Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 

In memoriam Vasile Ilica

 

Am rămas mai puțini...

Cu adâncă tristețe și multă mâhnire sufletească, am dat faţă cu vestea plecării în veșnicie a celui ce a fost și va rămâne pentru toți care l-au cunoscut, un mare român, un mare patriot

- Vasile Ilica, veteran de război, membru al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Filiala Oradea, care pe tot parcusul vieții a păstrat vie și nealterată în inima sa, flacăra iubirii față de Neamul Românesc și trecutul său, un luptător neobosit cu vitregiile și nedreptățile istorice față de Nordul Bucovinei și Basarabia, răpite în anul 1940.


La 20 octombrie 2015, la Oradea, marele patriot român Vasile Ilica a trecut granița către Eternitate, lăsând moștenire către generațiile care vin, lupta și misiunea sa de apărare a adevărului istoric față de Nordul Bucovinei și Basarabia, răni încă sângerânde ale României.


Mare patriot și luptător s-a stins cu umbra nerealizării celei mai mari și mai fierbinți dorinți, aceea de a mai ajunge măcar o dată pe pământurile natale, pentru a putea aprinde o lumânare la mormintele părinților, surorii și bunicilor săi din satul Broscăuții Noi și de a-și revedea îndrăgitele plaiurile ale copilăriei.


Vasile Ilica este originar din Nordul Bucovinei, născut la 11 noiembrie 1924, la Broscăuții Noi, din în Plasa Flondoreni a județului Storojineț pe timpul României Întregite, azi Stari Broskivți raionul Storojineț, Ucraina.


În anul 1944, fiind elev la liceul „Ferdinand I” din Storojineț, este silit să se refugieze din Nordul Bucovinei în fața tăvălugului sovietic.


Și-a continuat studiile la Școala de ofițeri de Geniu din București, a lucrat o vreme în Ministerul Afacerilor Interne și apoi în diferite şantiere de construcţii din vestul Ţării.
S-a stabilit cu traiul în Oradea, alături de soția sa, doamna Turcuț Florica.


A activat în Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și în Societatea de Cultură „Mihai Eminescu” Cernăuți. S-a consacrat ca cercetător al crimelor comise de Armata Roşie şi NKVD pe teritoriul provinciilor istorice româneşti Basarabia şi Nordul Bucovinei, fiind și autor a mai multor lucrări documentare despre soarta românilor din aceste teritorii aflate sub ocupaţia URSS, printre care putem enumera titlurile: „Martiri şi mărturii din nordul Bucovinei” - publicată în 2003, „Bucovina abandonată” - publicată în 2010, „Fântâna Alba, o mărturie de sânge: istorie, amintiri, mărturii” - publicată în 2009, „Câteva consideraţii cu privire la tragicele evenimente petrecute la Lunca – 6/7 februarie 1941”, „Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”, „Cimitirul Militar Horecea – iulie 1941” - 2009.


A fost totodată și un neobosit militant pentru păstrarea identității românești în teritoriile românești înstrăinate, participând la numeroase manifestări ale românilor nord-bucovineni, până în ziua de 2 aprilie 2012, când autoritățile Ucrainei l-au împiedicat să treacă granița, pentru a sărbătorii Paștele pe plaiurile natale, aproape de mormintele părinților și bunicilor, prilej cu care i sa înmânat ordinul de interdicție.

foto: ordinul de interdicție de intrare în Ucraina pentru Vasile Ilica


Ultima vizită în Nordul Bucovinei, a fost în 31 Martie 2011, la Cernăuţi, unde alături de Societatea “Golgota” a participat la un simpozion pentru comemorarea a 70 de ani de la Masacrul de la Fântâna Alba. La acest simpozion, deși avea calitatea de invitat, nu i s-a permis să prezinte volumul la care lucra, „Momente din istoria zbuciumată a Bucovinei” – Episodul: Nordul Bucovinei, zona de ocupaţie a URSS în perioada 1940-1991, pe motivul că atât titlul cărţii, cât şi conţinutul acesteia „au caracter provocator”, acest moment fiind probabil după cum însăși marele patriot mărturisea, motivul pentru care i sa dat ordinul de interdicție.


Vasile Ilica a fost distins de Ziua Libertăţii Presei, în luna mai 2014 cu Premiul “Mile Cărpinişan”, pentru lupta să neobosită în numele adevărului istoric. Asociaţia Civic Media şi portalul Basarabia-Bucovina.Info

foto: diploma acordată lui Vasile Ilica cu ocazia înmânării „Premiului Mile Cărpenișan”

Domnul. Vasile Ilica, a primit atunci Premiul „Mile Cărpinişan” pentru Curaj şi Excelentă în Jurnalism, în semn de omagiu pentru întreaga sa activitate în slujba adevărului, ca publicist şi cercetător privind masacrele holocaustului bolşevic din nordul Bucovinei. Premiul i-a fost înmânat personal de jurnalistul Victor Roncea de Ziua Limbii Române la București cu un laudatio realizat de analistul de politică internaţională Corneliu Vlad.


La 11 noiembrie 2014, Ministerul Apãrãrii Naţionale i-a conferit medalia în aur şi brevetul „Emblema de Onoare a Armatei României – cu însemn de pace “, „în semn de mare apreciere pentru afinitatea față de valorile militare, atât pe front cât și după război, dovedită prin scrierile sale referitoare la tradițiile Armatei, ce au dus la creșterea prestigiului instituţiei militare”. (foto-jos)


În ultimii patru ani din viața, la vârstă la care se pregătea de marea trecere spre veşnicie, Vasile Ilica a încercat, să-şi revadă casa părintească, să-şi îngrijească mormintele părinţilor.
Un Mare Păcat, pentru că în acest timp prețios, România, stat membru NATO şi UE, nu a reuşit să pună în drepturile sale legitime un cetăţean model, un simbol de patriotism și de simțire românească, un exemplu viu al dragostei față de Țara și Neamul său Românesc, în ciuda tratatelor internaţionale și bilaterale semnate de Ucraina și încălcate prin această interdicţie abuzivă dată în ciuda faptului că Statul Român acordă de ceva timp Kievului, tot sprijinul politic și nu numai.


Zeci de memorii şi de scrisori de ajutor a adresat Vasile Ilica Ministerului Afacerilor Externe şi Preşedinţiei României, împreună cu organizaţiile societăţii civile care l-au sprijinit. Mai avea un an, conform interdicției pentru a putea merge acasă.


Acum cu siguranță în drum spre Bunul Dumnezeu, de acolo din Cer, privește liber către locurile copilăriei sale


Dormi în pace, frate drag și luptător neobosit Vasile Ilica
Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina recunoscătoare.

24 noiembrie 2015

Marian Clenciu

Președinte ACPBB

 

av. Victor Gafiuc

Prim-vicepreședinte ACPBB

 

dr. arh. Gheorghe Ionașcu

Resort Cultural ACPBB

 

dr. Mădălina Andrei

Președinte Filiala București ACPBB

 

Dorian Theodor Clenciu

Secretar General ACPBB

 


Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

 

Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

 
   

Parteneri

DRP

UNIBUC

Hurmuzachi

Institutul Limbii Romane

convergente europene

Romania Breaking News

Centru Bucovinean de Arta

Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
    » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !