Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 

"Fara tancuri si soldati, România asimileaza populatia din sudul regiunii Odesa si din Bucovina (regiunea Cernauti, n.red). Arsenalul de lupta este unul divers - de la atragerea studentilor ucraineni la studii în România, la construirea în satele din regiunea Odesa a unor institutii religioase apartinând unei biserici straine (Biserica Ortodoxa Româna, n.red)"- STB-TV UCRAINA
 

ARTICOLE

"Fara tancuri si soldati, România

asimileaza populatia din sudul regiunii

Odesa si din Bucovina"

Postat pe probasarabiasibucovina la 4 decembrie 2011

Postul ucrainean de televiziune STB a realizat un reportaj despre modul în care Bucurestiul sprijinacomunitatea româneasca din Ucraina, în special din regiunea Odesa. În material se atrage atentia ca "în timp ce Ucraina încearca sa se integreze în Europa, Europa ocupa Ucraina", potrivit Rador, preluat de Agerpres.

"Fara tancuri si soldati, România asimileaza populatia din sudul regiunii Odesa si din Bucovina (regiunea Cernauti, n.red). Arsenalul de lupta este unul divers - de la atragerea studentilor ucraineni la studii în România, la construirea în satele din regiunea Odesa a unor institutii religioase apartinând unei biserici straine (Biserica Ortodoxa Româna, n.red)" - se precizeaza în material, facându-se referire la bursele de studii pe care statul român le ofera etnicilor români din Ucraina, precum si la ridicarea bisericii românesti în localitatea Hagi-Curda (Kamisovka).

O femeie din regiune Odesa, ucraineanca Tatiana Katafan, din Hagi-Curda, sustine ca au existat doua încercari de a o convinge sa accepte nationalitatea româna. "Cu câtiva ani în urma, un barbat umbla prin sat si strângea semnaturi sub pretextul necesitatii refacerii colhozului. Oamenii au semnat, deoarece chiar si-au dorit acest lucru, însa barbatul respectiv a trimis lista în România" - a declarat Tatiana Katafan, potrivit careia, aceasta este a doua încercare de a înscrie locuitorii satului Hagi-Curda în rândurile celor care solicita obtinerea cetateniei române.

Înca în anii 90, în Hagi-Curda a venit un preot din Republica Moldova, pentru a strânge semnaturi. Acesta a promis ca va aduce în sat un preot care va sluji aici permanent, însa lista este trimisa din nou la Bucuresti. Tatiana Katafan sustine ca nu are nevoie de România si ca Vasile Iordachescu, presedintele comunitatii religioase locale "Sfintii Petru si Pavel", este cel care îndeamna oamenii sa solicite românizarea.

Domnul Iordachescu se considera român si regreta faptul ca din pasaportul ucrainean a fost anulat punctul al V-lea, în care era mentionata nationalitatea. Presedintele acestei comunitati religioase a cerut autoritatilor teren pentru construirea unei biserici românesti în Hagi-Curda, considerând ca în acest fel este protejata ortodoxia. Consiliul local, însa, a refuzat alocarea unui teren, ajungându-se chiar la altercatii între enoriasii Bisericii Ucrainene si sustinatorii lui Iordachescu. Cu toate acestea, pâna la urma, Vasile Iordachescu a decis sa-si ofere propria curte pentru realizarea acestui proiect, biserica româneasca f iind ridicata ulterior cu bani din donatii.

Andrei Rotar, preot al noii biserici din Hagi-Curda - care apartine de Biserica Ortodoxa Româna - sustine: "Aici este vechea Basarabie, de aceea avem dreptul sa construim biserici pe aceste locuri. Acolo unde se aduna o multime de oameni care au aceeasi cetatenie, îsi pot construi astfel de biserici. La urma urmei, toti suntem ortodocsi".

Protopopul Aleksei, staretul bisericii Sf. Petru si Pavel - care apartine de Biserica Ortodoxa Ucraineana, Patriarhia Moscovei - sustine ca toata aceasta situatie demonstreaza ca este vorba despre o schisma cât se poate de evidenta. "Conform canoanelor bisericesti, Biserica Ortodoxa Româna nu are dreptul sa se afle nici în Republica Moldova, deoarece acesta este teritoriul Patriarhiei Moscovei, nici în Ucraina. Ei, românii, considera ca acesta este teritoriu românesc" - sustine protopopul.

Preotul se plânge ca a pierdut deja o parte din enoriasi. Biserica în care protopopul Aleksei trebuie sa slujeasca se afla în constructie de zece ani si nu poate fi terminata, din lipsa de fonduri. "În schimb, biserica statului vecin (România, n.red) a fost construita în doar trei ani si a costat aproape 300.000 de euro, bani donati de un filantrop român" - mentioneaza postul de televiziune STB, atragând atentia ca tot mai multi sateni aleg sa mearga la biserica româneasca.

Noua biserica din Hagi-Curda este sprijinita oficial si de Bucuresti, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care ofera sustinere inclusiv tinerilor români de succes din Ucraina. "România atrage toti tinerii eminenti, iar primarul se plânge de faptul ca în sat nu exista medici, în conditiile în care, în ultimii ani, în statul vecin au plecat cinci studenti la medicina. Ne pierdem tinerii profesionisti, talentati, care pot lucra cu noi. Iar parintii se uita la ceea ce este mai profitabil si îi trimit la studii în România, pentru ca aici, în Ucraina, ei trebuie sa plateasca. În România, Ã ®nsa, primesc burse de 96 de eur o pe luna, ceea ce reprezinta un mare avantaj" - sustine primarul din Hagi-Curda, Mihail Dreglia.
Potrivit STB, în partea de sud a regiunii Odesa si în Bucovina (regiunea Cernauti, n.red), oamenii primesc pasapoarte românesti si, deoarece în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial aceste teritorii au fost parte a României, Bucurestiul considera ca acordarea cetateniei române locuitorilor din zonele respective înseamna, de fapt, ca acesti oameni îsi redobândesc un drept legal.

Potrivit unor estimari neoficiale, în Ucraina exista 50.000 de cetateni ucraineni care au si pasapoarte românesti. "Este adevarat ca oamenii, mai ales cei din mediul rural, obtin dubla cetatenie. Cunoastem aceasta situatie, pe care o urmarim îndeaproape si suntem în strânsa colaborare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei, însa nu avem norme juridice în acest sens" - a declarat, pentru STB, Evghen Pundik, secretarul Consiliului Local Ismail.

Oficial, România, în calitate de stat membrul al NATO si UE, nu poate avea pretentii teritoriale. Cu toate acestea, unii analisti sustin ca, atunci când românii din partea de sud a regiunii Odesa vor fi peste 20%, Bucurestiul va avea dreptul deplin sa solicite pentru românii din aceasta parte a Ucrainei autonomie national-culturala. De asemenea, România îsi va putea proteja cetatenii de pe teritoriul Ucrainei de eventuale încalcari ale drepturilor sau presiuni din partea Kievului - noteaza STB, preluat de Rador.


 

 

 

 

 

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

 
   

Parteneri

DRP

UNIBUC

Hurmuzachi

Institutul Limbii Romane

convergente europene

Romania Breaking News

Centru Bucovinean de Arta

Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
    » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !