
multumeste pe aceasta cale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, pentru solicitudinea si sprijinul acordat in acest demers, cat si de aprecierea de care se bucura Asociatia pentru activitatile organizate.

 

Marian Clenciu

Presedinte al
Consiliului National ACPBB

15 oct.2012

 

 

 

 

TRANSNISTRIA 1989–1992 – Cronica unui război „nedeclarat“. Lansare de carte la Biblioteca Centrală Universitară

Lansare de  carte Transnistria Cronica unui razboi nedeclarat

Lansare de carte Transnistria – Cronica unui razboi nedeclarat, in imagine G-ral Ion Costas alaturi de personalitatile invitatate la eveniment

Despre eveniment:

http://www.rbnpress.info/wp/transnistria-1989-1992-cronica-unui-racc86zboi-nedeclarat-lansare-de-carte-la-biblioteca-centrala-universitara/

 

Interviu cu G-ral.(r) Ion Costaş, "parintele politiei si armatei moldovene", autorul volumului "Transnistria – Cronica unui razboi nedeclarat", lansat de editura Rao

 

 

 

Condamnare nefireasca in Transnistria…Apel primit de la Dna. Profesoara Cercavschi Eleonora

Cititi , mediatizaţi şi actionaţi ca să salvăm un tânar erou , pe elevul Alexandru Bejan de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol !

…Va invitam si pe voi cei ce simtiti si ganditi romaneste sa va solidarizati si sa mediatizati fiecare in parte pe pagina Dvs. de facebook, pe email, si eventual si prin viu grai, cazul tanarului roman arestat la Tiraspol de separatistii Transnistreni. Nu trebuie uitat ca de fapt simtirea, gandirea si vorba romaneasca pe care tanarul le invata si aprofunda in scoala romanesca de la Tiraspol, in conditii deosebit de dificile, sunt adevaratele si veritabilele “actiuni teroriste” cu care a amenintat statul nistrean.

In locul lui putea fi oricare dintre noi daca ne-am fi nascut si am fi trait acolo. In inchisoarea transnistreana nu este incarcerat de fapt Alexandru Bejan ci identitatea romaneasca cu tot ceea ce inseamna ea. Arestarea lui este o amenintare perfida si voalata la adresa fiecarui roman, copil, parinte si profesor ce gandeste si vorbeste romaneste si care este obligat sa suporte conditiile vitrege, social-politice ale acelei parti de pamant romanesc, instrainat si uitat inca de la 1918.

sursa: www.rbnpress.info

Redam scrisoarea apel :

Scrisoare catre:
Ambasadorii statelor- membre ale OSCE, acreditaţi în Republica Moldova
Reprezentanului Special al Preşedinţiei Irlandeze a OSCE pentru conflictul transnistrean
Inaltului Comisar pentru Minorităţi al OSCE
Misiunii OSCE în Republica Moldova
Expertului superior ONU cu privire la drepturile omului în Transnistria
Secretarului General OSCE
Preşedintelui Republicii Moldova
Prim – ministrului Republicii Moldova
Preşedintelui Parlamentului al Republicii Moldova
Biroului pentru Reintegrare
Excelenţele Voastre,


Asociaţia “Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova este nevoită să apeleze la domniile Voastre pentru a împiedica organele administraţiei separatiste din regiunea transnistreană să distrugă viaţa, destinul elevului clasei a XII-a, din Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Alexandru Bejan, care este învinuit de terorism.
Prin aplicarea violenţei de către ”organele de drept” din regiunea transnistreană, fiind lipsit de asistenţa unui avocat, tînărul a fost obligat să recunoască comiterea unei presupuse infracţiuni de terorism.
Este vizibil faptul că dovezile vinovăţiei acestui elev au fost obţinute prin falsificare şi metode inumane, cu grave încălcări ale legislaţiei Republicii Moldova, dar şi ale celor internaţionale, în condiţiile unor mari şi frecvente presiuni psihologice asupra lui şi a părinţilor dînsului.
Aceste fapte denotă esenţa regimului separatist, instaurat prin minciună şi violenţă de către forţele antinaţionale şi antidemocratice, dirijate din centrul fostului imperiu sovetic.
Totodată noi, pedagogii celor opt instituţii de învăţămînt, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or.Tiraspol, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender, Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbniţa, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din or. Grigoriopol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari, gimnaziul-internat pentru copii orfani din or. Bender, gimnaziile din satele Corjova şi Roghi, raionul Dubăsari, care activează în baza grafiei latine şi a Curriculumului Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, considerăm că ceea ce vor să înfăptuiască forţele secesioniste nu este întîmplător. Ei caută să demonstreze că în instituţiile sus-nominalizate elevii primesc o educaţie orientată spre violenţă. Această intenţie a lor noi o respingem cu vehemenţă. Considerăm că această acţiune este o nouă încercare a administraţiei separatiste de a compromite imaginea instituţiilor nominalizate şi de a descuraja populaţia locală, de a o lipsi de dorinţa de a-şi alege una din aceste instituţii pentru instruirea copiilor săi.
În realitate, modul de educaţie al elevilor noştri este unul îndreptat spre toleranţă, respect reciproc, valori naţionale şi europene. Administraţiile acestor instituţii şi profesorii suntem şi am fost deschişi pentru colaborarea cu succes pentru realizarea educaţiei şi instruirii de calitate. Drept dovadă serveşte şi faptul că în instituţile noastre se predau mai multe limbi străine, printre care, ca disciplină obligatorie şi limba rusă, pe care elevii noştri o cunosc la perfecţie, comunică în acesta la nivel avansat.
Este un fapt care merită să fie luat drept exemplu demn de urmat şi de pretinşii conducători ai „republicii moldoveneşti nistrene” (rmn), care au declarate oficiale trei limbi de stat, dar în realitate nu cunosc decît una – limba rusă. Ei îi forţează, folosind diferite metode, pe toţi locuitorii din stînga Nistrului, inclusiv pe localnici, să o vorbească în limba rusă în mod obligatoriu, uitînd de faptul că anume ei sunt aceia, care-s obligaţi să cunoască trei limbi: româna (dînşii o numesc moldovenească), rusa şi ucraineana.
Declaraţiile ostile anterioare ale aşa-zisului ministru al afacerilor externe al autoproclamatei “rmn”, Nina Ştanski, îndreptate contra acestor licee şi gimnazii, precum şi cazul acuzaţiilor nemotivate aduse elevului Liceului „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Alexandru Bejan, de terorism, vorbesc despre faptul că actuala conducere transnistreană, la indicaţiile Moscovei, continuă politica de lichidare a instituţiilor noastre de învăţămînt, folosind aceleaşi metode condamnabile ca şi predecesorii săi, pe care îi considerăm cu o mentalitate demodată şi lipsită totalmente de dorinţa de a progresa.
În contextul celor expuse, solicităm:
- sprijinul Domniilor Voastre, folosind toate pîrghiile posibile, pentru salvarea, în cazul dat, a liceanului Alexandru Bejan, de a nu permite întemniţarea acestuia în baza presupuselor probe, care au fost obţinute sub presiune, aplicînd metode inadmisibile, precum şi salvarea de la dispariţie a liceelor şi gimnaziilor nominalizate. În modul acesta va fi salvat viitorul a mii de copii, care învaţă în instituţiile de învăţămînt enumerate mai sus.
Domnilor ambasadori şi conducători ai Republicii Moldova,Vă rog să primiţi respectul şi asigurările înaltei noastre consideraţiuni.


Preşedintele Asociaţiei “Lumina” a Pedagogilor
Transnistreni din Republica Moldova


Eleonora Cercavschi
15 octombrie 2012

Urmăriţi aici povestea elevului chinuit de autorităţile separatiste din Tiraspol, redată pe www.rbnpress.info

 

 

 

 

 

…un patriot, un erou, un nume de legendă, un destin zbuciumat, un suflet luminos, un capitol aparte în istoria luptei de rezistenţă a românilor basarabeni...

VALERIU GRAUR a  intrat in panteonul 
Eroilor  Neamului  Romanesc

VALERIU GRAUR
23 DECEMBRIE 1940 – 15 SEPETEMBRIE 2012

Valeriu  Graur a petrecut în închisorile comuniste cei mai frumoşi ani ai vieţii sale. A intrat în ele copil şi a ieşit om bătrân. Cel puţin aşa îi plăcea lui să spună. Acolo, în celula sa de lagăr stalinist-hruşciovist-brejnevist, a învăţat să-şi iubească şi mai mult Neamul, pentru care merită să te sacrifici. Acesta e crezul lui lăsat drept testament pentru urmaşi. Valeriu Graur face parte din aceeasi familie de oameni curajosi, care merita respectul si recunostiinta tuturor, omul de care mi-i dor, ca si de idealul pentru care acesta si-a jertfit tineretea si pe altarul caruia si-a pus viata ca pe o ofranda
Miscarea de Eliberare Nationala din Basarabia ii datoreaza multe…

Acad. Nicolae DABIJA

Valeriu  Graur  a  intrat in panteonul  Eroilor  Neamului  Romanesc iar  memoria  sa  a  devenit  nepieritoare  pentru  noi  si pentru  urmasii  nostri . Poate  ca  intr-o  zi se vor gasi  resurse si pentru  un  monument  inchinat  celor ce au luptat si au suferit  pentru  identitatea romaneasca, pentru neamul romanesc.

Dacian  Dumitrescu, Consilier de presa ACPB

In memoria lui Valeriu Graur... »

 

 

 

 

Filiala Bacau

Scoala de cultură şi afirmare românescă ediţia a 3-a, Bacău 2012

Comunicat Prezentare Video:

 

 

 

ZIUA LIMBII ROMANE

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA VĂ INVITĂ SA SARBĂTORIM IMPREUNĂ

ZIUA LIMBII ROMÂNE

MANIFESTAREA VA AVEA LOC JOI 30 AUGUST a.c., la ora 11.00, la "CLUBUL ÎNŢELEPŢILOR" al Primăriei Sectorului 2, din B-dul Basarabia nr.92, Bucuresti


 

INVITATIE -Luni 27 August Ora 11,00

Eugenia Cimborovici - Teodoreanu & Elena Volcinschi prezinta: Ceremonialul Ceaiului Japonez si lansare de carte, in cadrul Clubului Înţelepţilor, Luni 27 August Ora 11,00. Bucureşti, B-dul. Basarabia nr.92, sector 2

evenimentul este organizat de Asociaţia Meridiane Socioculturale, Clubul Internaţional al Pensionarilor Fara Varsta "Lucky Marinescu" şi Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina.

INTRAREA ESTE LIBERA !

click pe imagine pentru mărire


 

 

COMUNICAT ACPBB 23 AUGUST 2012

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA ÎMPREUNA CU ASOCIAŢIA CONVERGENŢE EUROPENE ORGANIZEAZĂ ÎN PERIOADA 23-26 AUGUST 2012 - VIZITA DE STUDIU A FUNCŢIONARILOR DIN PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA CU TEMA
"EXPERIENŢA DE INTEGRARE EUROPEANĂ A ROMÂNIEI".

Afişul de prezentare al manifestării - clik pe imagine pentru mărire

Pliantul de prezentare a programului (1) clik pe imagine pentru mărire

Pliantul de prezentare a programului (2) - clik pe imagine pentru mărire

Prezentare în media:

INFOPRUT

Vizită de studiu în Parlamentul României pentru funcționarii din Parlamentul Rep.Moldova

În perioada 23 -26 august 15 funcționari din Parlamentul Republicii Moldova vor efectua o vizită de studiu la Parlamentul României, se arată într-un comunicat emis de Asociația Convergențe Europene.

În cadrul vizitei de studiu “Experiența de integrare europeană a României. Modulul Parlamentar” participanții vor participa la dezbateri privind procesul de integrare europeană, funcționarea Parlamentului României, bune practici din sistemul legislativ românesc și impactul deciziilor la nivel european asupra Republicii Moldova. Vor avea loc dezbateri și prezentări ale unor parlamentari români, consilieri parlamentari, înalți funcționari, precum și ale unor experți recunoscuți în domeniile menționate.

Proiectul are drept scop consolidarea relațiilor dintre participanți și persoanele-resursă prezente, valorificarea intereselor comune de ordin profesional și cultural. Totodată, beneficiarii vor cunoaște elemente din patrimoniul local românesc, ca parte a celui european...

...Activitățile prevăzute se înscriu în seria demersurilor organizatorilor în vederea apropierii dintre tinerii de pe cele două maluri ale Prutului, a schimbului de experiență și opinii dintre aceștia, precum și a promovării unei mai bune înțelegeri a procesului de integrare europeană a Republica Moldova.

Proiectul este organizat de către Asociația Convergențe Europene, în colaborare cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina.

Sursa articol intreg - http://www.infoprut.ro/2012/vizita-de-studiu-in-parlamentul-romaniei-pentru-func%c8%9bionarii-din-parlamentul-rep-moldova.html


 

COMUNICAT ACPBB.  20 August 2012        

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIAŞI BUCOVINA anunţă:

Proiectul DESTINE” propunere DPRP , îmbrăţişat cu mare bucurie şi entuziasm de către ACPBB anunţat (este inca pe siteul proiecte abrobate al DPRP-2012) ca aprobat ,a fost sistat după o reanalizare a tuturor proiectelor propuse spre finantare con-form noii orientari şi opţiuni politice–financiare(varii motivaţii).

Proiectul DESTINE prevedea ca100 de deportaţi sau născuţi în deportare să petreacă in România 6 zile,mîngîiere pentru anii petrecuti în deportatre precum şi editarea unei volum “100 de destine româneşti”.

ASOCIŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIAŞI BUCOVINA CERE IERTARE TUTROR CELOR 100 DE AMĂGIŢI ŞI DEZAMĂGIŢI.

Redăm scrisoarea fără pecete care a pecetluit DESTINE.

- - - - - - - - - - - - - - -

Nr.       3115                                                                                                                                09 August 2012

Stimate domnule preşedinte,                                                                              

 

Permiteţi-mi să vă adresez cele mai călduroase felicitări pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în folosul comunităţii româneşti, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina. Cunoaştem şi apreciem efortul pe care îl depuneţi pentru promovarea şi păstrarea identităţii româneşti peste hotare şi suntem siguri că iniţiativele dumneavoastră se bucură de un real succes în rândul românilor de pretutindeni.
Vă felicit, de asemenea, pentru eforturile benevole pe care le-aţi depus şi care au contribuit la reuşita unor proiecte foarte importante pentru întărirea relaţiilor dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului.
Având în vedere că proiectul „Destine româneşti” propus spre finanţare de dumneavoastră în acest an, a avut parte doar de o aprobare de principiu în cadrul Comisiei interne de evaluare a proiectelor şi, ca urmare a reevaluării bugetului alocat pentru sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni, cu regret vă comunicăm că proiectul nu va putea fi susţinut. În acest sens, vă asigurăm că vom avea în vedere iniţiativa pe care aţi propus-o în următoarea sesiune de depunere de proiecte.

Afirmând întreaga noastră disponibilitate pentru îndeplinirea acestor viitoare proiecte, vă mulţumim pentru activitatea desfăşurată în beneficiul românilor de pretutindeni şi vă asigurăm, încă o dată, de consideraţia noastră.

Cu stimă,

Natalia Elena Intotero
Secretar de stat

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ACELEASI DESTINE IN ALTA VIZIUNE
Presa md

“Astăzi se împlinesc 63 de ani de la declanşarea operaţiunii “Sud”. În 1949, timp de două zile, 6-7 iulie, regimul sovietic a deportat peste 35 mii de locuitori ai Basarabiei în Siberia şi Kazahstan….

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, preşedintele Republicii Moldova, deputaţii, miniştrii şi rudele deportaţilor au comemorat victimele deportărilor sovietice din 1949. “


¬comentarii la articol
•Vasili Roska:
si nici un comunist nu a fost prezent, rusine lor sa le fie, sunt niste tradatori de neam, aici se arata reala fata a lor….
•Nicolai Moroianu:
Foarte bine organizat.Exemplu pentru toate Administraţiile publice locale. Sper, că de alt an aşa mitinguri de comemorare a victimelor regimului sovietic vor fi organizate în toata Ţara. Să ne cunoaştem istoria!...

Să ne cunoaştem istoria îndeamnă dl.Moroianu, ................... ....Oare VOR? VREM ?

Marian Clenciu presedinte ACPBB

17 august 2012


 

Luni 9 iunie a avut loc deschiderea Scolii de vara "Noi Cetateni interactivi ai europei" // În perioada 9-14 iulie 2012 a avut loc ediţia a doua a Şcolii de vară - Atelier: Noi – Cetăţeni interactivi ai Europei, organizată de Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Asociaţia Culturală „Pro Basarabia şi Bucovina”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Asociatia Convergente Europene, Bucureşti. Şcoala de Vară urmăreşte antrenarea românilor din Ucraina, Republica Moldova şi Valea Timocului în promovarea culturii româneşti şi a valorilor europene.

ScoalaDeVara2012

  »Comunicat de presa   » Prezentare   » Program

 

 

INVITATIE LA FESTIVALUL CONCURS INTERNATIONAL "IN GRADINA CU FLORI MULTE" , 30 iunie, 1 iulie 2012 - Cernauti (Ucraina)
Devenit  tradițional, Festivalul este organizat pentru a VIII- a oară consecutiv de Centrul Bucovinean de Artă  în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, cu sprijinul Ministerului  Culturii și Patrimoniului Național al RomânieiPrimăriei oraşului Cernăuţi  și  Centrul cultural Bucovina din cadrul  Consiliului Judeţean Suceava


 

 

INVITAŢIE LA MANIFESTĂRILE PRILEJUITE DE COMEMORAREA LUI ANDREI VARTIC - 2 IUNIE 2012 BACĂU
Filiala Bacau
Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina Filiala Bacău
Sediu: Bacău, str. Independenţei, nr. 5
Tel:0744774818, Fax: 0234 588930
e-mail: docuprint@clicknet.ro
CUI: 389956,
Cont: RO08 BRDE 0405 V296 9025 0400
Banca: BRD Bacău - Filiala Bacovia


COMUNICAT


dat la Bacău în data de 11.05.2012


Asociaţia Culturală „Pro Basarabia și Bucovina“, Filiala Bacău vă invită la manifestările ocazionate de
comemorarea a trei ani de zile de la plecarea dintre noi (02.06.2009) a lui Andrei Vartic (n. 21 octombrie 1948,Dănceni, judeţul Chişinău), fizician (USM, 1971), scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato–dunărene, regizor de teatru şi film, deputat în primul parlament al Republicii Moldova 1990–1993,iniţiatorul creării Frontului Popular în Basarabia (27 mai–3 iunie 1988), fondator şi director al revistelor „Quo Vadis” şi „Fără Machiaj”, Fundaţiei Culturale „Basarabia”, Teatrului poetic, Institutului Civilizaţiei Dacice, revistei de studii carpato–dunărene „Dava International”, autor a peste 20 de cărţi, unele apărute samizdat, cât şi a numeroase studii şi articole publicate în reviste şi ziare atât din Basarabia şi România, cât şi peste hotare.

La 10 iunie 2007 a fost ales prim–vicepreşedinte al Forumului Democrat al Românilor din Basarabia.


Manifestările se vor deșfășura la Mănăstirea „Diaconești” din jud. Bacău (zona com. Agăș) la data de
02.06.2012 după următorul program:
ora 9.00
– Plecarea spre Mănăstirea „Diaconești” de la sediul tipografiei „Docuprint” (Bacău, str. Letea, nr. 30 bis);
ora 11.00
– Oficierea slujbei de Pomenire de către Părintele Amfilohie;
ora 11.15
– Oaspeţii sunt invitaţi să participe la masa de Pomenire oferită de maicile Mănăstirii „Diaconeşti”;
ora 11.35
– Lansarea cărții „Ospețele nemuririi”, autor Andrei Vartic, carte editată la „Vicovia” și „Babel”, tipărită la
„Docuprint”. Prezentare: Vasile Șoimaru și Nicolae Dabija. Lucrarea „Ospețele nemuririi”, va fi distribuită gratuit
participanților;
– Lansarea cărții „Prutul are două maluri”, autor Nicolae Dabija, carte editată la „Vicovia” și „Babel” tipărită la „Docuprint”. Prezentare: Nicolae Dabija.
– Lansarea cărții „Cireșe pentru Mareșal”, autor Ion Iachim, carte editată la „Vicovia” și „Babel” tipărită la
„Docuprint”. Prezentare: Ion Iachim
ora 12.00
Prezentarea operei lui Ion Lupu din care amintim cu prec dere: nstr inata noastr Basarabie , Vremuri
zbuciumate , Voievodul martir , volumele I-VI din C pitanii Domne ti (Din neamul lupilor) Sub puterea
destimului i Dureri neostoite .
Prezentare Prof. Petre Col cel.
ora 12.20
– Încheierea manifestărilor. Cuvântul Părintelui Amfilohie.
La manifestări și–au anunțat participarea Nina Vartic, Ion Vartic, Ilinca Vartic, artiști, ziariști, profesori și personalități din țară, din Ucraina și Republica Moldova. Cei care doresc să participe sunt rugați să ne anunțe până la data de 30.05.2012 pentru a ne oferi posibilitatea de a
ajusta detaliile manifestării. Informații la tel 0742 927031, 0234 575929, e-mail: vicovia@gmail.com, docuprint@clicknet.ro

 

INVITAŢIE la Dezbaterea pe tema:
16 MAI 1812: 200 DE ANI DE LA SEMNAREA TRATATULUI DE PACE DE LA BUCUREŞTI DINTRE IMPERIUL OTOMAN ŞI IMPERIUL ŢARIST
16 MAI 1812: 200 DE ANI DE LA SMULGEREA DIN TRUPUL ŢĂRII A PĂMÂNTULUI STRĂMOŞESC AL MOLDOVEI DINTRE PRUT ŞI NISTRU
- 21 MAI 2012 ora 18.00 la Palatul Facultăţii de Drept Sala "Aula Magna"

invitatie

invitatie

afis


 

 

Basarabia şi Bucovina acest pământ care ne doare" 18 Mai 2012 - Roman
*Invitaţie la Simpozionul "Basarabia şi Bucovina acest pământ care ne doare" 18 Mai 2012 - Roman*
 

Basarabia si Bucovina acest pamant care ne doare

 

CONFERINȚA ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ Basarabia – 1812. Problemă naţională, implicaţii internaţionale

Bessarabia – 1812. National Problem, International Implications. AGENDA Chisinau – Iasi, 14 – 16 Mai 2012 - Detalii pe: http://www.ziaristionline.ro

Conferinta Basarabia 1812

 

EXPOZIŢIA "BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE"

Detalii pe : http://www.timpul.md/articol/expozitia-basarabia-1812-1947--oameni-locuri-frontiere--33731.html

Expozitie Basarabia 1812-1947

 

 

A TRECUT ÎN VEŞNICIE ÎN PRAG DE PAŞTI... ÎN VINEREA MARE
Profesorul Iulian Constantiniu

“Datoria cea mai sfântă a clasei politice este să readucă Basarabia în frontierele româneşti”

 

“Ca istoric, sunt absolut sigur că, mai devreme sau mai târziu, legitimitatea istorică a României Mari, în frontierele ei de la sfârşitul lui 1918, va triumfa.”Prof. Iulian Constantiniu

Plecarea Profesorului Florin Constantiniu dintre noi, in prag de Pasti, in Vinerea Mare a Saptamanii Patimilor, ne intristeaza nespus. Portalul Basarabia-Bucovina.Info s-a lansat la drum, urmand indemnurile Profesorului, cu unul dintre textele sale nemuritoare, spunem noi, referitoare la Basarabia. Florin Constantiniu despre SAPTAMANA PATIMILOR (23-28 iunie 1940). Cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei este prima postare a portalului nostru. In Memoriam Domnul Profesor redam astazi, in ziua inmormantarii sale, un cuvant lasat de marele istoric al romanilor drept Testament pentru clasa politica a Romaniei si noua generatie de tineri basarabeni: readuceti Basarabia acasa! Este “datoria cea mai sfanta” a neamului nostru, fata de neamul nostru. Domnul Profesor Florin Constantiniu ne-a parasit de pe acest pamant dar stim sigur ca avem de-acum un nou aparator, bland si intelept, in ceruri. Romania a pierdut un mare istoric dar a castigat un arhanghel al romanismului. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Florin Constantiniu: “Datoria cea mai sfanta a clasei politice este sa readuca Basarabia in frontierele romanesti”


Sursa text şi imagini: roncea.ro
postat de: admin-probb/18 apr.2012

 

 

HRISTOS A INVIAT DRAGI ROMÂNI ! 16 APRILIE 2012

Hristos A Inviat

 

PAŞTE FERICIT ! 13 APRILIE 2012


 

COMUNICAT - 27.03.2012


• ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA SI BUCOVINA(ACPBB) este indreptăţită să afirme cu mândrie că suntem cea mai veche asociaţie, infiinţată cu personalitate juridică, imediat dupa al II-lea război mondial cu sediul la Paris, apoi Bruxeles. Se mută in România din 13 ianuarie 1990. ACPBB, cea mai longevivă asociaţie, nu s-a abătut şi nu se va abate de la îndatoririle statutar asumate, acelea de susţinere, promovare şi integrare a valorilor culturale, spirituale, naţionale româneşti acolo unde românii au existat din totdeauna.
• Nu vreau să vă consum timpul cu realizările noastre, pentru aceasta consultaţi saitul consiliului national(CN) www.probasarabiasivucovina.ro sau saiturile filialelor (google vă va ajută ). Doresc însă să vă îndemn să mergeţi să vă reculegeţi la Crucea Mântuirii Neamului Românesc de la Nisporeni, despre care afirm cu răspundere, în cunoştinţă de cauză şi în premieră: -A fost ridicată de către familia Dohotaru şi filiala ACPBB-Oneşti, preşedinte dl.Constantin Rusanovschi.
• Statutul şi acţiunile noastre perfect legitimate şi în deplină concordanţă cu legislaţia românească, europeană şi chiar cu legislaţiile ţărilor din sud-estul european, ne indrituesc să sprijinim orice iniţiativă de integrare culturală, spiritulă şi de ce nu şi economică spre propăşirea neamului românesc, mai ales acolo unde din totdeauna a existat şi există.
Cunoastem situaţia din Republica Moldova , monitorizăm presa, avem cunoştinţă (sau macar credem ca avem cunoştintă) de sumele cheltuite de diverse departamente guvernamentale românesti (ACPBB nu a intrat pâna acum in graţiile unor astfel de departamente) pentru sprijinul romanilor şi avem cunoştinţă şi de efectele acestora.
• Sprijn si atenţie se impun acordate si fraţilor noştri din Ucraina despre care putem face pertinent constatarea că legislaţia statului vecin la nivel local nu se aplică unitar. Aceasta problemă necesită eforturile conjugate ale Romaniei , R.Moldova , Ucrainei precum şi ale societaţii civile.
• Nu sunt convins că Romania ca stat independent, suveran şi membru al Uniunii Europene are foarte clar, evident şi răspicat conturată politica interesului national.
În lumina celor de mai sus constantând că periodic apar organizaţii si declaraţii care militează pentru unire dar pe undeva neîncrezători în declaraţii populiste ne exprimăm dezacordul faţă de acţiunile provocatoare, provocate sau iesiri agresive care au un efect contrar ,ori erijarea în deţinători ai monopolului unionist. Adevarul istoric, insuşirea şi promovarea lui, interesul naţional nu este un monopol ci o misiune sacră pentru orice român oriunde s-ar afla el.
• Doresc în final sa reamintesc că doar parlamentul are puterea de decizie si ca o lege emanată este mai eficientă decât toate asocierile, declaraţiile, manifestaţiile şi inscripţiile. Numai uniţi cu eforturi conjugate, vom putea cere şi impune politica interesului naţiional.

 

Preşedinte CN-ACPBB
Marian Clenciu
Bucureti 27.03.2012

 

Sfârşitul crizei politice din Republica Moldova care a durat mai bine de 2 ani, a luat sfârşit o dată cu alegerea în funcţia de Preşedinte al Republicii a Domnului Nicolae Timofti

Ceremonia de învestire a lui Nicolae Timofti în funcția de Președinte al R. Moldova. O premieră absolută a ceremoniei a fost primirea de către Președinte N. Timofti a Colanului prezidențial de la președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, un însemn de stat folosit pentru prima dată în istorie.

 

ASOCIATIA CULTURALA PRO BASARABIA SI BUCOVINA LA 22 DE ANI

Radacinile Asociatiei se afla în Cercul Basarabenilor - organizatie din perioada interbelica, care a fost interzisa de ocupantul sovietic si de regimul comunist.
Imediat dupa revolutie au fost initiate demersuri de reactivare a organizatiei de lupta a basarabenilor. La 11 ianuarie 1990 s-a tinut adunarea de constituire, la care au participat peste 100 de persoane, în majoritate vechi militanti basarabeni. Au existat doua propuneri pentru denumirea asociatiei: CERCUL BASARABENILOR (Vasile Tepordei) si ASOCIATIA PRO BASARABIA SI BUCOVINA (Nicolae Lupan). A fost adoptata propunerea lui N. Lupan ca Asociatia prin Corespondenta Pro Basarabia si Bucovina, care activa de 15 ani în Occident, sa-si mute sediul de la Bruxelles la Bucuresti si sa se transforme în asociatie nationala. Astfel a aparut ASOCIATIA CULTURALA PRO BASARABIA SI BUCOVINA.
A fost ales Comitetul de Coordonare:Alexandru Chiriac, Alexe Chistruga, Gheorghe Gavrila Copil, Victor Craciun, Gheorghe Dârzu, Valeriu Graur, Nicolae Radu Halipa, Nicolae Lupan, Grigore Filip-Lupu, Victor Negara, Ion Puiu, pr.Sergiu Rosca, Iulia Scutaru-Cristea, Nicolae Spânu, pr.Vasile Tepordei.
A urmat prima sedinta a Comitetului, în care a fost alesi: presedinte Nicolae Lupan, vicepresedinti Ion Puiu si Vasile Tepordei, secretar general Valeriu Graur, casier general Nicolae Spânu, responsabil al grupului de presa Victor Craciun.
În scurt timp au fost înfiintate peste 100 de filiale în Tara, precum si în Basarabia si Nordul Bucovinei.
Prin actiunile sale Asociatia ACPBB a militat în permanenta pentru mentinera în atentia opiniei publice a problemei basarabene, a luat atitudini fata de actiunile guvernantilor, care au adus atingere problemei teritoriilor înstrainate, a actionat pe multiple planuri pentru strângerea legaturilor între comunitatile românesti din Tara, din Basarabia, din Nordul Bucovinei si Tinutul Herta. Scopul Asociatiei a fost si ramâne REÎNTREGIREA NEAMULUI SI A TERITORIULUI NATIONAL.

Celor interesati le recomand cartea D-lui CAMER DAN „PRO BASARABIA SI BUCOVINA”, ed. OMEGA, Buzau, 2007.

V.Graur
februarie 2012

Continua »

 

ANUNT - INVITATIE 23-25 MARTIE 2012

Invitaţie


la Sesiunea Interuniversitara Internationala de Comunicari Stiintifice,
Chisinau, UPS ”Ion Creanga”
23-25 martie 2012


„Noile paradigme în cercetarea si predarea
istoriei în mileniul III”

-

 

Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga”
Facultatea de Istorie si Etnopedagogie
Institutul de Istorie Stat si Drept
Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina - România

Va invita la:


Sesiunea Interuniversitara Iinternationala de Comunicari Stiintifice,
Chisinau, UPS ”Ion Creanga”


„Noile paradigme în cercetarea si predarea istoriei în mileniul III”

Atelierele de lucru:

I. Cercetarea si predarea istoriei din persepectivele mileniului III.
II. Structuri politice si economice în lumea celor trei milenii.
III. Basarabia. Anexare. Unire. Integrare.
IV. Familie, societate, traditie.

Conditii de înscriere:

1. Înscrierea titlurilor comunicarilor pâna la 19 februarie 2012.
2. Prezentarea rezumatelor comunicarilor pâna la 04 martie 2012.
3. Eligibilitatea participarii la conferinta:
I. Se pot înscrie studenti, masteranzi, doctoranzi.
II. Rezumatele vor fi însotite de avizul conducatorul stiintific sau a unui cadru didactic universitar.
III. Se vor accepta comunicari fara aviz în cazul în care unul dintre coautori detine titlul stiintific sau didactic.

Cerinte de redactare:

1. Volumul rezumatelor pâna la 10.000 semne (0,25 c.a.), în Times New Roman, font 12, interval 1,5. (sau 4 pagini A4).
2. Rezumatele vor fi însotite de un abstract si cuvinte-cheie scrise în limba engleza,franceza
4. Asigurarea articolului cu bibliografia realizata conform cerintelor CNAA.
5. Se admite utilizarea majusculelor la scrierea titlurilor, evidentierea anumitor cuvinte cu Bold.

Comitetul organizatoric.

persoanele de contact:
Lisnic Angela, alisnic @gmail.com
Ciobanu Tudor, tudorgciobanu@yahoo.fr
Sîcu Lucia, luciaticu@gmail.com
Plugaru Stefan, stefan_plugaru@yahoo.com

 

ANUNŢ

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, a participat în perioada 8-11 Martie la

SALONUL DE CARTE, PRESĂ ŞI MUZICĂ - AMPLUS BUCUREŞTI

ÎN INCINTA MUZEULUI NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

În cadrul manifestării, sâmbătă, 10 martie orele 13:00, la standul Asociaţiei, a avut loc lansarea cărţii „Basarabia -200”, autor Mihai Prepeliţă, vicepreşedintele  ADR, scriitor basarabean, candidat propus de Academia Dacoromână pentru Premiul Nobel pentru Literatură 2012.

*Imagini, recenzii si inregistrari video de la manifestare

vor fi disponibile in curand.


 

 

URARE DE MĂRŢIŞOR -1 MARTIE 2012

Felicitare Martie

 

COMUNICATE 24-29 FEBRUARIE 2012

COMUNICATUL NR.2 AL CN-ACPBB (ÎN ATENTIA FILIALELOR ACPBB) ÎN LEGATURA CU ORDINELE DE BLOCARE A CONTURILOR ASOCIATIEI ! - 29.02.2012 

ÎN URMA CONSULTARILOR CU MEMBRII DIN CONSILIUL NATIONAL CÂT SI CU CEI DIN ALTE FILIALE, CARE AU AVUT LOC CA URMARE A SITUATIEI BLOCARII CONTURILOR BANCARE, S-A CONVENIT ACHITAREA SUMEI RECLAMATE DE ADMINISTRATIA FISCALA, PENTRU A EVITA NEPLACERILE CARE AR FI DECURS ÎN URMA ACESTEI SITUATII CA ATARE, CU REPERCURSIUNI ASUPRA ACTIVITATILOR TUTUROR FILIALELOR. CA URMARE S-A ACHITAT PE 28.02.2012, CATRE ADMINISTRATIA FISCALA SUMA ÎN CAUZA, OBTINÂNDU-SE TOTODATA CERTIFICATUL DE STINGERE A DATORIILOR CÂT SI DISPOZITIILE DE DEBLOCARE A CONTURILOR CATRE BANCILE UNDE ASOCIATIA ARE CONTURI DESCHISE, URMÂND CA APOI SA SE FACA DEMERSURILE LEGALE PENTRU RECUPERAREA SUMELOR ÎN CAUZA. DISPOZITIILE INTRA ÎN VIGUARE DE AZI 29.02.2012. MENTIONAM CA ACESTEA AU FOST DUSE PERSONAL LA SEDIILE CENTRALE ALE BÂNCILOR ÎN CAUZA.

ANEXAM PENTRU CONFORMITATE COPIILE DOCUMENTELOR PREDATE LA REGISTRATURA FIECAREI BANCI ÎN PARTE CU DOVADA DE PRIMIRE.(click pe imagine pentru marire !)

*ANUNT ÎN ATENTIA FILIALELOR ACPBB*
 

COMUNICATUL NR.1 AL CN-ACPBB (ÎN ATENTIA FILIALELOR ACPBB) ÎN LEGATURA CU ORDINELE DE BLOCARE A CONTURILOR ASOCIATIEI ! - 24.02.2012


SESIZAT DE CATRE COLEGUL IONEL RUSEI DE LA FILIALA ACPBB-BACAU CA EXISTA UN ORDIN DE BLOCARE-RETINERE PE CONTUL FILALEI EMISA DE ADMINISTRATIA FINANCIARA A SECTORULUI 5-BUCURESTI SUBSEMNATUL,PRESEDINTE AL CN-ACPBB M-AM DEPLASAT LA SEDIUL AF-SCTOR V-BUCURESTI PENTRU A AFLA CARE ESTE SITUATIA CE AR MOTIVA DECIZIA (ordin al Ministerului de Finante)DE POPRIRE.
FUNCTIONARA IMI EXPLICA;S-A LUAT ACEASTA DECIZIE DIN CAUZA EXISTENTEI UNEI AMENZI IN VALOARE DE 400 LEI PENTRU ÎNTÎRZIEREA CU 5 ZILE A DEPUNERII DOSARULUI FISCAL.ÎN PLUS LA CAPITOLUL TAXE SI IMPOZITE EXISTA O RSTANTA ÎN VALOARE DE 585LEI.AMBELE SUNT ÎN SARCINA ACPBB-BUCURESTI DIN ANUL 2009.
AM REPLICAT-DACA DATORIA ESTE A FILIALEI-BUCURESTI DE CE SUN TAXATE CONTURILE FILIALELOR DIN TARA?
RASPUNS-NU CUNOSC MECANISMUL.
AM CERUT EXPLCATII DESPRE DATORIILE INCRIMINATE SI CONSULTÎND CALCULATORUL FUNCTIONARA OBSERVA CA DESI PLATITA AMENDA ÎN ACEEASI ZI CÎND A FOST EMISA AF NU A OPERAT ÎN EVIDENTE, DAR LUCRURILE SE VOR ÎNDREPTA CU O REVENIRE CATRE BANCI CA DATORIA NU MAI ESTE DE 1187 LEI CI DOAR DE 785 LEI COMPUSA DIN RESTANTA LA TAXE SI IMPOZITE+ DOBÎNZILE AFERENTE.
CONSULTÎND DOSARUL CONTABIL PE 2009 DEPUS LA AF OBSERV CA SI SUMA DE 585 DE LEI A FOST PLA-TITA CU ORDIN DE PLATA PRIN BCR-LIPSCANI IAR DOVADA A FOST TRIMISA PRIN POSTA CU CONFIRMARE DE PRIMIRE CATRE ONORATA AF.
CU TOATE ACESTEA IN EVIDENTELE AF-SECTOR 5 ACPBB-BUCURESTI ESTE ÎNCA DATOARE CU 785 LEI.
LA ACEASTA ORA CN-ACPBB NU DISPUNE DE ACEASTA SUMA PENTRU STINGEREA DATORIEI DIN EVIDENTA FISCULUI, LUCRU CE ÎMPIEDICA OBTINEREA UNUI CERTIFICAT DE DATORII ZERO SI RETRAGERE ORDINULUI DE "VANDALIZARE"(ordinul ministerului de finante) A CONTURILOR FILIALELOR.
LA SEDIUL BANCII BCR-LIPSCANI UNDE AM SOLICITAT UN EXTRAS DE CONT DIN ANUL 2009 PENTRU A MA CONVINGE CA PLATA DATORIEI A FOST EFECTUATA SI CA EXISTA ÎN EVIDENTA BANCII AFLU CA DEJA FILIALA BUZAU A FOST DEJA JECMANITA DE 300 DE LEI.


ATASEZ ACESTUI COMUNICAT FOTOCOPIILE DOCUMENTELOR
PRESEDINTE
MARIAN CLENCIU

click pe imagine pentru marire !


 

 

ANUNŢ - 16 FEBRUARIE 2012

Omagiu Grigore Vieru

În ziua de 14 Februarie 2012 a avut loc la Vatra Dornei, Manifestarea Omagiala

"Grigore Vieru ...o lacrima a fiintei româneşti"

Referinte despre manifestare:

prezentare eveniment - pagina Evenimente ACPBB

articol despre eveniment - pe Blogul Consiliului National

 

COMUNICAT DE PRESA - 16 FEBRUARIE 2012

Consiliul National al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina
a luat act de raspunsul oficial din partea Parlamentului României (16.02.2012) fata de problema ridicata de Asociatie în legatura cu "drepturile stramutatilor etnici din Basarabia si Bucovina "

ROMANIA
Parlamentul României
Camera Deputatilor
Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal


Catre Asociatia Pro Basarabia si Bucovina,
Având in vedere problemele deosebit de importante pe care le mentionati in scrisoarea dumneavoastra, m-am adresat Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale cu o interpelare in care am reluat problemele ridicate de dumneavoastra.
Va atasez raspunsul primit si va asigur ca am sa incerc sa relansez o dezbatere pe aceasta tema, bineinteles cu ajutorul asociatiei din care faceti parte.
Cu stima,
MARIANA CAMPEANU

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
CABINET MINISTRU
Nr. 1973/SB/15.12.2011
Stimate domnule ministru,
Va transmitem, alaturat, raspunsul formulat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale la întrebarea adresata ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, de doamna deputat Mariana Campeanu, referitoare la "drepturile stramutatilor etnici din Basarabia si Bucovina " (8015A/DRP/2011).
Cu stima,
Sulfina BARBU
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Domnului Valentin ILIESCU Departamentul pentru relatia cu Parlamentul Guvernul României

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
RASPUNS
la întrebarea adresata ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, de doamna deputat Mariana Câmpeanu, referitoare la "drepturile stramutarilor etnici din Basarabia si Bucovina", va comunicam urmatoarele:
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nu a fost initiatorul Decretului-lege nr. 118/1990, a Legii nr. 189/2000 sau a Legii nr. 232/2006, acestea fiind initiative parlamentare, sustinute de asociatiile respective care au stabilit în mod concret atât categoria de beneficiari cât si drepturile acestora, cuprinse în textul legilor sus-amintite.
Totodata, mentionam ca la adoptarea Legii nr. 232/2006 de modificare a Decretului-lege nr. 118/1990 parlamentarii care au initiat proiectul au motivat majorarea indemnizatiilor pe considerentul ca aceasta lege are ca subiecti persoane persecutate, din motive politice de dictatura instaurata cu începere de la 6 martie 1945 ca urmare a unor actiuni sau inactiuni caracterizate de politica penala a vechiului regim ca fiind contrarevolutionare, ceea ce a determinat în majoritatea cazurilor efectuarea unor cercetari penale de catre organele speciale ale securitatii, judecarea cazurilor de catre instantele militare si executarea pedepselor în penitenciare pentru detinuti politici. Aceasta presupunea ca fapta persoanei, indiferent de forma în care s-ar fi manifestat, trebuia sa fi creat o stare de pericol pentru siguranta regimului dictatorial si fata de valorile ocrotite de acest regim si sa fi existat o legatura de cauzalitate între faptele savârsite si eventualele motive de persecutie politica, sub toate aspectele prevazute în decret.
Pentru anul bugetar în curs institutia noastra nu are alocate sume din bugetul de stat pentru majorarea indemnizatiilor sociale necontributive. Ca urmare Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nu poate initia un act normativ de majorare a acestor indemnizatii daca nu exista resurse financiare alocate în acest sens.
In conformitate cu prevederile art. 122 din Legea nr. 263/2010, pensionarii sistemului public pot beneficia de tratament balnear gratuit sau cu suportarea de catre beneficiar a unei contributii banesti, durata tratamentului fiind de 12 - 18 zile.
Pentru anul 2011, în unitatile de tratament balnear, proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), este asigurat un numar de 53.499 de locuri la tratament balnear, repartizate pe 17 serii cu durata de 18 zile, asa cum prevede art.3 din Hotarârea Guvernului nr. 83/2011 privind acordarea prestatiilor sub forma biletelor de odihna si tratament balnear pentru anul 2011, prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice.
Criteriile pe baza carora se acorda bilete pentru tratament balnear se aproba anual, prin ordin al conducatorului CNPP. Distribuirea biletelor de tratament se face de catre CNPP prin casele teritoriale de pensii.
Cu deosebita consideratie,
Sulfina BARBU
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ANEXAM - Documentele în original:

Raspuns Parlamentul Romaniei Raspuns Parlamentul Romaniei Raspuns Parlament Raspuns Parlamentul Romaniei
*click pe imagine pentru marire


 

COMUNICAT 29 IANUARIE 2012
A ÎNCETAT DIN VIATA MARELE PATRIOT NICOLAE GALAN COLONEL (R)

FRATI ROMANI , ANUNTAM CU PROFUNDA DURERE SI ETERNE REGRETE FAPTUL CA A ÎNCETAT DIN VIATA ONORABILUL DOMN COLONEL (R ) M.Ap.N NICOLAE GALAN, PRESEDINTELE DE MAI BINE DE DOUA DECENII A ASOCIATIEI CULTURALE " BUCOVINA " SI UN NEOBOSIT PROMOTOR AL REUNIFICARII ROMANIEI , UN SPIRIT VIU SI ÎNALT , UN MILITAR ADEVARAT SI UN EXEMPLU PENTRU NOI TOTI .

Pe parcursul vietii sale a fost însufletit mereu de crezul sau sfânt:"lupta pentru
o Bucovina care nu trebuie uitata”, reusind sa mentina o parte din “suflul bucovinean” în inima României, prin organizarea de diferite conferinte, simpozioane si serate literare împreuna cu studentii bucovineni care-si fac studiile la Bucuresti, exprimand prin aceasta o simpatie aparte fata de bucovineni, de Cernautiul lui Eminescu si de aceste locuri mioritice de la poalele ?arpatilor.

Niolae Galan

DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-L ODIHNEASCA ÎN PACE !

INHUMAREA A AVUT LOC MARTI 31 IAN.2012 LA CIMITIRUL "REÎNVIEREA"
din Bucuresti (zona Bucur Obor, sector 2).

Consiliul National al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina - 29 ian.2012

- - - - - - - -
Un mare patriot român bucovinean, militant neobosit pentru cauza Basarabiei, a Nordulu Bucovinei si a tinutului Herta.
Imediat dupa rasturnarea regimului totalitar a fost în primele rânduri ale activitatilor pentru reactivarea SOCIETATII PENTRU LITERATURA SI CULTURA ROMÂNA ÎN BUCOVINA.
S-a implicat si s-a consacrat activitatilor întru mentinerea problemelor Basarabiei, a Nordului Bucovinei si a Hertei în atentia societatii românesti.
A activat energic în cadrul Societatii pentru Literatura si Cultura Româna în Bucovina. A fost presedinte al Filialei Bucuresti a acestei Societati.
Am avut în persoana lui un aprig si devotat camarad de lupta. Între anii 1994-1996 a fost simultan si secretar general a Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina.
A fost un sustinator si promotor fervent al ideii de unuficare a activitatilor organizatiilor basarabenilor, bucovinenilor si hertenilor. Toate actiunile organizate de acest luptator au fost sub egida unitatii si colaborarii.
A tinut în permanenta legaturi vii cu românii din Nordul Bucovinei. I-a sprijinit moral si material în toate activitatile lor.
Si-a legat pentru totdeauna numele de cauza luptei pentru REÎNTREGIREA NEAMULUI SI A TERITORIULUI NATIONAL.
Dumnezeu sa-l odihneasca în pace!

V.Graur

 

COMUNICAT DE PRESA VINERI - 13 IANUARIE 2012

LA SEDIUL CONSILIULUI NATIONAL AL ASOCIATIEI CULTURALE PRO BASARABIA SI BUCOVINA, DIN STRADA BLANARI, A AVUT LOC FESTIVITATEA DE SARBATORIRE A 22 DE ANI DE ACTIVITATE, 11 IANUARIE 1990-11 IANUARIE 2012, CU ACEASTA OCAZIE A FOST LANSAT OFICIAL SITE-ULUI CONSILIULUI NATIONAL WWW.PROBASARABIASIBUCOVINA.RO - CONDUCEREA ASOCIATIEI TRANSMITE SALUTUL SAU CALD SI INIMOS CATRE TOTI CEI CE GÂNDESC SI SIMT ROMÂNESTE, CATRE TOTI MEMBRII SI COLABORATORII, PERSOANE FIZICE , JURIDICE SI ALTE ASOCIATII SI ORGANE DE CULTURA SI NU NUMAI, CARE AU CONTRIBUIT LA REALIZARILE SI CONCRETIZAREA IDEALURILOR CARE NE ANIMA. AU FOST INVITATI SA IA PARTE MEMBRII ASOCIATIEI, OAMENI DE CULTURA SI PRESA.

Biroul de presa al ACPBB

VINERI 13 IANUARIE 2012,

 

ANUNT - INVITATIE 12 IANUARIE 2012

Manifestarile vor avea loc la 15 ianuarie 2012, ora 10.00,
în sediul Societatii “Mihai Eminescu” (or. Cernauti, Piata Centrala, 9 ).
Participantii si toti doritorii sunt invitati la depunerile de flori la bustul din curtea casei lui Aron Pumnul si monumentul Luceafarului din centrul orasului Cernauti, ce vor avea loc în aceeasi zi, orele 09.00 -09.30.
Conducerea Societatii „Mihai Eminescu”

 

Din Programul manifestarilor:

1.Scurte consideratii asupra motivului drumului în poezia eminesciana - prof. Paraschiva Abutnaritei, presedinta Filialei "Arboroasa" Vatra Dornei , a Asociatiei Culturale "Pro Basarabia si Bucovina";
2. Expozitie de fotografie aeriana "Un Icar al Bucovinei", apartinând artistului fotograf Stefan Petrescu;
3. Expozitie de acuarela "Anotimpuri eminesciene" - artistul Ioan Bodnar (Suceava)
4. Medalistica eminesciana "Chipul poetului" - profesor Dan Lohanel (Suceava)

5. Momente muzical-artistice


 

ANUNT (FELICITARE) 24 DECEMBRIE 2011


 

COMUNICAT 12 DECEMBRIE 2012
S-A STINS DIN VIATA UN MARE PATRIOT ROMÂN...

Poeta, publicista ?i militanta pentru reunirea Basarabiei cu România, Scriitoarea Leonida Lari , s-a stins din viata în noaptea de sâmbata spre duminica (10-11 dec.), în locuinta ei din Chisinau la vârsta de 62 de ani. Leonida Lari,  cea care a adus grafia latina în Republica Moldova are parte de funeralii na?ionale ?i î?i va dormi somnul de veci la Cimitirul Central din Chisinau, alaturi de alte personalita?i ca Grigore Vieru sau Mihai Dolgan.

Leonida Lari era membra a Uniunii Scriitorilor din Romania - Asociatia Scriitorilor Bucuresti si a fost distinsa de Academia Romana cu premiul pentru poezie "Mihai Eminescu".

„Leonida Lari a avut barba?ia de a taia ca o sabie în minciuna ?i ipocrizie" Vladimir Be?leaga
„Leonida Lari este un poet care trebuie recitit. S-a stins prematur" Maria Sleahtitchi
„Leonida Lari, o Ioana D'Arc a Basarabiei" Arcadie Suceveanu
„Am pierdut una dintre cele mai mari poete de limba româna" Nicolae Dabija

O MARE PIERDERE PNTRU ROMANISM. DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA.
ASOCIATIA CULTURALA PRO BASARABIA SI BUCOVINA(ACPBB) A PIERDUT UN COLABORATOR, UN MILTANT, UN PRIETEN, UN MARE PATRIOT.

Consiliul National ACPBB
12 Dec.2011


"Ei, cei mai puri, au fost cei mai blamati,
Ei, cei raniti, cantat-au chiar si rana,
Ah, de-am sa mor, va rog sa ma-ngropati
Sub un stejar, din dor, la Capriana
." - Leonida Lari

 

ANUNT 10 - 11 decembrie 2011
ZILELE CULTURII TRADITIONALE ROMÂNESTI la Cernau?i,

 

ZILELE CULTURII TRADITIONALE ROMÂNESTI la Cernau?i, 10 - 11 decembrie 2011

Dragi compatrioti!

Cu prilejul Zilei Nationale a României, Centrul Bucovinean de Arta pentru conservarea si promovarea culturii traditionale românesti Cernauti în parteneriat cu Centrul cultural Bucovina, Suceava si Liga tineretului român „Junimea” Cernauti, cu sprijinul Ministerului pentru cultura al Ucrainei si Administratia Regionala de Stat Cernauti, organizeaza la Cernauti, în perioada 10 - 11 decembrie 2011

ZILELE CULTURII TRADITIONALE ROMÂNESTI.

» continua ...

 

MESAJ DE 1 DECEMBRIE 2011

Frati români ! 1 decembrie trebuie sa fie o zi de calda comuniune.  Este ziua in care acum 93 de ani cerul romanilor a fost senin si deosebit de albastru, ocrotitor,vesel, eroic si maret. Dupa jertifirea a sute de mi de ostasi pe campurile de batalie, romanii si-au dat mana peste Carpati ca niste uriasi din basme, cuprinsi de febra regasirii fratesti si de avântul eliberarii de sub jugul strain. Sa nu uitam nici când sacrificiul celor ce s-au jertfit si sa-i cistim si sa ne bucuram deopotriva în aceasta Sfânta zi a Neamului Românesc!

LA MULTI ANI ROMÂNI !

LA MULTI ANI ROMÂNIA !

Va ureaza:

CONSILIUL NATIONAL
AL ASOCIATIEI CULTURALE PRO BASARABIA SI BUCOVINA

30 Noiembrie 2011

 

ANUNT - INVITATIE 22 OCTOBRIE 2012
SIMPOZIONUL "CONTINUITATEA NEAMULUI ROMÂNESC ÎN TRANSNISTRIA"

invitatie Transnistria

Invitatia se poate downloada si tiparii -

 

ANUNT 12 OCTOMBRIE 2011
Ion Diaconescu

La 11 octombrie 2011, Ion DIACONESCU, presedinte de onoare al PNTCD,
stâlp al democratiei în România actuala, a parasit aceasta lume urcînd la Domnul.
Prin plecarea lui societatea româneasca a pierdut un luptator, un martir, un bun român. A trecut în vesnicie lasîndu-ne idealurile sale pentru o
Românie democrata, prospera,europeana.

Un gând pios,si vesnica recunostinta celui care prin generozitate,
împreuna cu Corneliu Coposu, au îngaduit în sediul PNTCD constituirea
ASOCIATIEI CULTURALE PRO BASARABIA SI BUCOVINA (ACPBB)
la 11 ianuarie 1990.

CONSILIUL NATIONAL-ACPBB

12 Octombrie 2011

ANUNT 25 AUGUST 2011ASOCIATIA CULTURALA

 PRO BASARABIA SI BUCOVINA

CONSILIUL NATIONAL

(ACPBB-CN)

INVITA PE TOTI CEI CE SIMT

ROMÂNESTE LA

INAUGURAREA CRUCII

MÂNTUIRII NEAMULUI ROMANESC.

EVENIMENTUL VA AVEA LOC PE

DEALUL NISPORENI DIN

APROPIEREA LOCALITATII CU

ACELASI NUME DIN R.MOLDOVA

DUMINICA 28.08.2011

ORA 16.

Marian Clenciu
Presedinte al CN-ACPBB

 

25 august 2011

 

ANUNT


 

 

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

 

Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

 
   

Parteneri

DRP

UNIBUC

Hurmuzachi

Institutul Limbii Romane

convergente europene

Romania Breaking News

Centru Bucovinean de Arta

Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
    » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !