Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

EVENIMENT

RIDICAREA CRUCII "MÂNTUIREA NEAMULUI ROMÂNESC" LA NISPORENI, Rep.MOLDOVA

Postat: 11 august 2011

ÎNAINTE DE EVENIMENT

Asociatia Pro Basarabia si Bucovina, filiala Onesti si-a propus un proiect important, ce va dainui peste veacuri: ridicarea unui monument religios pe care l-am intitulat Crucea Mantuirii Neamului Romanesc, similar celui de pe dealul Perchiu din Onesti.

Monumentul va fi instalat pe dealul ce strajuieste orasul Nisiporeni - cea mai inalta cota din Republica Moldova.

“Crucea Mântuirii Neamului Românesc” este o constructie de metal, cu o înaltime de 35 de metri, dotata cu instalatie electrica, realizata dupa modelul crucilor de la Putna si de pe dealul Perchiu din Onesti. .Lucrarea reprezinta primul monument din Republica Moldova dedicat unita?ii românilor si va fi ridicata pe cea mai înalta culme de pe malul drept al Prutului, în apropiere de Nisporeni (316 metri)

 

 

 


Aflat în vecinatatea Cimitirului Eroilor Români si a Manastirii Varzaresti, complexul care va putea fi vazut pe o raza de câteva zeci de kilometri va constitui un loc de pelerinaj, de omagiu si de ruga pentru mântuirea poporului român.

___________________________________

 

RELATAREA EVENIMENTULUI:
preluat de pe : .basarabia-bucovina.ro
FILIALA ONESTI A ACPBB "Pantelimon Halipa"

 

Golgota neamului românesc se afla la Nisporeni
POSTAT: 1 sep.2011

Pe 28 august, anul mântuirii 2011, pe Dealul Zghihara ce strajuieste, de la cei 316 metri ai sai, orasul Nisporeni, a fost înaltata “Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, realizata dupa modelul celor de la Putna si de pe Dealul Perchiu din Onesti. Rod al jertfei românilor de pe ambele maluri ale Prutului, aceasta cruce este ridicata pe un loc în care, în vremuri de restriste, povestesc localnicii, se aprindeau ruguri de lumina pentru a atentiona poporul de pericol.


Parca toate rugurile înaltate în sute de ani de necontenite primejdii, sfintite fiind de rugile ridicate spre Domnul în ziua de 28 august, s-au concentrat într-un singur rug de lumina ce va brazda de acum vazduhul: vertical – jertfa de lumina catre Hristos cel Rastignit si Înviat, dar si orizontal – unind macar privirile românilor de pe ambele maluri ale Prutului într-o singura inima. Granita dintre România si Basarabia este astfel desfiintata, deocamdata, pe întreaga durata a noptii, de lumina crucii de la Nisporeni. Ea ne hraneste speranta ca nu sunt departe zorii unei zile în care neamul românesc va rupe pecetile puse de groparii ideii de unitate nationala.
Crucea poate fi zarita, noaptea, pe o raza de 100 km

Când vorbim de “Crucea Mântuirii Neamului Românesc” vorbim de fapt despre un complex ce cuprinde, pe lânga crucea propriu-zisa, de 35 de metri, pe care sunt instalate leduri puternice ce o face vizibila, noaptea, pe o raza de 100 km pe ambele maluri ale Prutului, si o capela cu hramul Tuturor Sfintilor Români, precum si o clopotnita de dimensiuni mai mici. Crucea se afla, deloc întâmplator, situata în apropierea Cimitirului Eroilor Români cazuti în al Doilea Razboi Mondial, nu departe de Manastirea Varzaresti. Vazut ca un loc de pelerinaj, de omagiu si de ruga pentru mântuirea poporului român, evenimentul sfintirii acestui loc a beneficiat de prezenta unor numeroase personalitati. Sfintirea crucii a fost savârsita de Înalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si de Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor, ca delegati ai Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, care au fost întâmpinati de Înalt Preasfintitul Petru, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, si de un impunator sobor de preoti si diaconi. La slujba de sfintire au fost prezenti si demnitari precum Mihai Ghimpu, ex-presedintele interimar al Republicii Moldova, Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, Dorin Chirtoaca, primarul municipiului Chisinau, si Ion Ungureanu, ministru al culturii si cultelor în primul guvern al Republicii Moldova.

Moldova – “o sfânta constiinta de neam”

Imediat dupa slujba de sfintire a Crucii Mântuirii Neamului Românesc, Mitropolitul Teofan a citit mesajul Patriarhului Daniel, prezentat integral în editia de luni a “Ziarului Lumina”, din care redam câteva fragmente: “Nici o alta Biserica nu se refera, în viata sa liturgica sacramentala, mai mult decât Ortodoxia, la puterea Sfintei si de Viata Facatoarei Cruci si nu foloseste mai mult decât ea simbolul sau semnul Crucii, pentru ca Sfânta Cruce este semnul iubirii lui Hristos mai tare decât pacatul si moartea. Ea este “puterea lui Dumnezeu” (I Corinteni 1, 18). Prin smerenia Crucii, Hristos a biruit mândria si rautatea demonilor (cf. Coloseni 2, 15). În Cruce sunt ascunse lumina si bucuria Învierii. De aceea, în fiecare duminica se cânta la Utrenie: “Iata, prin Cruce a venit bucurie la toata lumea”. (…) În istoria sa plina de razboaie de aparare si retrageri în munti sau sub pamânt, Moldova devine, din timp în timp, rastignire, dar pentru ca nu se desparte de Hristos Cel Rastignit si Înviat ramâne peste vremuri înviere si “poarta a crestinatatii” – cum o numea în 1475 Sfântul Voievod Stefan cel Mare, dupa biruinta de la Vaslui împotriva Imperiului Otoman. Pamânt bogat si popor darnic, Moldova, desi devenea din timp în timp loc de navala sau pripasire pentru neamuri multe, dainuie totusi peste vremuri ca o sfânta constiinta de neam de aceeasi fiinta cu românii din celelalte provincii, pe care nici muntele, nici râul, nici moartea si nici raul nu-i pot desparte definitiv. Prin dreapta credinta în Dumnezeu, izvorul vietii, al dreptatii si al adevarului, Biserica Ortodoxa Româna a contribuit cel mai mult la formarea unei culturi a comuniunii de cuget si simtire a întregii “semintii românesti”, pe care au promovat­o constant cronicarii si mitropolitii Moldovei în scrierile lor. (…) Ne rugam Preasfintei Treimi sa binecuvânteze aceasta frumoasa lucrare numita “Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, realizata din donatia familiei Dohotaru din Onesti, România, precum si din fonduri colectate de postul de radio “Vocea Basarabiei”. Felicitam cu acest prilej pe Înalt Preasfintitul Parinte Mitropolit Petru al Basarabiei, pe fondatorii si ascultatorii postului de radio “Vocea Basarabiei”, pe membrii Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, pe membrii Asociatiei Pro-Basarabia si Bucovina, precum si pe toti clericii si credinciosii mireni prezenti la acest eveniment sfânt si solemn de spiritualitate si demnitate crestina si româneasca”.

“România este înca rastignita”

Înalt Preasfintitul Parinte Teofan a transmis apoi celor prezenti si “un gând de bine din Mitropolia Moldovei si Bucovinei”: “Îl rugam pe Dumnezeu ca tot mai multi fii din neamul românesc de aici si de pretutindeni sa se aseze sub umbra Crucii, sa se înradacineze puternic în pamântul care adaposteste sângele martirilor cazuti de-a lungul veacurilor. Aceasta cruce care se înalta azi spre cer aduce cu sine un îndemn, acela ca inima, cugetul si sufletul spre cer sa fie ridicate. Bratele lui Hristos de pe aceasta cruce îi asteapta pe români sa îi strânga la pieptul Sau. Într-un dor si o dainuire, românii sa se regaseasca la umbra Crucii în aceeasi tara si sub egida aceluiasi neam. Dumnezeu sa binecuvânteze pe toti cei de fata si sa le dea putere sa înalte cât mai multe si cât mai înalte cruci. România este înca rastignita si asteapta clipa de înviere care va fi atunci când Dumnezeu va rândui”.Preasfintitul Episcop Corneliu a evocat, de asemenea, bucuria de a se afla împreuna cu fratii de peste Prut într-un moment de emotionanta traire crestina, dar si de simtire româneasca. IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a multumit Preafericitului Parinte Daniel pentru mesajul adresat, dar si ierarhilor prezenti la slujba de sfintire: “Îl rugam pe Bunul Dumnezeu ca sa trimita harul si binecuvântarea Sa asupra poporului român de pretutindeni, nu doar asupra celor din Basarabia. Va multumim ca ati venit astazi, stiind ca ati facut un drum lung pâna aici. Dar a fi împreuna cu fratii este întotdeauna o bucurie”.

“Monumentul acesta reprezinta un gest de recunostinta pentru mortii nostri”

Slujba de sfintire a fost urmata de expunerea discursurilor ctitorilor monumentului, precum si de un concert de muzica folclorica si patriotica, iar la ora 20:00 a avut loc aprinderea solemna a crucii. Sute si sute de români de toate vârstele au urcat dealul pentru a fi prezenti la inaugurarea primului monument din Republica Moldova dedicat unitatii românilor. Din pricina vegetatiei de pe Dealul Zghihara, era practic imposibil sa faci o statistica precisa care sa-i cuprinda pe toti cei de fata. Parea ca au reînviat vremurile în care, fugind din calea prigonitorilor, românii îsi purtau crucea bajeniei prin paduri, cu nadejdea ca nici o furtuna nu-i poate dezradacina din pamântul în care si-au îngropat stramosii. Pe masura ce strabateam spatiul dimprejurul complexului ce fusese sfintit, noi si noi grupuri se iveau de dupa streasina unor copaci, întarindu-ne în gândul ca este inepuizabil numarul fiilor Basarabiei dornici sa-si pecetluiasca dragostea de tara cu acelasi tricolor si cu aceeasi stema ca a tuturor românilor. Din România, ctitorii principali ai complexului, Ghita si Maria Dohotaru din Onesti (judetul Bacau), nu si-au ascuns emotiile în fata celor prezenti. “Familia mea a edificat aceasta cruce ca o ofranda închinata tuturor celor care în neamul românesc au zidit sufleteste pe toti cei care cred în puterea ei cea sfânta, atotbiruitoare. Pentru mine personal si pentru toti cei care ma însotesc aici este o mare onoare si un prilej de înaltare sufleteasca sa participam la asemenea ceremonie emotionanta. Unitatea noastra spirituala si nationala, plina de speranta si încredere în viitor, sta sub semnul înaltator al Sfintei Cruci” a mentionat, în discursul sau, Maria Dohotaru.Prezent a fost si Constantin Rusanovschi, de origine basarabean, presedintele Societatii Culturale Pro-Basarabia si Bucovina, filiala Onesti, cel care a venit cu initiativa ridicarii acestui monument la Nisporeni: “Monumentul acesta reprezinta un gest de recunostinta pentru mortii nostri, care au cazut pe fronturile din est, pentru cei exterminati în pustiile siberiene, pentru cei care la 27 martie 1918 au înfaptuit unirea, pentru toti cei care au iubit si iubesc românismul, dar si un simbol care are menirea sa educe societatea în spiritul respectului fata de neamul nostru”.

Crucea de la Nisporeni si Coloana Infinitului

Pentru a permanentiza evenimentul de duminica trecuta si pentru a-i prelungi ecourile în anii ce urmeaza, s-a lansat si ideea organizarii unui pelerinaj pe jos de la monumentul lui Stefan cel Mare din orasul Nisporeni pâna la Crucea Mântuirii Neamului Românesc, în fiecare Saptamâna a Patimilor. Iar pentru ca rugaciunile ridicate catre Dumnezeu în acest loc sa nu înceteze nici în celelalte zile ale anului, s-a mai exprimat dorinta de a ridica un schit chiar lânga acest complex monumental. Si, la final, pentru a marca în mod simbolic faptul ca exista un singur neam si nu poate fi decât o singura tara, la picioarele crucii de lânga Nisporeni a fost depus pamânt adus de la complexul monumental “Constantin Brâncusi” de la Târgu Jiu (judetul Olt), totodata luându-se pamânt basarabean pentru a fi depus în apropiere de Coloana Infinitului.Pe 28 august, anul mântuirii 2011, pe Dealul Zghihara ce strajuieste orasul Nisporeni s-a mai ridicat o flacara, precum sutele de focuri tipând a primejdie în noapte, în secole de urgie. Iluminând geometria celor doua brate, despartite si unite în acelasi timp, aceasta flacara cruciforma ne aduce aminte ca, fara de Hristos, suntem în mare primejdie. Dar lumina ei, biruind puterea noptii, ne mai aduce aminte si ca nu e nevoie decât sa îndraznim si, cu El, vom birui si lumea, si dezbinarea. Golgota de la Nisporeni poarta numele Zghihara. Daca urci pâna acolo, întelegi ca a fi român ortodox nu a tinut niciodata de cetatenie sau de un pasaport. E ceva care se traieste, nu se explica.

Cel mai mic donator are 7 ani

“Ceea ce se întâmpla aici e o adevarata poveste”, a declarat pentru “Ziarul Lumina” Maria Bulat-Saharneanu de la Radio “Vocea Basarabiei”. “Pe 27 martie anul trecut am fost invitati de Societatea Culturala Pro-Basarabia si Bucovina la evenimentele culturale organizate în Onesti. Atunci am vazut crucea de pe Dealul Perchiu, si am spus: “Ce frumos ar fi sa avem si noi o astfel de cruce pe dealul din Nisporeni”. Si poate ca momentul în care ne-am expus aceasta dorinta a fost o lucrare a Celui de Sus. Dumnezeu ne-a scos-o în cale pe Maria Dohotaru, directoarea Editurii “Magic-Print” din Onesti, care este ctitorul numarul unu. Imediat dupa ce a aflat despre ce era vorba, ea a luat decizia de a sponsoriza aceasta cruce.”Nu a durat mult pâna a fost executata crucea, iar angajatii de la radio au început a colecta, paralel, bani pentru instalarea ei. “Initial era vorba doar de o cruce, dar mai târziu am decis sa ridicam si o capela, careia i-a fost adaugata si o mica clopotnita. Banii necesari i-am colectat prin intermediul radio-donurilor, patru la numar, în cadrul carora radioascultatorii puteau dona pe masura posibilitatilor lor. Ne-am bucurat ca am primit donatii si de la românii de peste Prut, dar si de peste hotare. Putem spune, vazând ce s-a facut, ca astazi noi traim un miracol românesc”, ne-a mai declarat Maria Bulat-Saharneanu. Un miracol la care au contribuit cu rugaciunea sau cu jertfa materiala români de toate vârstele, cel mai mic donator fiind un baiat de 7 ani care a tinut sa doneze din buzunarul sau 50 de bani. (Sursa “Lumina”)

___________________________________________________________________________________

 

Referinte media despre eveniment:

expresul.com: "Proiectul Crucea Mântuirii Neamului Românesc a intrat în etapa finala"
O semeata Cruce, de 35 de metri se înalta acum de-asupra Nisporenilor...
citeste mai departe

basarabeni.ro: "Crucea Mântuirii Neamului Românesc se va inalta la Nisporeni, in Basarabia"
Un gând bun devine realitate gratie oamenilor de bine de pe un mal si de pe altul al Prutului...
citeste mai departe

ziaruldegarda.ro: "Se sfinteste Crucea mântuirii neamului românesc"
Crucea mântuirii neamului românesc” realizata la Onesti, la initiativa Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina si cu sprijinul financiar al oamenilor...
citeste mai departe

hotnews.md: "Crucea Mântuirii Neamului Românesc"
Cu gândul la cele mai sacre idealuri crestine si patriotice ale poporului nostru, postul de Radio Vocea Basarabiei si Asociatia Culturala Pro-Basarabia si Bucovina, filiala Onesti...
citeste mai departe

timpul.md: "Crucea Mântuirii de la Nisporeni va fi înaltata în iulie"
Inaugurarea complexului arhitectonic „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” de la Nisporeni, care va include o cruce metalica cu înaltimea de aproape 30 de metri...
citeste mai departe

infoprut.ro : "La 28 august va fi inaugurata Crucea Mântuirii Neamului Românesc"
Crucea Mântuirii Neamului Românesc” va fi inaugurata oficial de ziua Sfintei Marii, la 28 august, informeaza Vocea Basarabiei. ...
citeste mai departe

jurnal de chisinau / ziar.jurnal.md: "Donati pentru Crucea Mantuirii Neamului Romanesc"
Radio Vocea Basarabiei desfasoara în zilele de joi, 23 iunie, si vineri, 24 iunie 2011, în orasul Chisinau, în centrele raionale Nisporeni...
citeste mai departe

Finalizarea constructiei
foto: radio vocea basarabiei

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

 •  

  Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

   
     

  Parteneri

  DRP

  UNIBUC

  Hurmuzachi

  Institutul Limbii Romane

  convergente europene

  Romania Breaking News

  Centru Bucovinean de Arta

  Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
   » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !