Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
Ziua Limbii Române
săbătorită la Căușeni (R. Moldova) 31 august 2015
*Casa Limbii Române - Căușeni
*Liceul Alexei Mateevici- Căușeni
*Asociația Tiras -Tighina
 

LA CĂUȘENI DE ZIUA LIMBII ROMÂNE - 31 august 2015

Cu mult înaintea legiferării în România a Zilei Limbii Române peste Prut, românii au simțit nevoia să-și manifeste apartenența la neam și limbă și au înscris această sărbătoare în calendar. O sărbătoare nu este deplină și împlinită dacă nu se face la nivel festiv și cu invitați. Și uite așa reprezentanți ai ACPBB din filialele Constan-ța, Vatra Dornei, Piatra Neamț, Bacău și București s-au reîntâlnit la Căușeni (unii pentru a zecea oară) dând curs amabilei invitații primite din partea domnului Ostaș Valeriu, directorul Casei Limbii Române și a Consiliului Raional Căușeni. Au mai fost invitați consilierul județean Abutnăriței-Vatra Dornei,și un consilier al primăriei Sighișoara(primărie care nu a auzit încă de Ziua Limbii Române-LEGE)domnul Marin Iosif.
Din partea autorităților locale au onorat manifestarea reprezentanți ai primăriei,ai consiliului raional,ai guvernului și ministerului învățământului.

Valeriu Ostaș - directorul Casei Limbii Române și a Consiliului Raional Căușeni

Profesor de limba română, director al Casei Limbii Române din Căușeni, decorat cu Meritul Cultural în grad de Comandor, domnul Valeriu Ostaș este un veritabil ostaș al afirmării naționale, al limbii române, al valorilor naționale. Adeptul lucrului bine făcut, s-a dovedit un experimentat organizator al manifestărilor culturale și sociale. Are însă o MARE nedumerire. De ce Comisia Electorală Centrală (din România) a desființat centrul de votare din Căușeni??? Se teme cineva de românii din zonă??

La bustul lui Mateevici s-au rostit cuvinte de salut,s-a omagiat,recitat și cîntat...



...spre bucuria și satisfacția tutror celor prezenți ,a tututror celor pentru care limba română reprezintă ceva important.

Prima parte a manifestarii s-a încheiat cu depunere de flori la bustul lui Mateevici și cu invitația de a continua conform programului în sala de ședințe a Consiliului Raional .


Ținând cont că temperatura la soare a fost mai mult decât fierbinte, Sala Consiliului Raional a fost o oază plăcută și comodă pentru continuarea programului.

Am fost martorii primului congres al Asociației  Obștești - Asociația Profesorilor de  Limbă Română. Am luat cunoștință de obiectivele acestei asociații și  i-am cunoscut pe membrii fondatori. Inițiativa a fost elogiată de cei prezenți și salutată de reprezentanții conducerii administrative orășenești, raionale, republicane și ai ministerului de resort.

De remarcat că prezentatori au fost cei mai talentați copii din Căușeni care au în-cîntat participanții cu versuri și melodii prezentate intro manieră de impresionantă ținută artistică dovadă a calității pregătirii și educației lor. O surpriză plăcută a fost prezența unei delegații parlamentare condusă de deputatul Eugen Tomac, parlamentar implicat și bine cunoscut în zonă. (foto jos)
Din păcate timpul se scurge mai repede decât vrem, iar informările domnului Ion Găină poet, scriitor și custode al Muzeului Alexei Mateevici precum și a istoricului  dr.Anatol Petrencu, fost doar un sumar de probleme dar și de realizări.

După un prânz copios oferit de Consiliul Raional au urmat vizitarea Muzeului Alexei Mateevici din Căinari și vizitarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului atestată documentar din anul 1535, o superbitate căreia Roșul de Căușeni i-a adus renumele.
A doua zi, 1 septembrie, primul Clopoțel a făcut delegații martori ai începutului de an școlar. A intrat în obișnuit ca toți invitații prezenți la sărbătoarea Zile Limbii Române să participe la deschiderea anului școlar. Anul acesta am fost oaspetele Liceului Alexei Mateevici unde am asistat la o frumoasă ceremonie presărată cu recitări, cântece, dar și apeluri mobilizatoare și angajante pentru bune rezultate în viitorul an școlar. Din partea ACPBB a fost făcută o donație de carte, cărți adunate grație campaniei de colectă de carte desfășurată de ACPBB în mod frecvent și de care se bucură nu numai românii din R. Moldova ci și cei din Nordul Bucovinei.


Au mai fost vizitate și s-au purtat discuții la sediul  Asociației Tiras-Tighina, la cea mai nou și greu încercata parohie, unde parohul ne-a vorbit de proiectele de viitor. În  satul Ursoaia, sat care ”a avut războiul în curte” ne-am intreținut cu exprimarul Ștefan Trocin care a vorbit de necesitatea sprijinirii românilor și românismului în această zonă de la marginea de est  a Basarabiei și a adresat îndemnul ”nu ne uitați și nu ne ocoliți.”


Ne luăm bun rămas de la gazdele noastre și apucăm fiecare drumul spre casă cu promisiunea că vom reveni dar și că vom rămâne aceeiași ostași combatanți ai limbii române. mai ales că și acasă, românismul dă semne de oboseală și pe alocuri este în suferință .


 O propunere pentru Parlamentul României. Un stimulent/ajutor/suport material pentru toți profesorii de limbă română din afara granițelor, ar fi benefic și nu cred că ar fi o sarcină bugetară prea mare față de efectele lui, poate contravaloarea a câtorva mii de borduri.
Un semnal de alarmă. Nu este normal și nici legal ca ONG-uri din România pe banii contribuabilului să acționeze împotriva intereselor naționale.


Un gînd.”Tot ce nu are continuitate este osâdit să dispară. Continuitatea ne este  obligația de a ne cunoaște moștenirea și a înțelege viitorul. Pacea și bunăstarea sunt posibile dar pentru acestea trebuie urmat un parcurs bine conturat. Un parcurs al înțelepciunii și nu al nebuniei la care suntem martori zi de zi”-Citat aproximativ din Moshe.
O dorință.Să fim deștepți!!!.

Marian Clenciu
Președinte CN-ACPBB

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

 

Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

 
   

Parteneri

DRP

UNIBUC

Hurmuzachi

Institutul Limbii Romane

convergente europene

Romania Breaking News

Centru Bucovinean de Arta

Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
    » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !