Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
Activitatea duce la mai multe impliniri decât prudenta!
(Luc De Clapiers)

RAPOARTE DE ACTIVITATE

ALE FILIALELOR ASOCIATIEI CULTURALE PRO BASARABIA SI BUCOVINA - 2010

I. FILIALA „COLUMNA”, ARAD (presedinte Lucilia Dinescu, scriitor)
Dintre manifestarile stiintifice si cultural educative pe care le-am organizat, amintim câteva: Simpozioane consacrate Unirii Principatelor Române si Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Unirii Basarabiei si Bucovinei cu România si Marii Uniri; omagierea poetilor Mihai Eminescu si Grigore Vieru; lansari de carte, autori din tara, din Basarabia si din Nordul Bucovinei; expozitia „Vesnic Eminescu”, numismatica, carti postale, portrete ale poetului realizate de Stefan Popa Popas, toate din colectia inginerului Victor Mintescu (2009); proiectul „Se deapana povesti”, realizat cu elevii de la Scoala nr. 5 (2009); sprijinirea studentilor basarabeni care învata la Universitatile „Vasile Goldis” si „Aurel Vlaicu”; mediatizarea, în presa scrisa, a Pozitiei Uniunii Interregionale„Comunitatea Româneasca din Ucraina” fata de masurile luate de Ministerul Învatamântului si Stiintei din Ucraina, masuri care afecteaza învatamântul în limba româna. Colaboratori în organizarea acestor manifestari sunt: Biblioteca Judeteanu „A. D. Xenopol”,
Arhivele Nationale - Filiala Arad, Complexul Muzeal Arad, Inspectoratul Scolar al Municipiului. Presedinta filialei desfasoara o intensa activitate publicistica, fiind autoarea unor carti („Tricolorul Românesc-Simbol al libertatii si unitatii poporului român”; „Bucovina-diamant din stema lui Stefan”; „Vesnic Eminescu”, eseuri: „Flori de tei”, antologie lirica închinata lui Eminescu; „Povestile padurii”- scrieri pentru copii) si redactor la diferite publicatii („Viata de pretutindeni”, „Dacoromânia”, „Natura. Sânatate. Viata”). Numele sau este mentionat în „Dictionarul scriitorilor aradeni din sec. XIX-XX”, aparut în anul 2009.


II. Filiala Dângeni, judetul Botosani (presedinte prof. Iuliu-Laurian Popovici)
Filiala este nou înfiintata, în anul 2008, din interesul deosebit pe care îl reprezinta, pentru profesorul de istorie – presedintele filialei -, cauza românilor basarabeni si bucovineni.
Semnificativ în sustinerea celor afirmate este faptul ca, sub egida filialei, dar cu contributia financiara
exclusiva a presedintelui ei, s-a editat o antologie de poezie patriotica, destinata elevilor din Basarabia si Nordul Bucovinei. Pe lânga poeziile apartinând unor poeti consacrati, cartea mai cuprinde si creatii ale membrilor asociatiei noastre. Cartea a fost oferita unor personalitati din Basarabia (scriitorului Nicolae Dabija, Primarului Dorin Chirtoaca, academicianului Mihai Cimpoi), din Cernauti (publicistilor Dumitru Covalciuc, Vasile Bâcu, poetului Vasile Tarâteanu), precum si unui numar mare de profesori, cu ocazia participarii presedintelui filialei la traditionalele manifestari organizate sub genericul „Limba noastra cea româna”, la Chisinau si Cernauti (2009).


III. FILIALA „VASILE VOLOC” BRAILA (presedinte Harabagiu Juvenale) Îsi desfasoara activitatea în sediul din strada Marasti, nr. 13, local obtinut de la Primaria Braila. Sub presedentia domnului Harabagiu Juvenale a realizat mai multe programe si manifestari culturale, având o multitudine de contacte în tara si Basarabia. Vom prezenta doar o parte din activitatile noastre, pentru ca spatiul limitat al revistei nu ne permite o prezentare amanuntita a tuturor activitatilor desfasurate în cursul
timpului de filiala. În colaborare cu Primaria Braila, Tetrul „Maria Filotti”, Casa de Cultura Braila si
Primaria Chisinau am realizat o serie de spectacole cu artisti din România si Republica Moldova.
Anual a fost marcata Unirea Basarabiei cu România prin manifestari artistice sisimpozioane, comemorari ale membrilor Sfatului Tarii si ale deportatilor regimului sovietic. Am desfasurat actiuni în scolile din municipiul Braila, cu precadere în acelea în care învata elevi din Republica Moldova. Am facut diverse donatii de carte catre scoli din Basarabia, donatii catre biserici, am organizat mese rotunde si dezbateri. Larg mediatizate în mass-media braileana, actiunile filialei ,,Vasile Voloc” Braila
au facut din aceasta o prezenta activa în cadrul vietii culturale si spirituale din acest judet. Asociatia
s-a implicat în rezolvarea problemelor membrilor sai în ceea ce priveste statutul si drepturile refugiatilor basarabeni în România. A facut, de asemenea, demersurile necesare pentru acordarea titlului de ,,Cetatean de Onoare” poetilor Grigore Vieru si Anatol Codru, lucru care s-a împlinit la data de 16 mai 2008, prin deciziile 164 si 165/2008 ale Consiliului Local Municipal.

IV. FILIALA „PAN HALIPPA” BUCURESTI (presedinte Ion Radu)
Membri fondatori ai Asociatiei, sunt, de fapt si membri primei filiale, cea din Capitala, care poarta numele vicepresedintelui Sfatului Tarii - Pantelimon Halipa. Primul presedinte al filialei a fost inginerul Nicolae Radu Halipa. Casa acestuia a servit drept loc de întâlnire, de sfat si taina pentru basarabenii refugiati în Tara, iar apoi, pentru o vreme, sediul asociatiei. Se poate spune ca activitatea desfasurata la nivel de filiala, este, în cea mai mare parte, organizata si coordonata de membrii Biroului Executiv - organul de conducere operativa al Asociatiei.

Grup de 25 de copii din Transcarpatia care au petrecut o saptamâna de vacanta în România, pentru a cunoaste geografia tarii si valorileculturale.


Dintre proiectele lansate si derulate anual, amintim: Proiectul „Luna Basarabiei”
(27 februaie - 27 martie) cuprinde: conferinte pe teme de istorie a Basarabiei, evocarea si comemorarea unor personalitati basarabene, expozitii foto-documetare si de arta plastica, spectacole de muzica si poezie, lansari de carte.
Amintim câteva expozitii organizate la sediul Muzeului National de Istorie a României: Expozitia foto-documentara „Genocidul românilor din Basarabia, Nordul Bucovinei. Tinutul Herta” (2001); „Zodia Cumpenei”, pictor Mihai Prepelita (2003); „Maestri si ucenici”, expun 12 pictori basarabeni (2007).
Proiectul „Generatia voastra“ se adreseaza elevilor si studentilor aflati la studii în unitati scolare din Bucuresti si cuprinde: concursuri, dotate cu premii, pe teme de istorie a României si de cultura generala, vizite gratuite la muzee, organizarea de excursii în tara (prin sponsorizari).
Proiectul „O carte pentru Basarabia si Bucovina” consta în achizitii de carte, prin donatii obtinute de la scoli, edituri, anticariate, persoane particulare si difuzarea lor, în special, la bibliotecile scolare.
Situatia politica din Basarabia si Bucovina a determinat forme diverse de actiuni: de la mitinguri împotriva razboilui din Transnistria, apoi pentru eliberarea patriotilor români încarcerati la Tiraspol, la mitinguri de protest împotriva semnarii tratatului cu Ucraina.
Actiunile filantropice au vizat acordarea de ajutoare, constând în alimente, îmbracaminte si bani
pentru combatantii din Trasnistria. Aplicarea si respectarea drepturilor acordate prin Legile 189/2000 si 290/2003 au determinat interventii la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti si la Prefectura Bucuresti. Timp de trei ani, pentru membrii filialei au fost repartizate, anual, un numar de 50 de
locuri în statiuni, la tratament. În anul 2009, un grup de 25 de copii din Transcarpatia au petrecut o saptamâna de vacanta în România, pentru a cunoaste geografia tarii si valorile culturale.


V. FILIALA „DIMITRIE GUSTI”, comuna Rusetu, judetul Buzau (presedinte ing. Emil Tepelus)
Organizarea de conferinte, mese rotunde, simpozioane, având drept scop marcarea unor evenimente importante din istoria României (Unirea Basarabiei si Bucovinei cu România, 24 Ianuarie, 1 Decembrie), sau evocarea unor personalitati (Mihai Eminescu, Al. Ioan Cuza, Alex. Marghiloman, Nicolae Iorga, Ion Nistor, Grigore Vieru, s.a.). Lansari de carte si expozitii, cu participarea unor invitati din tara si de la Chisinau. Donatii de carte la scoli din tara si din R. Moldova. Acordarea de premii elevilor participanti la Concursul National de Excelenta Grigore Vieru, desfasurat la Bacau (2009). Realizarea Proiectului Suntem români si punctum, în parteneriat cu institutiile de învatamânt prescolar din Comuna Rusetu (2009). Participarea, alaturi de Primaria Comunei Rusetu, la manifestarile prilejuite de sarbatorirea a 500 de ani de atestare documentara a localitatii (2010). Colaboratori în realizarea activitatillor sunt: Primaria Comunei Rusetu, Biblioteca Judeteana Vasile Voiculescu din Buzau, cadrele
didactice si elevii din unitatile scolare din localitate.FILIALA “MIHAI EMINESCU” CHISINAU
Sarbatorind Ziua Nationala a României

VI. FILIALA “MIHAI EMINESCU” CHISINAU (presedinte prof. Ludmila Osipov)
Filiala s-a constituit în anul 1990, având ca membri fondatori personalitati de seama ai stiintei si culturii basarabene. Lupta, sub diverse forme – mitinguri de strada, declaratii de presa, proteste - pentru recunoasterea identitatii românesti, a istoriei si a limbii române, au fost dezideratele filialei de la început. Alaturi de Frontul Popular, Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, singura organizatie civica proromâneasca din acei ani (1990-1994), cataliza în rândurile sale un numar mare de oameni, din toate mediile sociale. Oameni de litere, precum Valeriu Matei si Renata Verejanu, sau de stiinta - am numit aici pe Dumitru Osipov, au condus filiala în primii ani. Trezirea constiintei nationale si tragicul razboi din Transnistria au impus, în acei ani, o anumita orientare a activitatilor filialei noastre.

Dotarea bibliotecilor publice si din scoli, de la orase si din sate, cu carte în grafie latina, cu manuale si material didactic, toate primite de la filialele surori din tara, au fost cele mai importante actiuni. Având în mijlocul nostru un numar mare de cadre didactice,am demarat în scoli, prin programele cultural-artistice si conferintele sustinute, un adevarat proces de culturalizare, într-un spirit nou, de patriotism românesc. Numai asa se poate explica credinta si hotârârea cu care elevii si profesorii lor, zile întregi, atunci când a fost cazul, au aparat în strada istoria si limba noastra româneasca.
Razboiul din 1992 a provocat mare suferinta în familiile basarabenilor. Ajutati de filialele asociatiei din tara, am reusit sa mai alinam suferinta, prin distribuirea de hrana, îmbracaminte, iar o parte din raniti sa-i ducem la tratament. Maluri de Prut Anul II, nr. 5- 6, februarie – martie 2010 15
În anul 2004, Filiala din Chisinau s-a înscris la judecatorie, sub numele Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, având statutul de persoana juridica. Evocarea unor momente importante din istoria patriei, sau a unor personalitati în sediile de scoli, biblioteci, muzee, având un public variat, sunt actiunile de baza. Mentionam în acest sens, câteva activitati desfasurate în ultimii ani:
- Conferinta 1 Decembrie , Ziua Nationala a Românilor de Pretutindeni, Institutul de Fizica, 2004;
- Participarea la mitingul organizat de Uniunea Scriitorilor pe Aleea Clasicilor din Parcul Central, 24 Ianuarie 2005:
- Unire în cuget si-n simtiri, conferinta organizata în colaborare cu Asociatia Istoricilor, la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, 27 Martie
2005;
- Excursie organizata împreuna cu un grup de profesori de la Universitatea din Constanta la Orheiul Vechi, mai 2005;
- Mediatizarea Festivalului Filmului Românesc, de la Cinematograful „Odeon”, decembrie 2005;
- Lansarea cartii Scrieri alese, autor pr. prof. Vasile Tepordei, 2006;
- Ziua Nationala a României, conferinta organizata în colaborare cu Ambasada României, la Teatrul „Ginta Latina”, 2006;
- Depunere de coroane la mormintele martirilor neamului la Cimitirul Armenesc, martie 2007;
- Lansarea cartii „Stefan cel Mare” la Biblioteca Ion Creanga, mai 2007;
- Omagiu adus lui Stefan cel Mare si Sfânt, prin depuneri de flori la statuia voievodului, iulie 2007;
- Lansarea cartii „Descrierea Moldovei”, autor Dimitrie Cantemir, la Muzeul de Arheologie si Istorie, februarie 2008;
- Lansarea cartii Scrisoarea Moldovei, autor Dimitrie Cantemir, Hâncesti: au participat profesorii de istorie din Raionul Hâncesti, martie 2008;
- Conferinta dedicata anului „Dimitrie Cantemir”, Muzeul National de Arheologie si Istorie, aprilie 2008;
- Mediatizarea Festivalului Filmului Istoric Românesc, martie 2009;
- Promovarea Proiectului Hristos împartasit copiilor, lansat de Patriarhia Româna. Întâlnire si discutii cu Parintele Petru Buburuz, aprilie 2009;
- Lansarea cartii Eseuri, autor Ion Vatamanu, Institutul de Chimie al Academiei de Stiinte a Moldovei, octombrie 2009.
- Omagiu adus marelui poet al neamului românesc Grigore Vieru. Au participat elevi si studenti, februarie 2010.

Mentionam faptul ca o parte dintre manifestarile amintite au fost realizate cu sprijinul presedintelui Consiliului National, prezent în mijlocul nostru.


În acest an omagial pentru asociatia noastra, prezentam membrilor si simpatizantilor activitatea desfasurata, dupa priceperea si straduinta noastra. Poate ca am fi reusit mai mult, daca am fi beneficiat de un sprijin financiar, cât de mic din partea filialelor surori din tara, sau chiar din partea autoritatilor guvernamentale. Poate ca eram mai prezenti la manifestarile din Tara, daca însasi presedinta filialei nu ar mai fi nevoita sa treaca cu viza în Patria pe care o slujeste dincolo de hotarele ei.Copii Basarabeni in vacanta la Constanta, Statiunea Mamaia

VII FILIALA CONSTANTA (presedinte Cezar Pânzaru)
Litoralul Marii Negre reprezinta o atractie turistica pentru cei dornici, în lunile de vara, de soare, mare si plaje, iar pentru tinerii basarabeni, un adevarat miraj. Din acest motiv, una dintre activitatile importante desfasurate în cadrul filialei este aceea de a oferi, an de an, câtorva zeci de elevi, din Basarabia, Transnistria sau Nordul Bucovinei, un sejour la malul marii. Programul variat si complex educativ, alcatuit special pentru oaspetii nostri, cuprinde, de regula, vizite la Delfinariu, la Muzeul Marinei si la cel de Arheologie, la parcul de distractii. Coordonatorul si realizatorul acestor programe este dna Liliana Vasiliev, vicepresedintele filialei. Speram ca elevii din localitatile Mânastirea, Carpineni, Hâncesti, Causeni, Chisinau, Cantemir, Balti, dar si din Tiraspol, sau Boian (Ucraina), au dus cu ei la reîntoarcerea acasa, din vacantele petrecute la mal de mare, un plus de suflu românesc.
Sprijin deosebit în aceste actiuni le avem, constant, din partea Arhiepiscopiei Tomisiului, Consiliului Judetean Constanta si Inspectoratului Scolar.
Evenimente importante din istoria tarii, precum Unirea Basarabiei si a Bucovinei cu România, sau Ziua Nationala, sunt evocate, anual, prin simpozioane si spectacole. Personalitati ale vietii stiintifice, culturale si de învatamânt, reprezentând institutii de prestigiu, precum: Arhivele Nationale Constanta, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Constanta, Muzeul de Istorie si Arheologie, Universitatea “Ovidius”, Scoala Militara de Maistri a Fortelor Navale, Liceul Nicolae Balcescu, Liceul “Omnia”, sunt prezente la aceste manifestari. Lor li se alatura reprezentantii organizatiilor profesionale si neguvernamentale cu care colaboram: Liga Navala Româna,
Societatea Nationala de Stiinte Istorice Constanta, Alianta Civica, filiala Constanta, Clubul Pensionarilor.
Mentionam, în mod deosebit, faptul ca la toate aceste manifestari avem invitati de onoare din Basarabia (precum istoricii Ion Negrei, Gheorghe Palade), sau din Bucovina (Elena Tarâteanu de la Muzeul “Mihai Eminescu” din Cernauti).
Formatii artistice profesioniste – Muzica Militara a Fortelor Navale Române, sau ale copiilor – “Stelutele marii”, “Mandolinata”, poeti si artisti, sunt protagonistii unor spectacole care încânta publicul spectator.
Activitatea noastra, constând, în special, în donatii si lansari de carte, se extinde în localitati din Basarabia, frecvent în zona Causeni si Chisinau, precum si în zonele Cernauti si Boian din Bucovina.
La ceas aniversar pentru asociatia noastra, conducerea filialei adreseaza si pe aceasta cale, multumiri tuturor partenerilor si îi asiguram de recunostinta noastra.La casa parinteasca a regretatului om de stiinta, Ion Vatamanu,
localitatea Costiceni, Nordul Bucovinei (Ucraina)

VIII. FILIALA „CONSTANTIN STERE” IASI (presedinte prof. univ. dr. Ion Berghia)
Filiala din Municipiul Iasi, una dintre primele filiale înfiintate, a fost totodata si una dintre cele mai reprezentative, atât prin numarul sau de membri, cât si prin activitatea desfasurata. Numarul mare de elevi si studenti din Basarabia, veniti la studii, în centrul universitar moldav, în perioada 1992-1997, a determinat o activitate sustinuta din partea membrilor filialei, de sprijinire a acestora. Integrarea lor în societatea româneasca, cunoasterea culturii si istoriei tarii au fost coordonatele principalelor activitati. Pentru cei care nu erau caministi, s-a gasit un adapost ospitalier, iar nu de putine ori si ajutoare financiare. Conferintele pe teme de cultura generala si excursiile
organizate în împrejurimi au completat bagajul de cunostinte al tinerilor.
Sprijinul acordat s-a extins si peste Nistru, prin donatiile de carte, la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol.
Un rol important l-a avut filiala în organizarea, la nivel nationl, al primului Congres al Refugiatilor din
Basarabia, Bucovina, Tinutul Harta. Începând din martie 2008, filiala cunoaste o profunda reorganizare, sub conducerea noului presedinte ales, în persoana profesorului universitar dr. Ion Berghia, care
îndeplineste si functia de vicepresedinte al Consiliului National.
Amintim câteva dintre activitatile desfasurate în tara, în Basarabia si în Nordul Bucovinei.
- Conferinta „Cetatile moldave”, Iasi, iunie 2008;
- Excursie tematica pe traseul Cernauti, Hotin, Soroca, Orhei, Chisinau (iunie 2008), cu participarea membrilor din Conducerea Consiliului National si a presedintilor de filiale;
- Participarea la manifestarile organizate cu prilejul Zilei Limbii Române, la Chisinau (august 2008) si Cernauti (septembrie2009);
- Vizita si donatii de carte la scoli din Transcarpatia si protocol de colaborare încheiat cu Uniunea Regionala a Românilor din Transcarpatia Dacia;
- Lansari si donatii de carte la scoli din Basarabia (Balti, Soroca, Cahul, Ungheni, Biblioteca Publica Onisifor Ghibu din Chisinauetc.), din Bucovina;
- Participare la seminarii, mese rotunde, comemorari;
- Apeluri si declaratii fata de masurile represive adoptate de guvernul comunist si participarea la Marea Adunare Nationala de la Chisinau (aprilie 2009);Studenti Basarabeni la studii in Oradea

IX. FILIALA „MENUMORUT” ORADEA (presedinte prof. Ioan Rada)
Sintetizand activitatea de 20 de ani a filialei (a fost înfiintata în februarie 1990), putem remarca urmatoarele actiuni:
- Organizarea, anuala, a unor Simpozioane pentru a marca Unirea Basarabiei cu Ronânia, la 27 Martie si Unirea Bucovinei cu Patria Mama, la 27 Noiembrie. Invitati de onoare personalitati din tara, din Basarabia si din Nordul Bucovinei.
- Organizarea si finantarea unor importante delegatii (cca. 150 persoane), participante, anual, la manifestarile de la Alba Iulia, prilejuite de Ziua Nationala a României.
- Sprijinirea unor elevi si studenti basarabeni, aflati la studii în unitati de învatamânt din Oradea (asigurarea cazarii si mesei, sprijin financiar).
- Organizarea unor mini-vacante, în localitati de pe raza Judetului Bihor, pentru elevi din Nordul Bucovinei.
- Sprijin financiar acordat unor profesori si elevi din Nordul Bucovinei si din Basarabia participanti la prelegerile anuale sub genericul „Istoria, Limba si Literatura Româna”, sustinute de profesorii Universitatii din Oradea (lunile iunie, iulie).
- Ajutoare, constând în alimente si medicamente, pentru voluntarii din razboiului de pe Nistru.
- Sprijin pentru o parte din raniti, prin procurarea de proteze.
- Acordarea de ajutor material elevilor si studentilor basarabeni aflati la studii în unitati scolare de pe raza Judetului Bihor, pentru editarea Revistei Vreme vine.
- Sprijin acordat Mitropoliei Basarabiei, prin finantarea lucrarii la Catapeteasma Bisericii Sfântul Nicolae, a mobilierului din strana, donatii de vesminte si obiecte de cult.
- Sprijin financiar acordat publicatiilor „Tara”, „Literatura si Arta” (Chisinau) si „Arcasul” (Cernauti).
- Reamenajat Cimitirul ostasilor români din satul Tabara, judetul Orhei.
- În parteneriat cu Asociatia Studentilor Basarabeni din cadrul Universitatii din Oradea, am organizat Podul de Flori de pe Crisul Repede, o replica a Podului de Flori de pe Prut, manifestare organizata în martie 1991.
- Asigurarea unui sejur, la Baile Felix, unor distinsi reprezentanti ai comunitatii românesti din Ucraina, respectv dl. Ion Popescu, deputat în Parlamentul de la Kiev, si dna. Aurica Bojescu, secretarul Uniunii Interregionale a Românilor din Ucraina.
- Donatie de calculatoare scolilor din Raioanele Teceu si Rahau din Maramuresul Istoric (Ucraina).
Presedintele filialei a participat, în calitate de observator international, din partea Uniunii Interregionale a Românilor din Ucraina, la alegerile parlamentare din Ucraina (septembrie 2007), în Regiunile Cernauti si Transcarpatia.


X. FILIALA ONESTI (presedinte ing. Constantin Rusanovschi)
Filiala a fost înfiintata în decembrie 2003. Biblioteca „Radu Rosetti” este gazda menifestarilor organizate cu prilejul evocarii unor evenimente istorice sau personalitati. În mod deosebit este evocat, anual, momentul Unirii Basarabiei cu Patria Mama. Alaturi de personalitati de pe plan local, la manifestare sunt invitati istorici, oameni politici, scriitori si ziaristi din Basarabia.
De asemenea, presedintele filialei participa activ la manifestarile pro unioniste organizate la Chisinau de catre Forul Democrat al Românilor din R. Moldova, condus de Nicolae Dabija si de Miscarea Unionista, având ca presedinte pe Ilie Bratu.
Donatii de carte si de calculatoare au fost facute unor scoli din Raionul Edinet. De asemenea, a fost donata o suma de bani, Asociatiei Obstesti „Terra Femeilor” din localitatea Vadu lui Voda, pentru ridicarea monumentului voievodului Stefan cel Mare si Sfânt, pe malul Nistrului. În ultimii ani, prin efortul membrilor filialei, a fost oferita o minivacanta, pe litoralul românesc, unor grupuri de copii din Edinet. Participarea la Congresul Refugiatilor organizat la Bacau, precum si la manifestarile organizate de colegii din alte filiale, sunt activitati la care presedintele filialei este prezent. Un sprijin deosebit îl acorda membrii din conducere beneficiarilor legilor reparatorii, pentru întocmirea corecta si completa a dosarelor.


XI. FILIALA PIATRA - NEAMT (presedinte ing. Valeriu Eutusianu)
În luna august 1990, în prezenta a 30 de membri fondatori, s-a înfiintat o filiala a Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina, în Municipiul Piatra Neamt. Activitatea filialei, timp de 20 de ani, ar putea fi prezentata, în mod sintetic, pe urmatoarele capitole:
1. Manifestari stiintifice, educative, cultural-artistice si comemorari organizate.
2. Participarea la congrese, simpozioane, în tara, în Basarabia si în Nordul Bucovinei.
3. Sprijin acordat elevilor din Basarabia care învata la scoli din Piatra Neamt.
4. Acordarea de ajutoare, constând în materiale de constructii unor biserici si institutii laice (spitale, scoli, biblioteci).
5. Donatii de carte si materiale didactice la unitati de învatamânt din Basarabia si Nordul Bucovinei.
6. Ajutor filantropic.


1. Manifestarile traditionale, anuale, au fost organizate în diverse locatii: Muzeul de Arheologie si Istorie, Biblioteca Municipala, Casa Corpului Didactic sau la Casa de Cultura si au vizat importantele momente din istorie: Unirea Principatelor Române (24 ianuarie), Unirea Basarabiei (27 Martie) si Bucovinei (28 Noiembrie) cu România, Ziua Nationala, sau evocarea unor personalitati – Mihai Eminescu, Radu Gyr si, recent, Grigore Vieru. De remarcat faptul ca am cautat, pe cât posibil, sa avem invitati din Basarabia sau din Cernauti, inclusiv formatii artistice (exemplu Ansamblul de Copii Speranta din Chisinau, dl. Vasile Roman din Orhei s.a.).
Lansarile de carte ale unor autori din tara (Vlad Vlass, Leonida Lari, Radu Gheorghe) si din Basarabia (Anatol Petrencu si Leo Butnaru) si expozitii de arta plastica (Retrospectiva Ludmila Chicu-Gavril), au avut drept scop promovarea unor valori culturale.


2. În calitate de invitat, presedintele a reprezentat filiala la câteva reuniuni importante în tara (Congresul International sub
genericul Identitatea culturala a tuturor românilor, Timisoara, 2006; Conferinta Comunitatilor Românesti din Europa, Bucuresti,
2006; Adunarea Refugiatilor, Bacau, 2009), în Basarabia si Bucovina la manifestarile sub genericul Limba noastra cea Româna. De
asemenea, prin prezenta presedintelui la activitatile colegilor din alte filiale (Vatra Dornei, Iasi, Bucuresti, Timisoara), s-a efectuat un
schimb de experienta.


3. Elevii basarabeni si bucovineni aflati la studii în Piatra Neamt au fost ajutati cu locuri de cazare, în camine, sau la particulari, cu manuale si rechizite, cu îmbracaminte, alimente si chiar cu sume de bani. Pentru ei au fost organizate excursii la mânastirile din împrejurimi si la Bucuresti. Excursii si tabere pe melegurile nemtene au fost organizate, în colaborare cu autoritatile locale, pentru grupuri de copii veniti din Basarabia sau refugiati din Transnistria.

4. Un sprijin deosebit, constând în cantitati mari de materiale de constructii (cherestea, ciment, placi de azbociment, feronerie), l-a acordat filiala, gratie unor generosi sponsori, pentru refacerea unor cladiri din Basarabia si Bucovina. Amintim aceste cladiri care poarta în zidurile lor „caldura” fratilor din Patria Mama: Spitalul Central din Chisinau, Spitalul nr. 5 de Copii bolnavi psihic din Balti, refacerea Bibliotecii B. P. Hasdeu din Balti. Materiale de constructii si sume de bani au fost donate pentru refacerea bisericilor din localitatile Glodeni, Criuleni, Bisericii Manastirii din Durlesti.
De remarcat în mod deosebit faptul ca, presedintele filialei, înginerul Valeriu Eutusianu, în colaborare cu un colectiv de arhitecti, au proiectat, în stil moldovenesc, Paraclisul pentru viitoarea Cadedrala a Unirii ce urma a se construi în Chisinau. Paraclisul, ridicat cu materialele din tara, a fost sfintit în 1998.
Strainii de neam si fara de credinta, dupa ce au încercat prin amenintari fatise sa stopeze lucrarile, au recurs la crima, victima fiind însusi preotul paroh Valeriu Margineanu (2000). Materialele au fost oferite de Moldocim Bicaz, Petrotrans Piatra Neamt, A-Z Piatra Neamt, Feromet M. Piatra Neamt, Romforest Piatra Neamt, Petroforest Punct Exploatare Poiana Teiului.


5. Amintim câteva dintre unitatile de învatâmânt care au beneficiat de donatii de carte, manuale, rechizite: Scolile generale din Tarnauca (Herta), nr.23 (Cernauti), Catedra de Limba Româna din cadrul Universitatii din Cernauti; apoi: gradinita din Soroca, scolile din localitatile Sadova, Niscani, Raciula, Criuleni Tiraspol; liceele din Orhei, Glodeni, Balti, Marzaci si lista ar putea continua foarte
mult. De asemenea, bibliotecile Facultatii de Medicina din Chisinau, a Universitatii “Alecu Russo” din Balti, bibioteca “Antim Ivireanul” din Glodeni, precum si bisericile amintite mai sus, au beneficiat de carte de specialitate.


6. Ajutor material, constând în: mobilier, îmbracaminte alimente, medicamente, detergenti, a fost oferit voluntarilor invalizi în razboiul din Transistria. Sprijin financiar a fost acordat si unor personae nevoiase repatriate. La toate aceste mari actiuni, mai putem adauga: protestele exprimate fata de anumite evenimente (razboiul de la Nistru, editarea dictionarului moldo-român, alegerile falsificate din 2009), pe care, de regula, la facem cunoscute în paginile Revistei Literatura si Arta (Chisinau). Persoanelor beneficiare a legilor 189/2000 si 290/2003 li s-a acordat îndrumare în modul de asi întocmi dosarele. Din pacate, legea a fost promulgata, dar nu si respectata ...
Dorinta noastra, dublata de efortul liber asumat, de a face mai mult pentru confratii basarabeni si bucovineni, este îngradita de lipsa fondurilor.


XII. FILIALA PITESTI (presedinte Elvira Nitu)
Filiala din Municipiul Pitesti, judetul Arges, a fost înfiintaza în luna martie 1990. Pe lânga manifestarile organizate cu prilejul evocarii unor evenimente istorice importante – Unirea Principatelor, Unirea Basarabiei si a Bucovinei cu România, Pactul Ribbentrop-Molotov si consecintele lui, Ziua Nationala a României – au fost organizate dezbateri pe diverse teme precum: razboiul din Transnistria, situatia grupului de patrioti români detinuti la Tiraspol, în frunte cu Ilie Ilascu, revoltele elevilor si profesorilor din Basarabia pentru pastrarea limbii si istoriei României în scoli, mitingurile de protest împotriva politicii de fraudare a alegerilor din 2009. În colaborare cu Fundatia Doina si Ion Aldea Teodorovici, din Pitesti, se comemoreaza, anual, marii artisti patrioti români, disparuti în tragicul accident. Acordam informatii beneficiarilor Legilor nr. 189/2000 si nr. 290/2003, asupra modalitatillor de întocmire a dosarelor, în vederea obtinerii drepturilor cuvenite si intervenim la autoritatile locale pentru respectarea prevederilor acestor acte normative.


XIII. FILIALA „ANDREI VARTIC” PLOIESTI (presedinte prof. Nicolae Petrescu-Redi)
Este meritul domnului profesor Nicolae Petrescu –Redi ca a reorganizat si revigorat activitatea filialei, începând cu anul 2008. Dintre manifestarile organizate în cadrul filialei, în ultimii doi ani, amintim câteva Simpozioane:
- 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mama (martie 2008). Participa studenti si profesori din cadrul Universitatii de Petrol si Gaze. Invitati: Theodor Carnat si Grosu Alexandru – Comitetul Helsinki Pentru Drepturile Omului din R. Moldova.
- Biserica si miscarea nationala (Camera de Comert si Industrie Prahova, octombrie 2008). Participa profesorii de istorie din învatamântul liceal Prahova. Invitati: preot Protoiereu Petru Buburuz, R. Moldova, Gabriela Ielenicz, presedinte al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina.
- Biserica în Basarabia (Biblioteca Nicolae Iorga, martie 2009). Participa cititorii si personalul bibliotecii. Invitat preot Protoiereu Mitrofor Dr. Petru Buburuz, R. Moldova.
- File din istoria Basarabiei. Participa elevii si profesorii de la Grupul Scolar Administrativ Virgil Slavescu (mai 2009). Invitat istoricul Lazar Traian.
- Pactul Riebentrop – Molotov ( Biblioteca Nicolae Iorga, mai 2009). Invitati Gheorghe Vita, Forul Democrat al Romanilor din Basarabia, Constantin Chiper, vicepresedinte Asociatia Nationala Cultul Eroilor, Tudor Cojocaru, Dan Nicu, presedinte si vicepresedinte – Liga Studentilor Basarabeni din Romania, Daniela Burlacu, eleva R. Molodova.
- Basarabia de ieri, Basarabia de azi. Participa elevii si profesorii ai Liceului Elie Radu (septembrie 2009). Presedintele filialei, prof. Nicolae Petrescu-Redi, participa la Cursuri de istoria românilor, în cadrul Programul ARC, organizat de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Tabara Poiana Pinului, judetul Buzau (august2009).
Lansari si expozitii de carte, donatii:
- septembrie 2008, lansare de carte, autor Nicolae Petrescu- Redi, Salonul International de carte, Chisinau;
- martie 2008 - Ploiesti, Biblioteca Judeteana N. Iorga - lansarea cartii Miscarea subversiva din Basarabia. 1812-1924, autorLudmila Rotari;
- august 2008 – Donatie Colectia Magazin Istoric, 1967-1994, catre Miscarea Actiunea Europeana, din R. Moldova, condusa de Anatol Petrencu;
- octombrie 2008, Ploiesti, Camera de Comert si Industrie, Prahova, Expozitie de carte si presa din Republica Moldova;
- iulie 2009, Ploiesti, Biblioteca Nicolae Iorga - Expozitie de carte din Republica Moldova;
- august 2009, Poiana Pinului, Donatie de carte catre elevii români din Basarabia, Serbia, Bulgaria, Ucraina.
Expozitii de pictura:
- martie 2008, Plopeni, Casa de Cultura, Expozitie Inga Edu (Republica Moldova); iulie 2008, Tabara de Creatie HARSA, Expozitie Inga Edu si Victoria Cozmolici; septembrie 2008, Ploiesti, Casa de Cultura a Sindicatelor, Expozitie Inga Edu si Victoria Cozmolici, R. Moldova; martie 2009, Plopeni, Casa de Cultura, Expozitie Inga Edu.
Sub semnatura presedintelui filialei au fost publicate articole în reviste din tara si dion R. Moldova: „Sarbatoarea Unirii”, Revista Literatura si arta (17 aprilie 2008); articol dedicat personalitatii poetului national Grigore Vieru – Actualitatea Prahoveana,

XIV. FILIALELE ,,MIHAIL KOGALNICEANU” Husi si „CONSTANTIN PREZAN” Negresti, judetul Vaslui (presedintede onoare - prof. dr. Theodor Codreanu, pesedinte executiv interimar – prof. Stefan Plugaru, respectiv presedinte Marius –Petronel Baciu). Pentru detalii privind activitatea acestor filiale, vezi lucrarea semnata de Stefan Plugaru, Constantin Donose, Marius
– Petronel Baciu ,,Basarabia, pamântul misiunii noastre. Asociatia Culturala ,,Pro Basarabia si Bucovina”, Filiala ,,Mihail Kogalniceanu” Husi, la a XX-a aniversare” * Podul prieteniei si al cartii: România – Basarabia Filala. ,,Constantin Prezan” Negresti”.


XV. FILIALA „ARBOROASA” VATRA DORNEI (presedinte prof. Paraschiva Abutnaritei)
Filiala „Arboroasa” s-a constituit la 12 aprilie 1991, la initiativa prof. Tatiana Vlad Guga, având camembri persoane de categorii sociale diverse: profesori, medici, muncitori, elevi de liceu s.a. Primul presedinte a fost prof. Tatiana Vlad Guga. Din anul 1998, pâna în 2002, au detinut aceasta functie prof. Jenica Romanica, prof. Smaranda Ardelean, ziaristul Silviu Aronet, iar din anul 2004, prof.
Paraschiva Abutnaritei. Presedinte de onoare este prof. Tatiana Vlad Guga iar Aldona Patras,
contabila filialei, este membru supleant al Consiliului National al A.C.P.B.B.
Actiunile noastre sunt gazduite de Biblioteca Municipala „G. T. Kirileanu” si Casa de Cultura „Platon Pardau”. La Biblioteca Municipala se afla un fond documentar al Filialei, unde pastram publicatii din tara, din Nordul Bucovinei si Basarabia, programe de activitati, fotografii si un numar de carti din domeniu. Activitatile filialei se pot grupa pe câteva domenii:
- Donatii de carte româneasca (beletristica) si manuale scolare pentru scolile din raioanele Drochia si Râscani (Basarabia), Petrasivka, Iordanesti, Gimnaziul nr. 6 si Biblioteca „Mihai Eminescu” din Cernauti;
- Excursii cu elevii în Basarabia (1995 si 1996), în cadrul carora s-a realizat o vizita la Universitatea din Chisinau si o întâlnire cu poetii Grigore Vieru si Nicolae Dabija;
- Am primit vizitele unor elevi din localitatile Carapciu - Nordul Bucovinei (1994) si Liceul din Râscani (R. Moldova, 1995);
- Excursii cu elevi si profesori la Cernauti;
- Participarea unor delegatii a Filialei la „Sarbatoarea limbii române”, desfasurata la Chisinau (2007) si, anual, din 1990 pâna în prezent, la sarbatoarea „Limba noastra cea româna” de la Cernauti;
- Realizarea unor parteneriate educationale între Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei cu Liceul din Boian (Nordul Bucovinei, 2008) si cu Liceul din localitatea Floresti (Basarabia, 2009), initiate si coordonate de prof. Jenica Romanica,vicepresedinta filialei;
- Redactarea si mediatizarea unor proteste privind: instituirea termenilor de natiune si limba moldoveneasca în Basarabia; sustinerea propunerii ca Ilie Ilascu sa primesca „Premiul European al Drepturilor Omului”; continuarea aparitiei revistei „Limba Româna” la Chisinau;
- Mars si miting pentru sustinerea românilor din Basarabia în lupta pentru pastrarea limbii române (2002);
- Întâlnire cu tinerii care au participat la „Drumul Crucii” (1992) si însotirea lor pâna la Putna;
- Organizat anual, în luna iunie, Colocviul „Pactul Ribentrop – Moltov si urmarile sale”, precedat de o slujba de pomenire a eroilor la Catedrala „Sf. Treime” din Vatra Dornei;
- Sprijin financiar acordat Asociatiei „Arboroasa” din Cernauti (2005) pentru refacerea mormintelor unor personalitati românesti din Cimitirul Cernauti, lansari de carte si întâlniri cu scriitori: Grigore Vieru, Vasile Tarâteanu, Gh. Pivin, Ion Berghia, Ion Filipciuc, Ion Cozmei, Ion Beldeanu, Vasile Amarghioalei s.a.;
- Lansari de carte ale unor membri din cadrul filialei: Tatiana Vlad Guga, Gheorghe Pata, Anica Facina, Aldona Patras, Rodica Ulea, Paraschiva si Ioan Abutnaritei, George Timu, Adriana Cocârta, Violeta Gherman, Ovidiu Tomegea;
- Manifestari complexe cu ocazia marilor momente din Istoria Neamului: 24 Ianuarie, 27 martie, 28 noiembrie, 1 Decembrie (simpozioane, spectacole, expozitii de carte etc);
- Medalioane ale unor personalitati din Basarabia si Bucovina: Iancu Flondor, Dimitrie Onciul, Ion Gramada, Aron Pumnul, Pan Halippa, Vasile Tepordei, Anton Crihan, Grigore Vieru, Dumitru Covalciuc, Arcadie Opait, Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Toma Istrati s.a.;
- Simpozionul „Literatura româna din Basarabia si Bucovina azi” (mai 2009); manifestari dedicate poetului national Mihai Eminescu; In memoriam Grigore Vieru; articole si creatii literare publicate în presa locala si judeteana, în revistele „Dor de Basarabia” – Iasi, „Viata de pretutindeni” – Arad, Almanahul „Tara Fagilor” – Cernauti;


Delegatia filialei noastre, participanta la sarbatoarea
Limba noastra cea româna( Sala Sinodala a
Universitatii din Cernauti, 2009)

- Depuneri de coroane la Monumentul Eroilor cu ocazia unor manifestari oficiale: Ziua Eroilor, Ziua Armatei, 1 Decembrie etc;
- Încurajarea tinerilor de a participa la activitatile filialei, la concursurile de creatie, acordarea unui premiul special la concursul „Nichita în luna lui martie”; expozitii de fotografii (peste 120) cu tema „Calatori prin Nordul Bucovinei”; Delegatia filialei noastre, participanta la sarbatoarea Limba noastra cea româna ( Sala Sinodala a Universitatii din Cernauti, 2009) Participarea unor membri ai filialei la actiuni ale altor filiale si la Congrese ale Refugiatilor.


XVI. FILIALA CRAIOVA (resedinte ec. Constantin Balan) Prin vointa unui numar de cca. 200 de persoane, în primavara anului 1990 s-a înfiintat Filiala din Craiova a Asociatiei
Culturale Pro Basarabia si Bucovina. Asemenea tuturor filialelor asociatiei, activitatea pe care am desfasurat-o a urmarit, în principal, doua aspecte, si anume: mentinerea treaza în constiinta contemporanilor a problemei tinuturilor românesti ocupate – Basarabia, Nordul Bucovinei, Herta si sprijinirea românismului în aceste tinuturi. Primul obiectiv l-am realizat prin evocarea anuala, în primul rând, a evenimentelor istorice care au marcat aceste tinuturi: 27 Martie 1918, 28 Noiembrie
1918, 26, 28 iunie 1940; prin elogierea Membrilor din Sfatul Tarii de la Chisinau si ai celor din Congresul General de la Cernauti, precum si alte momente importante din istoria tarii si desigur personalitati. Amintim, în acest sens, colocviul Estul Istoriei Românesti – Basarabia si Bucovina (1990), în cadrul caruia au fost prezentate interesante comunicari, chiar de fosti membri din Sfatul
Tarii. Faptele evocate de vorbitori, au fost ilustrate prin documentele, fotografiile, hartile aflate si colectiile Muzeului de Istorie al Olteniei si Arhivelor Statului si prezentate în expozitia Basarabia, stravechi pamânt românesc. Partea artistica a manifestarilor organizate, este sustinuta, adesea, de renumita orchesta a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta dirijorului Alexandru Racu, de origine basarabean, Membru de Onoare al asociatiei noastre. În anul 1998, la aniversarea a 80 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, am organizat la Filarmonica lansarea, în prima auditie, a poemului coral Limba Noastra, pe versurile poetului Alexei Mateevici, muzica Anatolie Solomonov. Casetele radio
înregistrate au fost difuzate în Basarabia. Românilor ramasi dincolo de sârma ghimpata de la Prut, le-am oferit „hrana spirituala” - carte româneasca. Peste 20.000 de volume, literatura clasica româna, universala si manuale scolare au ajuns în rafturile bibliotecilor scolare din Soroca, Temeleuti, Leova, Sângerei, Univesristea din Balti si la scoli din Raionul Tighina. Carti religioase si icoane au fost donate unor biserici din Balti, iar pentru constructia clopotnitei de la Mitropolia Chisinaului, am contribuit cu o suma de bani. Tot cu o donatie în bani, am contribuit la amenajarea Muzeului Memoriei Neamului din Chisinau Tinerii basarabeni veniti la studii universitare la Craiova au fost ajutati sa se încadreze în societate, iar celor cu o conditie modesta, li s-au acordat ajutoare financiare pentru asi procura cursuri. Partenerii nostri în derularea acestor activitati au fost: Consiliul Judetean
Dolj, Primaria Municipiului Craiova, Inspectoratul Scolar, Muzeul Olteniei, Casa de Cultura „Traian Demetrescu”, apoi o serie de unitati scolare, precum si Intreprinderea Electroputere. Tuturor partenerilor si sponsorilor nostri le adresam calde multumiri.


ACPBB la Soroca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 •  

  Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

   
     

  Parteneri

  DRP

  UNIBUC

  Hurmuzachi

  Institutul Limbii Romane

  convergente europene

  Romania Breaking News

  Centru Bucovinean de Arta

  Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
   » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !