Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
Omagiu Limbii Române și Cărții
la Vatra Donei, de Ziua Limbii Române
31 august2015
 

La Biblioteca ”G. T. Kirileanu” din Vatra Dornei
Omagiu limbii române și cărții

Un dublu eveniment cultural s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la sediul bibliotecii municipale din Vatra Dornei, în organizarea gazdelor, a Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, a Filialei ”Arboroasa” a ACPBB și a Filialei Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina.

Momentul dedicat limbii române a debutat cu sublinierea rolului limbii materne în istorie și în existența noastră, a necesității apărării acestui factor de identitate națională.

Prof. Jenica Romanică de la Liceul Teoretic ”Ion Luca” a prezentat aspecte ale dezvoltării limbii române și a situației din zilele noastre, când abundă ”anglicismele” și ”germanismele”.

”Adolescenții folosesc incorect limba, prescurtează abuziv și nenormat, mai ales pe rețelele de socializare (și unii maturi procedează la fel), în detrimentul limbii. Modele negative de utilizare sunt prezente și în media și chiar în mediul politic. Datoria tuturor este de a vorbi și a scrie corect, de a evidenția frumusețea și armonia limbii române”, a concis prof. Romanică. Prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie s-a referit la corifeii care au cinstit limba română, începând cu Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, George Sion ș. a., care au îmbogățit-o.

În momentul de față, dezvoltarea limbii nu este totdeauna pozitivă. ”Este necesar să păstrăm nealterată limba mamei” a spus vorbitorul și a citit poezia cu acest titlu a poetei Tațiana Vlad Guga. Scriitorul Gheorghe C. Patza a prezentat antologia ”Limba noastră cea română”, editura StarPress 2015, care cuprinde texte de autori români din țară, din Canada, Anglia, Suedia, SUA, în care a semnat un material, în edițiile anterioare fiind prezenți scriitorii Gheorghe Vicol, Paraschiva Abutnăriței, Aldona Patraș, Gheorghe Grigorean.

Poeta Emilia Popescu Rusu a susținut tema ”Din istoricul constituirii didacticii speciale a limbii române ca limbă de sine stătătoare”, marcând o evoluție a limbii române în școală. Un moment artistic a realizat prof. Dăscălescu Cecilia Dorina din Vaslui, prezentă la activitate, prin interpretarea unor fragmente din Ion Creangă și a unor versuri proprii.

Poetul Gheorghe Vicol s-a referit la inițiativa deosebită de acum doi ani a lui Corneliu Leu, de a cinsti limba română printr-o manifestare grandioasă, dar și printr-un concurs la care a participat personal cu poezia ”Limba română”. A lecturat textul și a subliniat faptul că poeții ar trebui să reinventeze poezia patriotică de calitate.

Poeta Anica Facina s-a referit la activitățile culturale susținute de românii din afara granițelor, spre a păstra identitatea națională și prin cultivarea limbii materne: Centrul Cultural ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți condus de poetul Vasile Tărâțeanu, publicația ”Literatura și arta din Chișinău”, dar și activitățile Astrei și ”Revista română” din Iași. Un poem închinat limbii române a lecturat Gruia Ungurian, iar în sprijinul latinității limbii române am citat exemplul demersurilor lui George Pruteanu, un exemplu fiind și poemul ”În apărarea limbii latine”.


Au urmat lansările de carte, pentru început ediția a V-a, revăzută și completată, de ”Epigrame și catrene”, semnată de prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie, președinte de onoare al Societății de Științe Istorice din România.

Aspecte din viața și activitatea prodigioasă a autorului, conținutul și structura acestei cărți au fost prezentate de scriitorul Gheorghe C. Patza, care s-a oprit la epigramele ce au în vizor pe politicieni. Anica Facina reamintește că autorul a scris epigrame încă din liceu, că se dovedește a fi un fin observator al tuturor mediilor sociale și are calități deosebite ce caracterizează un adevărat epigramist. Lecturează epigrame dedicate oamenilor școlii, îi dedică la rându-i, un catren autorului (ca și Gheorghe Patza și Aldona Patraș).

Prof. Mirela Neagoș consideră că munca și viața autorului sunt ”copleșitoare”, apreciază tonul amical al ”înțepăturilor din epigrame, ironizarea tarelor general umane”. După opinia sa, mulți politicieni prezenți în epigrame trebuiau ignorați ”li s-a dat importanță”.

Prof. univ. dr. Gabriela Cristescu apreciază faptul că autorul a publicat epigramele la îndemnul unor personalități precum Constantin Ciopraga și Petru Țăranu. ”Epigramele sunt subtile dovezi ale unor sisteme de relații dintre oameni, din colectivele de muncă. Umorul îi ajută pe istorici să spună multe adevăruri ce nu se scriu în cărțile de istorie” a subliniat prof. univ. dr. Cristescu. Au mai dedicat epigrame autorului sau au prezentat texte satirice proprii Gruia Ungurian, Viorica Chiriac, Ion Grămadă și Simion Tudurean.

Autorul a făcut precizări legate de conținutul epigramelor și catrenelor, dedicate în acest volum special oamenilor politici din considerentul că societatea trebuie să cunoască activitatea acestora și a prezentat câteva texte semnificative.


La inițiativa președintelui Asociației Veteranilor de Război, Filiala Vatra Dornei, Doroftei Pașcanu, doamna Silvia Chețe Popescu a scris cartea ”Cinste vouă”, închinată veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care autoarea a prezentat-o. A lecturat fragmente despre deportații în Siberia și în alte lagăre, dar și texte din alte trei volume care îi aparțin, precum și textul omagial ”Limba noastră”.


Doroftei Pașcanu a mulțumit tuturor celor care au sprijinit activitatea de identificare a veteranilor de război, îndemnând la respect pentru înaintași și unitate în prezent. Primarul municipiului Ilie Boncheș a apreciat consistența manifestării, a subliniat necesitatea cinstirii limbii române, a păstrării mândriei și demnității de neam, a unirii tuturor pentru realizarea unor acțiuni benefice pentru comunitate. Participanții au urmărit exponatele de carte prezentate de bibliotecarele Nicoleta Todașcă și Simona Iftimuț sub genericul ”Elogiu limbii române” și un film documentar ce ilustrează modul în care ar trebui să promovăm valorile românești.

 

Autor:Paraschiva Abutnăriţei / Președinte filiala ACPBB Vatra Dornei
Foto: Simona Iftimuț

Imagini de la eveniment


 

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

 

Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

 
   

Parteneri

DRP

UNIBUC

Hurmuzachi

Institutul Limbii Romane

convergente europene

Romania Breaking News

Centru Bucovinean de Arta

Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
    » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !