Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
’’Miscarea de la Balta - miscarea inochentista’’...satui de deznationalizarea totala la care erau supusi de Rusia Tarista iar apoi de URSS inclusiv prin biserica rusa, se rup total de institutiile URSS si formeaza o secta in jurul Ieromanahului Inochentie care tine slujbele in limba romana. Autoritatile bolsevice intervin, il exileaza pe acesta in Siberia dar mai mult exileaza si grupuri intregi de moldoveni tot in Siberia. Inochentie moare dar moldovenii se intorc in satele lor si continua sa traiasca dupa invataturile acestuia. Majoritatea dintre ei continua si azi la fel : nu merg la scoli rusesti, nu invata limba rusa, nu merg la biserici rusesti, nu au legatura cu autoritatile URSS sau ale Ucrainei, nu au buletine ...
 

EVENIMENT


SIMPOZIONUL

CONTINUITATEA NEAMULUI

ROMÂNESC ÎN TRANSNISTRIAConferinta - Simpozion despre Transnistria la 01.11.2011 la Bucuresti
Autor: Dacian Dumitrescu
Postat : 5 Noiembrie 2011


La 01.11.2011 la ora 1800 la Clubul Taranului (Muzeului Taranului Roman) a avut loc simpozionul “Continuitatea Neamului Românesc în Transnistria “.
Organizatori su fost Institutul Fratii Golescu prin Director Mihai Nicolae in colaborare cu Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina ‘prin Presedintele  Marian Clenciu. Mobilizarea am facut-o cu totii si la momentul de debut in sala am gasit o multime entuziasta de 60-70 de persoane, majoritatea foarte tineri, multi basarabeni dar si studenti, la facultatea de Istorie, etc.

Subsemnatul, Dacian Dumitrescu impreuna cu dl. Marian Clenciu am organizat si un mic bufet astfel ca oaspetii sa poata servi dupa conferinta un pateu, un pahar cu vin, cu apa sau suc. Pozele au fost realizate de bunul meu amic si colaborator Edy Blagoci.

MIhai NicolaeIn sala pe langa cunostinte mai vechi ca George Simion venit cu baietii lui am facut cunostinte noi : personalitati remarcabile ale jurnalisticii contemporane ca ziaristul George Damian si regizorul Marian Voicu, ambii invitati de dl. Marian Nicolae.

Dl. Director Mihai Nicolae a vorbit emotionant, ca de atatea alte ori despre romanii din jurulRomaniei, de data aceasta referindu-se la romanii din Transnistria.


Apoi am prezentat pe scurt argumentele istorice privind continuitatea neamului romanesc inTransnistria. Am prezentat deasemeni o colectie de reviste ‘’Transnistria’’ editate acolo in romana in perioada 1941-1943. Am prezentat si cateva carti mai vechi si mai noi despre problema Transnistriei.

 

Dacian Dumitrescu

Apoi s-a dat drumul unei proiectii de 25 de minute realizate de regizorul Marian Voicu, de la TVR in colaborare cu
DRP-ul, proiectie realizata de echipa TVR in satele romanesti din ‘’’ cealalta Transnistriei’’ inclusiv satele romanesti de la Bug. Filmul a fost deosebit de bine realizat, un documentar realist vibrant si emotionant. Filmul foloseste ca pretext ’’Miscarea de la Balta - miscarea inochentista’’.

Pe scurt satele compacte de moldoveni din Transnistria, inclusiv din apropierea Bugului, dar in special din fostul judet romanesc’’ Balta’’ satui de deznationalizarea totala la care erau supusi de Rusia Tarista iar apoi de URSS inclusiv prin biserica rusa, se rup total de institutiile URSS si formeaza o secta in jurul Ieromanahului Inochentie care tine slujbele in limba romana. Autoritatile bolsevice intervin, il exileaza pe acesta in Siberia dar mai mult exileaza si grupuri intregi de moldoveni tot in Siberia. Inochentie moare dar moldovenii se intorc in satele lor si continua sa traiasca dupa invataturile acestuia. Majoritatea dintre ei continua si azi la fel : nu merg la scoli rusesti, nu invata limba rusa, nu merg la biserici rusesti, nu au legatura cu autoritatile URSS sau ale Ucrainei, nu au buletine si nici pasapoarte, nu au acte pe case dar nici nu le pasa.


Filmul este zguduitor prin marturiile filmate magistral de Marian Voicu si echipa TVR, marturii ale unor persoane in varsta dar si primari locali din prezent toate acestea spuse in limba romana.
Apoi a luat cuvantul chiar realizatorul acestui vibrant documentar, domnul Marian Voicu si a povestit toate peripetiile si greutatile intampinate in Ucraina de azi de echipa TVR.


A fost aplaudat indelung iar la final a primit doua diplome de merit. Una inmanata de Presedintele Asociatiei Culturale ’’ Pro Basarabia si Bucovina’’ domnul Marian Clenciu, iar celalata diploma i-a fost oferita personal de domnul avocat Ruslan Deleanu seful ONG-ului ’’Institutul pentru drepturi civile Europene’’.

 


Diploma Marian Voicu

A fost invitat sa vorbeasca la final jurnalistul George Damian autorul remarcabilului reportaj : ’’ Romanii din Bugeac pe cale de disparitie. O calatorie prin satele romanesti din sudul Basarabiei’’ realizat cu sprijinul DRP.


George Damian si Marian Voicu

Marian VoicuApoi ne-am adunat cu totii la un pahar de vorba si poveste, am schimbat impresii si carti de vizita. Cu nespusa bucurie am aflat de la domnul Marian Voicu despre faptul ca de la 01.12.2011 Radio Romania va emite oficial de la Chisinau si este posibil ca si TVR sa faca acelasi lucru din 2012.
Am mai fi stat si acum la povesti dar la ora 2100  am parasit sala deoarece timpul acordat noua expirase deja.

 

Dacian Dumitrescu 
Pentru www.probasarabiasibucovina.ro

 

IN IMAGINI:

De la stg. la dr. - Dl.avocat Ruslan Deleanu seful ONG-ului ’’Institutul pentru drepturi civile Europene’’,
Dl. regizor Marian Voicu si Dl. Mihai Nicolae Directorul "Institutul Fratii Golescu"

 

Dl. Marian Clenciu, Presedintele Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina prezentand in particular unui grup de studenti si altor persoane invitate harta populatiei românesti în zona Transnistria din anul 1939 (zonele colorate în albastru)

 

De la stg. la dr. Dl George Damian si Dl. Dacian Dumitrescu

 

Dl. Marian Voicu

Marian Voicu

 

Dl. Dacian Dumitrescu prezentând unul din zeciile de ziare puse la dispozitie pentru studiu în cadrul Simpozionului - in imagine ziarul Sfatul Tarii din anul 1918

Dacian Dumitrescu

 

In imagine invitatii la simpozion adânciti in lecturarea ziarelor care au surprins momente de istorie ale României - 1918, 1940, 1941-1943

 

____________________________________________________________

 

Prezentarea in media a evenimentului

Moldovenii din stanga Nistrului -
continuitatea neamului romanesc

www.moldova.org / Articol semnat Dacian Dumitrescu (Publicat 3 Noiembrie 2011)

 

 

 

 

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 •  

  Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

   
     

  Parteneri

  DRP

  UNIBUC

  Hurmuzachi

  Institutul Limbii Romane

  convergente europene

  Romania Breaking News

  Centru Bucovinean de Arta

  Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
   » Formularul 230 »

 

GTop.roStatistici web
SEO

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !