Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
10 Mai 1877 Independența de Stat a României
10 Mai 2014 - Pe urmele Jerfei, Eroismului și Sacrificiului Armatei Române


 

 

9 mai 1877- 9 mai 2014, 137 de ani de la câștigarea Independenței României - incursiune vizuală pe urmele eroismului armatei Române în Războiul de Independență

 

Câștigarea Independenței României a fost posibilă datorită jertfei miilor de soldați români în bătalii ca cele de la Grivița, Smârdan sau Rahova. Jertfa lor este un exemplu viu de sacrificiu pentru idealurile naționale față de care trebuie mereu să ne aducem aminte și să o cinstim de fiecare dată pentru a transmite mai departe din generații în generații, suflul exemplului de curaj, eroism, sacrificiu si dragostie de Patrie care au animat zecile de mii de soldați români din toate timpurile.

În spiritul cinstirii si omagierii eroismului soldatilor români care au consfințit cu sânge libertatea și îndependența României ca Stat, Asociația Culturala Pro Basarabia si Bucovina a răspuns invitației Asociației Stindard de a sarbatorii impreuna cu alte ONG-uri, sărbătorirea Zilei Independenței, pe campurile de bataie din Bulgaria, acolo unde ai nostri dorobanti si vanatori au platit cu viata Independenta noastră

 

Pordim: Casa-muzeu ”Regele Carol I”

În orașul Poradim a fost instalat comandamentul Armatei Române pe timpul Războiului de Independență al României. Între anii 1904-1907 a fost înființat un muzeu dedicat participării României la Războiul Ruso-Turc dintre anii 1877-1878 în clădirea în care a locuit Regele Carol I pe timpul operațiilor militare în Bulgaria precum și într-o clădire vecină, construită ulterior.

 

Patul de campanie din incaperea destinata Pricipelui Carol I

Cartea de onoare a Muzeului -
In imagine Președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina - Marian Clenciu

 

 

Grivița: Capela Mausoleu a soldaților români

În timpul războiului de Independență al României  (Războiul Româno-Ruso-Turc, 1877-1878) satul Grivița din regiunea Plevna a fost locul unde armata română a suferit cele mai mari pierderi.

În cinstea ostașilor români - „pentru vitejii soldaţi români căzuţi la Griviţa”, la inițiativa Regelui Carol I, în 1902 a fost construit mausoleul, în osuarul acestuia fiind depuse osemintele a 1300 eroi români - este considerat de mulți cel mai mare edificiu comemorativ din străinătate dedicat eroilor români.

Mausoleul are forma unei capele fiind compus din biserică și osuar (cripta) la subsol - totul este în marmură albă - unde se păstrează în sarcofage de marmură osemintele eroilor români. Pe piatra funerară și pe pereți sunt înscrise numele eroilor căzuți în luptă.

În jurul mausoleului este un parc - Parcul Prieteniei- de circa 10 ha amenajat de voluntari români în anul 1958 cu ocazia reconstrucției / renovării. Tot atunci voluntarii români au făcut și șoseaua de acces (cca 5 km).

În 1967 a fost inaugurat un mic muzeu pentru comemorarea evenimentelor din 1877, din păcate fiind închis nu am intrat - complexul este deschis de la 9 la 15 duminică și luni fiind închis, intrarea fiind gratuită. Am înțeles că obiectele expuse sunt uniforme românești originale, replicile steagurilor de război și articole care prezintă stilul de viață local din timpul acelor vremuri (1877)

 

Paraclisul-Mausoleu ”Sf. Gheorghe” Plevna

Presedintele Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina a depus o coroana de flori din partea Asociatiei

 

 

Panorama Plevna 1877

Panorama de la Plevna a fost construită in Parcul Skobelev în anul 1977 cu ocazia aniversării a 100 de ani de la eliberarea Plevnei. Construcția demarat în ianuarie 1977, fiind inaugurată în decembrie 1977.

Proiectul și designul aparține arhitecților Plamena Taceva si Ivo Petrov, iar picturile de la interior lui Nickolay Ovechkin ajutat de 13 pictori ruși și bulgari.

Clădirea are 47m înalțime, având forma unui trunchi de con susținut de patru baionete stilizate. Inelul cu baionete reprezintă blocada asupra Plevnei, celelelalte trei inele reprezentând bataliile purtate pentru eliberarea orașului (au fost 3).

Muzeul are 4 săli vizitabile: Sala introductivăPanorama,DioramaSala finală

Sala introductivă: este formată din holul de la intrare și scările de acces către panoramă. În hol este expusă tehnică militară folosită la aceea vreme, câteva tablori care evocă evenimentele petrecute la 1877 și busturile unor personalități implicate în desfășurea ostilităților (printre ele, la loc de cinste este și bustul Regelui Carol I)

Avansând în zona scărilor pe pereți sunt expuse 6 tablouri cu o dimensiune de 4x3.6 m, care reprezintă evenimente din Războiul Ruso - Turc 1877-1878 și istoria Bulgariei: Jugul Otoman,Răscoala din aprilieDemonstrație în Sankt Petersburg - susținere BulgariaArmata Rusă trecând DunăreaApărarea steagului Samara - considerat cel mai important simbol al armatei bulgare, Lupta de la Shipka.

Panorama: Sala unde este expusă piesa de rezistnță a museului are un diamentru de cca 40m. Pe perete este expusă pânza pictată care are cca 115m lungime și 15 m lătime. A fost folosită o singură bucată de pânză astfel că a fost nevoie de o singură imbinare verticală prectic invizibilă.

Panorama descrie lupta cea mai sângeroasă pentru cucerirea orașului Pleven - al treilea val. Locul imaginar unde stau turiștii este cel mai înalt deal al Plevnei, între redutele turcesti ''Kovanluck'' și ''Issa Agha''. Perspectiva oferită de pictură este de cca 8-10Km.

 

Material realizat de Dorian Theodor - Secretar C.Ex CN - ACPBB (12 Mai 2014)

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

 

Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

 
   

Parteneri

DRP

UNIBUC

Hurmuzachi

Institutul Limbii Romane

convergente europene

Romania Breaking News

Centru Bucovinean de Arta

Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
    » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !